Sunday, October 27, 2024

Ο Άγιος Δημήτριος

Γράφει ο Δρ Ανδρέας Σοφόκλης

Ο Άγιος Δημήτριος είναι ένας από τους σημαντικότερους Ήρωες-Αγίους της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη, από πλούσια και επιφανή οικογένεια. Ήταν αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Ένας νέος με όλα τα εχέγγυα για επαγγελματική άνοδο, με σίγουρο μέλλον επιβολής και διακρίσεων. Αυτός είναι ουσιώδης λόγος για τον οποίο έχει ανέβει τόσο ψηλά στην ιεραρχία των Αγίων.

Ο Μυροβλύτης  έγινε πιστός στρατιώτης του Ιησού Χριστού πολύ νέος.

Με βαθιά σύνεση, με ταπείνωση, με ισχυρή θέληση, στήριξε με την μυσταγωγική του προσευχή τον Νέστωρα. Νέστωρας και Δημήτριος νίκησαν μαζί τον γίγαντα  Λύαίο, ξαναζωντανεύοντας τον τρανό στην πίστη Δαυίδ, κατανικώντας τον δικό τους Γολιάθ.

Η νίκη αυτή δηλώνει τη νίκη του Αύλου φωτός κατά του σκότους. Ο σκοτεινός όγκος είναι απολύτως αδύναμος μπροστά στη δύναμη του Αιωνίου Φωτός της γνώσεως της πίστης στον ένα και μοναδικό Τριαδικό Θεό.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και οι απανταχού Ορθόδοξοι Χριστιανοί τον τιμούν τον επικαλούνται. Άνδρες και γυναίκες φέρουν το πανάξιο όνομά του.

Είναι σημαντικό, τη ζωή και την επί της γης πορεία Ηρώων και Αγίων μας, να τη διδάσκουμε στα παιδιά μας, τόσο ως οικογένειες όσο και ως Παιδαγωγοί-Εκπαιδευτικοί, όλων των βαθμίδων, ως παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό σύστημα.  

 Όταν τα παιδιά, από τη βρεφική ηλικία συνηθίζουν στις ονομαστικές εορτές Αγίων, τις ημέρες που τιμώνται ήρωες να παρευρίσκονται και να προσεύχονται στις εκκλησίες, στις επετείους, όταν συμμετέχουν στις εκδηλώσεις τιμής, τότε αποκτούν σωστά ηθικά διδάγματα. Αυτά τα παιδιά της Ελληνορθόδοξης ηθικής, είναι η Μαγιά, σύμφωνα με τον Μακρυγιάννη, του Ορθόδοξου Ελληνισμού. Είναι αυτά τα παιδιά που στην ώρα του καλέσματος για αγώνες σηκώνουν, μπροστάρηδες το ανάστημά τους και σώζουν τον ελληνισμό από εχθρικές επιβουλές. 

Είναι αυτοί που αγωνίστηκαν το 1940, το 1955, όταν άλλοι έψαχναν αφορμές μη συμμετοχής. Είναι αυτοί που το 1974 αντέταξαν τα στήθη τους στους Τούρκους εισβολείς με τις δικές τους θυσίες. Είναι αυτά τα παιδιά που θρέφονται πνευματικώς με το παράδειγμα Αγίων, όπως ο Άγιος Δημήτρης. Οργανώνουν ορθοδρομικώς τις ζωές, τις οικογένειες, τα δικά τους παιδιά, ως φυσικοί συνεχιστές, ξεπερνώντας τους Λαιστρυγόνες και νικώντας τους Κύκλωπες της ζωής.

Δρ Ανδρέας Σοφόκλης

Συγγραφέας, Ερευνητής, Αρθρογράφος, Δοκιμιογράφος

No comments: