Sunday, May 18, 2008

Τζον Γουίλερ οι σκουληκότρυπες και οι μαύρες τρύπες

Τον περασμένο Απρίλιο πέθανε ο Αμερικανός φυσικός Τζον Γουίλερ, σημαντικός επιστήμονας και ερευνητής, συγγραφέας πολλών επιστημονικών μελετών κυρίως στον τομέα της πυρηνικής φυσικής.

Από τους τελευταίους μαθητές του Αϊνστάιν, ασχολήθηκε συστηματικά με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν συντελώντας σημαντικά στην καταξίωση της θεωρίας.

Το 1957 επινόησε τον όρο ‘σκουληκότρυπα’, για να περιγράψει την κοσμική σήραγγα που στη θεωρία της Σχετικότητας είναι δυνατόν να συνδέει δύο απομακρυσμένες περιοχές του Σύμπαντος.


Ο Γουίλερ επινόησε και τον όρο ‘μαύρη τρύπα’ ή επιστημονικότερα 'μελανή οπή', για να δώσει μια ονομασία σε αυτό που επιστημονικά περιγράφεται ως αντικείμενο που έχει υποστεί πλήρη βαρυτική κατάρρευσ. Πρόκειται για τη συγκέντρωση μάζας σημαντικά μεγάλης, ώστε η δύναμη της βαρύτητας να μην επιτρέπει σε οτιδήποτε να ξεφεύγει από αυτή. Το βαρυτικό πεδίο είναι τόσο δυνατό, τίποτα, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να ξεφύγει από τη βαρύτητα της μαύρης τρύπας, για αυτό και ονομάζεται ‘μαύρη τρύπα’.

Και οι δύο όροι του Γουίλερ βρήκαν τη θέση τους στο καθημερινό μας λεξιλόγιο.

Τζον Γουίλερ 1911 - 2008

No comments: