Thursday, May 1, 2008

Ρατσιστικό βραβείο


Ένα άρθρο που παρομοιάζει τους Ιθαγενείς Ινδιάνους της Παραγουάης με τον καρκίνο και τους περιγράφει ως ‘νεολιθικά απομεινάρια’, ‘εκτός χρόνου’ και βρώμικους ξεχώρισε η Παγκόσμια Οργάνωση Προάσπισης των Δικαιωμάτων των Ιθαγενών, Survival ως το ‘πιο ρατσιστικό άρθρο’ που δημοσιεύτηκε στον τύπο τον περασμένο χρόνο. Το βραβείο απονέμεται με την ευκαιρία της 21ς Μαρτίου, η οποία έχει οριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη, ως Διεθνούς Μέρας για τον Περιορισμό των Φυλετικών Διακρίσεων.


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Παραγουάης ‘La Nacion’ στις 13 Σεπτεμβρίου 2007. Περιγράφει επίσης τους Ινδιάνους ότι έχουν ‘απηρχαιομένη’ κουλτούρα, υποστηρίζει ότι ‘χρειάζεται να εκπολιτιστούν’ και αμφισβητεί την ανθρώπινη τους διάσταση.

Το έπαθλο του ‘πιο ρατσιστικού άρθρου του έτους’ απονέμεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό ‘Survival’ με την ευκαιρία της εκστρατείας, με σύνθημα ‘Stamp it Out’, η οποία σκοπό έχει να καταγγείλει τις ρατσιστικές περιγραφές ανθρώπινων φυλών στα παγκόσμια ΜΜΕ. Ο νικητής θα πάρει ένα πιστοποιητικό που θα αναγράφει τη ρήση του συγγραφέα Luther Standing Bear από την περιοχή Lakota Sioux (ΗΠΑ): ‘Τόσα χρόνια αποκαλείς τον Ινδιάνο άγριο, αλλά, ποτέ δεν κατάφερες να τον κάνεις τέτοιο’.


Ο διευθυντής του Survival, Stephen Corry είπε χαρακτηριστικά, ‘Ο ρατσισμός συχνά στηρίζεται ή χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει, την καταπίεση εναντίον φυλών ανθρώπων, είτε τους κλέβουν τη γη τους, εξερευνώντας τους ή σκοτώνοντας τους. Το άρθρο αυτό ξεκαθαρίζει ότι τέτοιος ρατσισμός συνεχίζει να παρουσιάζεται στον Τύπο, ακόμη και μεταξύ ανθρώπων οι οποίοι υποτίθεται ‘γνωρίζουν καλύτερα’. Αυτό δεν έχει να κάνει με το πολιτικά ορθό, αλλά έχει πραγματικές συνέπειες για τους πόρους, τη γη και στο τέλος την ίδια τη ζωή, των ανθρώπων που συγκροτούν διάφορες φυλές.

No comments: