Monday, August 5, 2024

Προικοσύμφωνο έγγραφο 1977!

Πανάρχαια έθιμα

Η προίκα -θεσμός αρχαίος και άγραφος νόμος του εθιμικού δικαίου- αποτελούσε τη συμβολή της γυναίκας στο νέο σπιτικό και στις ανάγκες του κοινού βίου του ζευγαριού. Η μεταβίβασή της γινόταν συνήθως με προικοσύμφωνο, ένα γραπτό και ενυπόγραφο γαμήλιο συμβόλαιο ανάμεσα στην οικογένεια της κοπέλας και στο μέλλοντα σύζυγό της. Ωστόσο η προίκα δεν ανήκε στο γαμπρό (μόνο η επικαρπία των ακινήτων), αλλά παρέμενε ισοβίως στην κυριότητα της νύφης. Σε περίπτωση μάλιστα που η γυναίκα πέθαινε χωρίς παιδιά, έπρεπε να επιστραφεί στον προικοδότη ή στους πλησιέστερους συγγενείς!

Στο παρελθόν -αν και δεν ήταν υποχρεωτικό- δεν γινόταν γάμος αν προηγουμένως δεν είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο οικογένειες τι δίνει ο ένας και τι παίρνει ο άλλος. Η καταγραφή της προίκας ήταν αναλυτική, που εντυπωσίαζε! (Η νύφη παίρνει προίκα τέσσερα σεντόνια και δυο μάλλινα σκεπάσματα, υφαντά ρούχα, είδη οικοσκευής, κοσμήματα, ζώα…). Σήμερα, το προικοσύμφωνο μπορεί, να είναι μια άγνωστη λέξη για τους πολλούς... Ορισμένες φορές όμως, άνθρωποι με μεγάλη περιουσία καταφεύγουν στην υπογραφή προγαμιαίου συμβολαίου.

Τα προικοσύμφωνα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτούς που ασχολούνται με την ιστορία του δικαίου, με την οικονομία, τη λαογραφία, τη γλώσσα και ποικίλες άλλες όψεις μιας κοινωνίας του παρελθόντος. Μια συγχρονική και διαχρονική εξέταση των προικοσυμφώνων μιας κοινότητας, σε μια περίοδο μερικών δεκαετιών, παρέχει χρήσιμα συμπεράσματα για την εξέλιξη του βιοτικού επιπέδου και του τρόπου ζωής, για τις κοινωνικές και ταξικές διαφοροποιήσεις, την κοινωνική κινητικότητα, τις αντιλήψεις και τις νοοτροπίες κ.ά.
Το προικοσύμφωνο που υπεγράφη το 1977 στο Παραλίμνι λίγο πριν από το γάμο της Λένιας και του Χριστάκη Τζόρτζιη επειδή η μελλόνυμφος Ελένη Γ. Καούλλα ήταν κάτω των δεκαέξη ετών.

Προικοσύμφωνον

Μεταξύ του κ. Γεωργίου Βασίλη Τζιόρτζιη και της συζύγου του κι Ελένης Χριστοφή Γεωργίου αμφοτέρων εκ Δερυνείας αφ’ ενός, και του κ. Γεωργίου Κ.Σ. Καούλλα και της συζύγου του κ. Ανδριανής Γ. Κουτόλουκα αμφοτέρων εκ Παραλιμνίου, εχόντων και την συναίνεσιν των τέκνων των Χρίστου Γεωργίου Τζιόρτζιη και Ελένης Γ. Καούλλα συνεφωνήθηκαν ακόλουθα:

1. Να έλθωσιν τα τέκνα των Χρίστος και Ελένη εις γάμου κοινωνίαν σύμφωνα με τους κανόννας της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας.

2. Προς τον σκοπόν τούτον ο κ. Γεώργιος Β. Τζιόρτιη και η Ελένη Χριστοφή Γεωργίου δίδουν και προικοδοτούν τον υιόν του Χρίστον το κτίσμα ενός μηχανουργείου αυτοκινήτων (γκαράζ) εντός του οικοπέδου το οποίον θα τον προικοδοτήσει ο πενθερός και η πενθερά του που θα αναφερθεί πιο κάτω, ως επίσης και το ένα τρίτο (1/3) της κινητής και ακίνητης περιουσίας των μετά την αποκατάστασιν όλων των τέκνων του.

3. Ο κ. Γεώργιος Κ.Σ. Καούλλας και η κ. Ανδριανή Γ. Κουτσόλουκα δίδουν και προικοδοτούν την θυγατέρα των Ελένη ένα οικόπεδο εντός της περιοχής Παραλιμνίου Φ.Σ.33/45 τεμάχιον 31 εκτάσεως 4 σκαλών, το ένα δεύτερο μερίδιο, εντός του οποίου υποχρεούται να κτίσουν μίαν κατοικίαν των £6,000 – περίπου και την ανάλογον γυναικείαν προίκαν, ως επίσης και το εν δεύτερον της κινητής και ακίνητης περιουσίας των μετά την αποκατάστασιν και της άλλης της αδελφής.

4. Εκ μέρους όλων των συμβαλλομένων θα καταβληθεί προσπάθεια όπως το ανωτέρω κτήμα Φ.Σ.33/45 τεμάχιον 31 εκτάσεων 4 σκαλών, το ένα δεύτερο μερίδιο, πωληθεί και των εισπράξεων του αγορασθεί άλλο κτήμα που να έχει πρόσοψιν επί του κεντρικού δρόμου Παραλιμνίου Δερύνειας, δια σκοπούς του κτίσματος του προαναφερθέντος, γκαράζ και κατοικίας.

5. Επειδή η μελλόνυμφος Ελένη Γ. Καούλλα είναι κάτω των δεκαέξη ετών και δεν είναι δυνατό να τελεσθεί ο αρραβών σήμερον ορίζεται χρόνος προς τέλεσιν των αρραβώνων ουχί αργότερον της 31ης Οκτωβρίου 1977.

6. Ορίζεται χρόνος προς τέλεσιν των γάμων, ουχί αργότερον της 31ης Οκτωβρίου, 1979.

7. Δια την πιστήν εκτέλεσιν των άνωθι όρων οι γονεί των μελλονύμφων εγγυώνται, έκαστος το ίδιον αυτού τέκνον, την πληρωμήν αποζημιώσεως ποσού λιρών πεντακοσίων £500- ο παραβάτης προς τον άλλον.

8. Το παρόν εγένετο εις τριπλούν και έλαβον ανά έν εκάστη μερίς των συμβληθέντων και έν οι μάρτυρες.

Εν Παραλιμνίω τη 25η Αυγούστου, 1977

Οι μάρτυρες οι συμβληθέντες

Γεώργιος Βασίλη Τζιώρτσιη

Ελένη Χρ. Γεωργίου

Γεώργιος Κ Σ. Καούλλας

Ανδριανή Γ. Καούλλα

Χρίστος Γεωργίου

Λένια Καούλλα  

No comments: