Saturday, January 5, 2008

Καυστική σκιαγράφηση του σύγχρονου Ευρωκύπριου

ΕΠΙΚΑΙΡΟ όσο ποτέ άλλοτε είναι το βιβλίο του Φοίβου Νικολαΐδη «νεοκύπριοι πλουτοκράτες ή νεόπλουτοι αρχοντοχωριάτες;», που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Το βιβλίο αποτελεί μια καυστική και αιχμηρή σκιαγράφηση του σημερινού Ευρωκύπριου και τι πρέπει να γνωρίζει ο καθένας για: Τη νόσο των τρελών νοεπλουτάδων, τη νέα «αρία φυλή» της Μεσογείου, τον απαγορευμένο καρπό της από-γνωσης, τους σπόρτσμεν του πνευματισμού, τα καμάκια της κουλτούρας, τους αναστενάρηδες των εθνικών δικαίων, τους δορυφόρους της πολιτικής, το πρώτο κράτος του σωλήνα και το ευρω-νεοκυπριακό σαβουάρ βιβρ.

Παραθέτουμε ένα σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο που δημοσιεύεται και στο οπισθόφυλλο του:

"Στην πλειοψηφία μας καταντήσαμε να μην είμαστε οραματιστές, αλλά απλώς ονειροπαρμένοι. Τα οράματά μας είναι συνήθως προσωπικά όνειρα θερινής νυχτός για απόκτηση πλούτου και σπάνια, αν όχι ποτέ, γι' αναφορά στο κοινωνικό σύνολο ή την πατρίδα".
"Ξαφνικά από βρακάδες γίναμε νεοπλουτάδες. Το siesta lifestyle μας άλλαξε εντυπωσιακά. Από τα τρατίσιοναλ αλώνια μπήκαμε κατ' ευθείαν στα μοντέρνα σαλόνια. Τόσο ξαφνικά και γρήγορα που μερικοί δεν πρόλαβαν να βγάλουν τις ποδίνες".
"Λιτοδίαιτοι στα πνευματικά και πλεονέκτες στα ταπεινά υλικά. Η μόνη δίαιτα που ακολουθούμε πιστά είναι η συστηματική αποχή από κάθε πνευματική τροφή. Άλλοι λαοί έχουν στοχαστές, εμείς έχουμε στομαχιστές με μίνι σκέψη και μάξι στομάχι¨.
Αποδεχόμαστε ευχαρίστως να είμαστε πλήθος, λαός, μάζα, όχλος, ψηφοφόροι, οπαδοί, υποστηρικτές, τηλεθεατές, ακροατές, συνδρομητές, γλάστρες και κολλητοί, ακόμη και κομπάρσοι, αφού εξακολουθούμε να βολευόμαστε, με το να το παίζουμε ως "άλλοι" εκτός από τους εαυτούς μας".
"Δεν είμαστε οι μόνοι που νομίζουμε ότι αποτελούμε τον ομφαλό της Γης και το επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Είμαστε όμως από τους λίγους ίσως λαούς της υφηλίου που το διαλαλούμε σε κάθε περίπτωση με τόσο έντονο τρόπο και με τόσο πάθος".
*
Εφημερίδα Φιλελεύθερος 19.5.2003

No comments: