Tuesday, August 20, 2024

Θυμάστε τις πολλαπλές συντάξεις; Ο πολλαπλός εμπαιγμός συνεχίζεται…

Του Γιώργου Καλλινίκου
Θυμάστε το πολιτικό αμάρτημα των πολλαπλών συντάξεων; Θυμάστε το έτερο πολιτικό αμάρτημα της συνταξιοδότησης υπουργών και βουλευτών στα 60 τους χρόνια; Θυμάστε πόσα χρόνια φωνάζουμε γι’ αυτά; Θυμάστε πόσα χρόνια και πόσες φορές αυτή στήλη αναγκάστηκε να υπογραμμίσει την κορυφαία πρόκληση των βουλευτών να εξαιρέσουν τους εαυτούς τους όταν το 2012 ψήφιζαν την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από το 63ο στο 65ο έτος; Θυμάστε ότι επιτέλους, μετά από χρόνια αγώνων, δεήθηκαν να θέσουν προς συζήτηση το θέμα το οποίο μερικές μονάδες στη Βουλή είχαν θέσει; Θυμάστε και ότι αφέθηκε το θέμα στο υπουργείο Οικονομικών να πάρει νομοσχέδια στη Βουλή;

Υπό το βάρος της πίεσης της κοινωνίας, που οργισμένη έστελνε πλέον απειλητικά μηνύματα, αναγκάστηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι να δεσμευτούν στην εξεύρεση λύσης στα δύο αμαρτήματα. Μάλιστα, έστελναν και μηνύματα και οι δύο εξουσίες (εκτελεστική και νομοθετική) ότι θα βιαστούν για να επιλύσουν το πρόβλημα.

Ναι, ξέρω, οι πλείστοι διαβάζατε ή ακούγατε τις τοποθετήσεις τους και γελούσατε. Δεν ήταν καχυποψία ότι οι πράξεις τους δεν θα συμβάδιζαν με τα λόγια τους. Ήταν βεβαιότητα. Απλούστατα, επειδή πολλοί τους έχετε μάθει πια.

Φρόντισαν οι αθεόφοβοι να σας δικαιώσουν τάχιστα. Βλέπετε, βρισκόμαστε ήδη στον όγδοο μήνα και ακόμη αναμένουμε να δούμε να προχωρά το θέμα των σχετικών νομοσχεδίων. Οι συνάδελφοι του οικονομικού ρεπορτάζ το έψαξαν. Θα το προωθήσουν μετά τις διακοπές τους είπαν.

Ακόμη και αν το Υπουργικό Συμβούλιο, όμως, δεηθεί να εγκρίνει νομοσχέδια τόσο για τις πολλαπλές συντάξεις όσο και για τη συνταξιοδότηση-πρόκληση στα 60, μην σας παραπλανήσουν. Ο δρόμος είναι μακρύς. Και γεμάτος εμπόδια. Ικανά να καθυστερήσουν (στην καλύτερη των περιπτώσεων) πολύ την προώθηση των υποθέσεων.

Η στήλη σας υπενθυμίζει ότι ειδικά για τις πολλαπλές συντάξεις, η λύση την οποία προτείνει το υπουργείο Οικονομικών είναι εξίσου προκλητική με το απαράδεκτο γεγονός το οποίο βρίσκεται για πολλά χρόνια σε ισχύ. Να κοπούν οι πολλαπλές συντάξεις, μας είπε το υπουργείο, αλλά, παράλληλα, να υιοθετηθούν ειδικά παχυλά φιλοδωρήματα!

Είναι για να απορεί κάποιος, από πού αντλεί τόσο απύθμενο θράσος ο κύριος Μάκης, ώστε να τολμά να ετοιμάζει τέτοια νομοσχέδια! Ο κατά τ’ άλλα, καθ’ ύλην αρμόδιος για να σέβεται τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, τολμά να φροντίσει ένα σωρό αξιωματούχοι (Πρόεδροι Δημοκρατίας, Πρόεδροι Βουλής και υπουργοί) να αυξάνουν τα φιλοδωρήματά τους όταν αφυπηρετούν ως αντάλλαγμα για τη διακοπή των πολλαπλών συντάξεων.

