Monday, March 24, 2008

Η διαδρομή των αιώνων...


Το 1936 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου για πρώτη φορά, άναψε στον ιερό χώρο της Ολυμπίας η ολυμπιακή φλόγα. Η τελετή αυτή καθιερώθηκε να γίνεται σε κάθε Ολυμπιάδα, για να συμβολίζει την ιστορική συνέχεια των Ολυμπιακών Αγώνων και τον ιερό δεσμό τους με τη μεγάλη τους πατρίδα, την Ολυμπία. Η ολυμπιακή φλόγα καλλιεργεί αισθήματα φιλίας και συναδέλφωσης ανάμεσα στους λαούς και αναθερμαίνει κάθε φορά τις μεγάλες προσδοκίες των ανθρώπων για παγκόσμια ειρήνη, πρωταρχικό σκοπό των Διεθνών Ολυμπιακών Αγώνων. Γι’ αυτό γίνεται δεκτή, παντού και πάντοτε, με συγκινητικές εκδηλώσεις και πανηγυρισμούς.

Σήμερα η Πρωθιέρεια Μαρία Ναυπλιώτου θα παραδώσει την ιερή φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη, από τον οποίον θα ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι σε όλη την υφήλιο πριν καταλήξει στο Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου στις 8 Αυγούστου.

«Ας είναι η διαδρομή σας ευχάριστη. Η λαμπαδηδρομία ξεκινά από έναν τόπο δοξασμένο, με τη σφραγίδα του αιώνιου Ελληνισμού που ποτέ δεν έπαψε να φωτίζει τη διαδρομή των αιώνων και που έδωσε λύσεις που μπορούν ακόμα να εφαρμοστούν σε πολλά σύγχρονα προβλήματα. Ζητήστε εκ μέρους μου από τα συγκεκριμένα νιάτα να γίνει πραγματικότητα η πλήρης ένωση μυών και σκέψης για την πρόοδο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Αν ζούσε σήμερα ο, ο αναβιωτής των Ολυμπιακών αγώνων βαρόνος Πιέρ Ντε Κουμπερτέν, πολύ δύσκολα θα άλλαζε έστω και μία λέξη από τις προτροπές του προς τους λαμπαδοδρόμους.

Η σφραγίδα του Ελληνισμού δεν έπαψε ποτέ να φωτίζει τη διαδρομή των αιώνων.


Ολυμπία

No comments: