Saturday, August 31, 2024

Για την πρόοδο και την εξέλιξη των μαθητών

Γράφει ο Δρ Ανδρέας Σοφόκλης

Σε όλους τους μαθητές και σε όλες τις μαθήτριες εύχομαι εποικοδομητικό σχολικό έτος. Ενδεικτικώς παραθέτω εισηγήσεις, που εκτιμώ ότι οδηγούν στην πρόοδο και  στην εξέλιξη.

Το κλειδί για την επιτυχία είναι η ορθή ανάγνωση, την οποία την αποκτούμε με τη μελέτη βιβλίων και όχι με τον διαδικτυακό περίπατο στα μέσα ποικίλων αναφορών εφήμερου, πρόσκαιρου και μη γνωσιολογικού χαρακτήρα.

Ανάγνωση σημαίνει ότι διαβάζω με ύφος, αξιοποιώ ορθώς τα σημεία της στίξεως. Γνωρίζω κατανοώ, αξιολογώ, εφαρμόζω, αναλύω, συνθέτω, λαμβάνοντας τον ανθό των  όσων διαβάζω.

Ως πομπός, μιλώ και γράφω με τον ορθό λόγο στην ελληνική γλώσσα. Αξιοποιώ την πλούσια γκάμα της ελληνικής γλώσσας, με εναλλαγή λέξεων, φράσεων, προτάσεων. Μιλώ και γράφω συγκεκριμένα, με ακρίβεια, σαφήνεια, ευκρίνεια, με καθαρότητα στον λόγο. Εφαρμόζω την επιχειρηματολογία και την τεκμηρίωση.

Ως δέκτης παρακολουθώ το κάθε μάθημα, την κάθε οδηγία, με τη δέουσα προσοχή, παίρνω σημειώσεις. Εκφράζω τις απορίες μου με ευγένεια. Όταν μιλώ έχω σοβαρότητα στον λόγο μου. Ποτέ δε βιάζομαι όταν μιλώ. Στον προφορικό μου λόγο εκφράζομαι όπως πρέπει να γράφω, με τον ανάλογο τρόπο και με την ορθή μεθοδολογία, στο ύφος, στην έκφραση.

Εφαρμόζω τους ακόλουθους κώδικες, τους οποίους με την προσωπικότητά μου, ζητώ από όλους να εφαρμόζουν: Συμπεριφοράς, Επικοινωνίας, Μελέτης, Αυτό αξιολόγησης-Αξιολόγησης, με κορυφαίο τον κώδικα Ειλικρίνειας.

Φροντίζω να γράφω μελετώντας και εφαρμόζοντας τους κανόνες ορθογραφίας, γραμματικής, συντακτικού. Χωρίς αυτά τα στοιχεία ο γραπτός λόγος είναι φτωχός και ελλιπής.

Πρέπει να συνηθίσετε να απαντάτε, τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο, εντός του ορθού χρονικού πλαισίου, χωρίς πλατιασμό, δίχως φτωχό λεξιλόγιο, μακριά από επαναλήψεις λέξεων και φράσεων, αναλόγως με τους τύπους των ερωτήσεων-ασκήσεων-θεμάτων.

Όταν μιλάτε ή/και γράφετε, πρέπει να προσαρμόζετε τον λόγο σας στα επιστημονικά ερωτήματα: τι, πώς, πότε, που, ποιος, γιατί και στο κορυφαίο εάν. Το εάν είναι ο δείκτης της έρευνας, της κριτικής και της συγκριτικής ικανότητας.

Στόχος είναι, ως μαθητές και ως μαθήτριες, να αποκτήσετε, μόνοι και μόνες σας, μακριά από ξένες βοήθειες, εξελίσσοντας την προσωπικότητά σας, την ικανότητα να μαθαίνετε πώς να μαθαίνετε, πώς να πράττετε, πώς να συνυπάρχετε, πώς να ζείτε, αυτή η ικανότητα συμβάλλει στην ποιότητα της ζωής.

Οι κοινωνικές δεξιότητες, συνεργασίας, διαλόγου, λειτουργίας στην ομάδα, η εμπλοκή σε σχολικές δράσεις, με εφαρμογή των κωδίκων, ενισχύουν και εμπλουτίζουν τις εμπειρίες και τις ικανότητες διαχείρισης της ζωής.