Το διακήρυξε πριν μερικούς μήνες, χωρίς να ερυθριά ο άνθρωπος: «Το φιλοδώρημα είναι αυτό που υποκαθιστά τις πολλές συντάξεις, δηλαδή, αντί να υπάρχουν πολλαπλές συντάξεις, θα υπάρχει ένα εφάπαξ ποσό που θα λαμβάνει ο αξιωματούχος όταν αποχωρεί». Απλά πράγματα δηλαδή. Βγάζει τα χρήματα από τη μια τσέπη και τα βάζει στην άλλη.

Τέτοιος εμπαιγμός! Ποιος εξέθρεψε αυτό το θράσος, όμως, στους πολιτικούς; Η κοινωνία των πολιτών. Που συνεχίζει να τους ανέχεται χωρίς αντίδραση (με έργα και όχι μέσω facebook). Σε κάποια άλλη χώρα, θα είχαν αναγκάσει τον Μάκη, όχι να αποσύρει την προκλητική του πρόταση αλλά και να πάει σπίτι του, όντας ο ίδιος συνταξιούχος και δικαιούχος πολλαπλών συντάξεων!

Και για να μην παρασυρθείτε απ’ ό,τι θα ακούσετε προσεχώς για το εν λόγω προκλητικό θέμα, σας ενημερώνουμε πως ενδεχόμενη ψήφιση των νομοσχεδίων από το Υπουργικό Συμβούλιο δεν είναι το τέλος αλλά μόνο η αρχή.

Βλέπετε, όταν ο κύριος Μάκης επιχείρησε να ενημερώσει τα κόμματα για το περιβόητο νομοσχέδιο το οποίο ετοίμασε, προσέκρουσε σε σφοδρές αντιδράσεις κάποιων βουλευτών. Είναι αυτοί οι οποίοι έχουν λάβει καθαρά το μήνυμα της οργής της κοινωνίας και αντιλαμβάνονται πού οδηγεί η «λύση» του κυρίου Μάκη.

Εμπαιγμός είναι. Με έναν άλλο εμπαιγμό νομίζει ότι θα διαγράψει τον εμπαιγμό των πολλαπλών συντάξεων ο κύριος Μάκης. Όταν ο ίδιος εισπράττει μισθό υπουργού και παράλληλα και πολλαπλές συντάξεις.

Ακόμη και βουλευτές των κομμάτων της συμπολίτευσης διαφωνούν με το νέο εμπαιγμό. Όπως αντιλαμβάνεστε, η συζήτηση επί τω νομοσχεδίων του κυρίου Κεραυνού (αν εγκριθούν ως έχουν από το Υπουργικό Συμβούλιο) θα είναι εξαιρετικά μακρά και χρονοβόρα. Υπενθυμίζουμε, παράλληλα, πως κατατεθειμένες στη Βουλή είναι και μερικές προτάσεις νόμου επί του θέματος. Αν λόγω διαφωνίας με τον Κεραυνό, τεθούν κι αυτές προς συζήτηση, ο καθείς δύναται να αντιληφθεί ποια θα είναι η εξέλιξη.

Η συζήτηση θα πάει εις μάκρος. Οι πλέον καχύποπτοι μπορεί ήδη να σκεφτούν πως μπορεί να φτάσουν μέχρι την έναρξη της προεκλογικής περιόδου των βουλευτικών εκλογών…

Υπερβάλλουμε; Α μπα. Πρόκειται για έναν τεράστιο εμπαιγμό. Μια ανεπανάληπτη κοροϊδία. Μια εξοργιστική υποτίμηση της νοημοσύνης όλων μας.

Γιώργος Καλλινίκου   facebook
Εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", 17 Αυγούστου 2024

No comments: