Μαρία Μπέικα
Γράφει από τη Χαλκίδα
Δείτε την ιστοσελίδα της : Mari Plateau & Facebook
Μνημείο πεσόντων στις μάχες για την απόκρουση της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974 στο χωριό Σπαθάρι.Υπάρχει στη Βόρεια Εύβοια ένα μικρό χωριουδάκι που λέγεται Σπαθάρι.
Το χωριό βρίσκεται στην επόμενη διασταύρωση αριστερά, περνώντας το Μαντούδι.
Εκεί επέλεξε ένα συγχωριανός μας, ο Σπύρος Ζαρούλης, ο οποίος έλαβε μέρος στον πόλεμο για την Κύπρο το 1974, με δική του πρωτοβουλία και με τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας και των αρχών του τόπου, να κτίσει αυτό το μνημείο και το εκκλησάκι του Σταυρού, εις μνήμην των πεσόντων και αγνοουμένων στο πόλεμο για την Κύπρο μας.
Το μνημείο ανεγέρθη το 1996 στη θέση Σταυρός περιφερειακά του χωριού.
Έκτοτε κάθε χρόνο, το πρώτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου, γίνεται επιμνημόσυνη δέηση και γιορτή, με κατάθεση στεφανιών, με ομιλίες από τους τοπικούς άρχοντες, με άγημα στρατού, με παραδοσιακούς χορούς και γλυκά.
Φυσικά λίγες μέρες μετά στις 14 Σεπτεμβρίου, στη γιορτή της Ύψωσις Του Τιμίου Σταυρού, το εκκλησάκι γιορτάζει και γίνεται πανηγύρι με φαγητό.
Μαγειρεύουμε σε μεγάλα καζάνια, πάνω από τη φωτιά με τα ξύλα, ρεβίθια με μανέστρα και όλοι οι πιστοί μετά την εκκλησία κάθονται και τρώνε κάτω από τα σκιερά δένδρα.
Πεσόντες αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και οπλίτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ).
Τιμή στους ηρωικούς νεκρούς για την ελευθερία.
Η εισβολή ξεκίνησε το πρωί της 20ης Ιουλίου του 1974 με την απόβαση τουρκικών στρατιωτικών μονάδων στην περιοχή Πέντε Μίλι λίγο έξω από την Κερήνεια.
Πικρές μνήμες...
Η δεύτερη φάση του Αττίλα ξεκίνησε αμέσως μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.
Ξεκίνησε το πρωί της 14ης Αυγούστου με τα τουρκικά στρατεύματα να κινούνται στο ανατολικό μέτωπο, το οποίο κατέρρευσε σε λίγες ώρες.
Ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής, ποσοστό 37% περίπου του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας καταλήφτηκε και κατέχεται από τα τουρκικά στρατεύματα.
Η τουρκική εισβολή του 1974 επέφερε μια χωρίς προηγούμενο καταστροφή και οδύνη στην Κύπρο και δημιούργησε σοβαρές αλλαγές και ανακατατάξεις στην εσχατιά αυτή του Ελληνισμού.
Από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και σαν συνέπεια αυτής, 1.619 άτομα παραμένουν αγνοούμενα. Από αυτά 1.536 είναι Έλληνες Κύπριοι και 83 Ελλαδίτες.
Κύπρος: Δεν ξεχνώ...
2 comments:
Φοίβο σε ευχαριστούμε θερμα γι΄αυτή την ανάρτηση.
Βλεπεις υπάρχουν και άνθρωποι σαν τον φίλτατον κ.Σπύρον Ζαρούλη, που
με την πρωτοβουλία του ιδίου συντηρείται ζωντανή η μνήμη ολων μας
για το μεγάλο κακό που μας βρήκε
το 1974.
Τίμησε ο κ.Ζαρούλης δεόντως αυτούς που εδωσαν την ζωή τους, αλλά και τους αγνοουμένους μας κατα την επάρατη Τουρκική εισβολή. Τιμάται ομως ταυτοχρονα και ο ιδιος, και πάντα θα τον θυμόμαστε.
Ευχαριστίες βέβαια οφείλουμε και στην κ. Μαρία Μπέικα για τη παρουσίαση.
Χάρης Χριστοδουλίδης
Λεμεσός 27.06.2011.
Εγώ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά όλους σας και επίσης θα ήθελα να σε ευχαριστήσω Φοίβο για την τόσο όμορφη φιλοξενία στο blog σου, είναι τιμή πραγματικά για τον τόπο μου και για μένα.
Ευχαριστώ πολύ
Φιλιά
Post a Comment