Η συνεχής μελέτη, με επαναλήψεις κυκλικού χαρακτήρα, δίνει τις δυνατότητες ενίσχυσης των γνώσεων (Επανάληψις μήτηρ της μαθήσεως εστί.)

Η ορθή εμφάνιση και η κατάλληλη ενδυμασία δίνει κύρος και συμβάλλει στην κουλτούρα που πρέπει να αποκτάτε ως επαγγελματίες του μέλλοντος. Μακριά από τα ξενύχτια, από τα ποτά, από τα τσιγάρα, από τα τσιγαριλίκια, από εξαρτησιογόνες ουσίες, από λεγόμενα σκουλαρίκια, από χαλκάδες, από tattoo, από όλα τα συναφή αυτού του είδους, αυτά φθείρουν, εξοντώνουν και αφανίζουν όσους και όσες εξαρτώνται. Μόνο οι παραγωγοί, οι έμποροι, οι μεταπωλητές, οι προστάτες τους κερδίζουν.

Η κουλτούρα του  πρέπει όταν εφαρμόζεται από τις μικρές ηλικίες και από τις ηλικίες της εφηβείας, οδηγεί στην ικανοποίηση των λελογισμένων θέλω στην πορεία της ζωής, αφού το πρέπει όταν προεξέχει, δημιουργεί επιτυχίες, σε αντίθεση με την κυριαρχία του θέλω που οδηγεί σε αποτυχίες και σε συμφορές.

Η μαθητική πορεία αποτελεί τον προκαθορισμένο προπομπό της ζωής, γι` αυτό, κυρίως, χρειάζεται, εκτός όλων των άλλων, ιδιαίτερη προσοχή στους φίλους και στις φίλες (Με καλλιό σου φάε πιε τζαι νηστικός σηκώθου! Πες μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι!)

Ως προς το θέμα, φίλοι και φίλες, το σημαντικό είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Υπάρχει ειδοποιός διαφορά μεταξύ φιλίας και «φιλίας». Η φιλία για να αποκτήσει θεμέλια χρειάζεται να εφαρμόζονται σταθερά και σταδιακά βήματα εξελικτικής πορείας και ανοδικής αξιολόγησης. Επιβάλλεται να αποκτά σταθερά και γερά θεμέλια.

Όπως πρέπει να σας συμπεριφέρονται το ίδιο πρέπει να συμπεριφέρεστε, να θέσετε τον εαυτό σας μακριά από αρνητικές επιδράσεις.

Αποκτήστε τις γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες που σας προσφέρει η εκπαίδευση και η παιδαγωγική. Μάθετε να κρίνετε, να συγκρίνετε, να ερευνάτε, από την πιο απλή ερώτηση-άσκηση έως τις δύσκολες, το ίδιο να πράττετε και στην κοινωνική σας ζωή, με επιστημονικό, με ερευνητικό, με αντικειμενικό τρόπο, μακριά και ανεξαρτήτως από τις όποιες υποκειμενικές και κοινωνικές επιδράσεις, μακριά από όπου και αν προέρχονται αυτές οι επιδράσεις . Να είστε αταλάντευτοι και αταλάντευτες σε υψηλούς στόχους.

Η εποχή στην οποία ζείτε και θα ζήσετε έχει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις προηγούμενες εποχές. Είναι πλέον γεγονός το παγκοσμιοποιημένο επαγγελματικό και κοινωνικό περιβάλλον. Ταυτοχρόνως οι εξελίξεις στην τεχνολογία, στην τεχνητή νοημοσύνη, στην ακρίβεια, στην ταχύτητα των αποφάσεων και των δράσεων είναι ραγδαίες, οι αργές, οι μέτριες, οι χρονοβόρες αποφάσεις και διαδικασίες δεν έχουν ούτε θέση μήτε χώρο. Ταυτοχρόνως η ηθική κερδίζει έδαφος. Οι ανήθικες τάσεις και οι θέσεις κατά του Θεού έχουν ημερομηνία λήξεως. 

Το καταδεικνύει η ιστορία του ανθρώπου και η πορεία προσωπικοτήτων ηθικής, πίστεως, όπως και ανήθικων με τις συμφορές που προκάλεσαν και προκαλούν.

Δρ. Ανδρέας Σοφόκλης

Συγγραφέας, Ερευνητής, Αρθρογράφος, Δοκιμιογράφος

No comments: