Thursday, May 22, 2008

Οι δεσποινίδες της Αβινιόν (1907)


Πέντε γυμνές γυναίκες από την περιοχή Αβινιόν της Βαρκελώνης. Η σύνθεση φαντάζει εκρηκτική. Οι γυναίκες ξεπηδούν μέσα από κόκκινες κουρτίνες αλλά γίνονται και ένα με αυτές. Το σημαντικό στοιχείο εδώ είναι πως οι φιγούρες μοιάζουν να διαγράφονται ταυτόχρονα μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ο μεγάλος καλλιτέχνης φλερτάρει με την αφρικανική τέχνη που έχει δει στο Τροκαντερό του Παρισιού για να δημιουργήσει γεωμετρικές φιγούρες σαν και αυτές που εισάγουν δυναμικά τη γέννηση του κυβισμού. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Πικάσο πειραματίζεται με την πολυδιάστατη ανθρώπινη όραση και αντίληψη και την ικανότητά της να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά δημιουργώντας διαθλάσεις της εικόνας.

Από πολλούς, ο Ισπανός ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης και σκηνογράφος Πάμπλο Πικάσο (1881-1973) θεωρείται ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης του 20ού αιώνα και ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών.

“Οι Δεσποινίδες της Αβινιόν”. Πρόκειται για ένα έργο που παραμένει μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς και συμβολικό κέντρο της Μοντέρνας Τέχνης.

No comments: