Saturday, September 9, 2023

Homo homini lupus

Γράφει ο Δρ Ανδρέας Σοφόκλης

Η φράση αυτή είναι καταγεγραμμένη από τον μεγαλύτερο κωμικό Ρωμαίο ποιητή Πλαύτο, 254-184 π.Χ., “Asinariall,4,88. Οι άνθρωποι εύκολα ξεχνούν, γι` αυτό εύκολα προβαίνουν σε ολέθρια σφάλματα καταστροφών και αυτοκαταστροφών.

Ο εγωισμός και ο αμοραλισμός είναι κυρίαρχα χαρακτηριστικά, τα οποία προέρχονται από τον Νάρκισσο. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι λίγοι, αυτοί που αποτελούν, κατά μία έννοια, τη «Μαγιά» του Ιωάννη Μακρυγιάννη, όπως ο Νώε.

Ο Νώε πιστός και ηθικός, σώθηκε, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, μαζί με την οικογένειά του, από την τιμωρία των ανθρώπων, λόγω της ασέβειάς τους, με όλα όσα σημαίνει ο όρος ασέβεια και εκδίωξη της θεοσέβειας, σε διαχρονικό επίπεδο.

Ο Νώε, ως γνωστό, ήταν απόγονος του Σηθ. Ο Σηθ ήταν γιος του Αδάμ και της Εύας. Με την Κιβωτό, ο Νώε, έσωσε τη γυναίκα του, τα τρία του παιδιά και τουλάχιστο ένα ζευγάρι από κάθε είδος ζώων και πουλιών. Τα τρία του παιδιά ήταν ο Ιάφεθ, ο Σημ, ο Χαμ. Αυτοί είναι οι τρεις Γενάρχες των Ιστορικών τους λαών.

Οι γενεές των ανθρώπων το ξέχασαν. Οδηγήθηκαν στα Σόδομα και στα Γόμορρα. Αυτές ήταν οι δύο μεγαλύτερες και οι πλέον ανεπτυγμένες, με τα τότε υλικά και ασεβή χαρακτηριστικά. Αυτές οι δύο «τρανές» πόλεις βρίσκονταν στην περιοχή της Νεκράς Θάλασσας. Δυστυχώς γι` αυτούς και για τη διαχρονική νουθεσία των ανθρώπων είναι πλέον τοποθετημένες στον βυθό της Νεκράς Θάλασσας (Γένεση, Κεφ. ΙΘ΄, στιχ. 24 κ.ε.). Στις πόλεις αυτές, μετά τη βροχή από θειάφι σώθηκε μόνο η οικογένεια του Λωτ, αυτή μόνο ήταν η «Μαγιά.»

Στην πορεία της ανθρωπότητας, πολλά άλλα γεγονότα συνέβησαν, που καταδεικνύουν τις συνέπειες της ηθικής πτώσεως και της ασεβούς ζωής.

Πόλεμοι, πυρκαγιές, θάνατοι, καταστροφές. Απτά παραδείγματα είναι η εξαφάνιση των Ελλήνων από τον Εύξεινο Πόντο, από την Κωνσταντινούπολη, από τη Σμύρνη, από την Μικρά Ασία, η εξαφάνιση των Αρμενίων. Το ολοκαύτωμα των Εβραίων από τους Ναζί, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο αφανισμός δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων, κατά τη διάρκεια της Κατοχής, από τους Ναζί, με δολοφονίες όλων των ανδρών σε Κοινότητες της Ελλάδας, το αίμα των οποίων ακόμα δεν έχει στεγνώσει. Ο αφανισμός των λαών και των πολιτισμών των Μάγια και των Ίνκα από τους λεγόμενους εξερευνητές «πολιτισμένους» Ευρωπαίους. 

Οι δολοφονίες εκατοντάδων Ελλήνων Κυπρίων από τους Οθωμανούς και οι εξισλαμισμοί, κατά τη διάρκεια της Οθωμανοκρατίας, η αγχόνη και οι θάνατοι ηρώων μας στα κρησφύγετα κατά τη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959, απλά διότι διεκδικούσαν το αυτονόητο. Τα χιλιάδες θύματα αθώων στη Συρία. Η πλήρης καταστροφή των δύο πόλεων της Ιαπωνίας, με μέχρι σήμερα συνέπειες, Χιροσίμα και Ναγκασάκι (06 και 09/ο8/1945), που ήταν σημαντικά οικονομικά και εμπορικά κέντρα.

Νόηση και ηθική, καταδεικνύεται ότι δε λειτουργούν, στα ανθρώπινα όντα. Έχουμε ανακαλύψει τώρα τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά για να καλύψουν την αδυναμία προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές πολλών και ποικίλων αιτίων, την άνοδο της θερμοκρασίας με την αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού είναι «δύσκολο εγχείρημα»-δύσκολο εγχείρημα, η αναδάσωση και το πράσινο, που σίγουρα φέρει δροσιά αντί ξηρασία στη γη, στις ψυχές, στη νόηση, στην ευρύτερη υγεία, με την ομαλή συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Προτιμούμε να μετατρέπουμε τη γη μας σε μπαταριογεννήτρια, χωρίς βέβαια να ρωτήσουμε τις επόμενες γενεές πώς θα μας αποκαλέσουν, ίσως στην καλύτερή μας περίπτωση, δεύτερο Μεσαίωνα!

Νόηση, Ηθική, Θεοσέβεια, ακολουθούν το δικό τους μοναχικό δρόμο, με ελάχιστους οπαδούς, οι οποίοι όταν μιλούν, είναι οι περιθωριακοί, οι συντηρητικοί, οι κοινωνικώς καθυστερημένοι, που δε βλέπουν με τα ππυριλλοειδή μάτια, όπως τα πλήθη, την «ένδοξη» πρόοδο της ανθρωπότητας, των μαζικοποιήσεων στα πάντα, της επιδερμικής αντίληψης.

Η ένδοξη κόρη του Ωκεανού και της Νύκτας, η Νέμεση, ως η Θεά της Δικαιοσύνης, σοβαρή, φτερωτή, σεμνή, με τον κλάδο της μηλιάς στο χέρι, μετρά το μέγεθος της αδικίας και της ασέβειας, ώστε με απόλυτη ακρίβεια νέμει, μοιράζει και απονέμει τη θεία δίκη, την αρμόζουσα τιμωρία, στην ώρα και με το πώς αυτή κρίνει.

Πολλοί, πιθανώς, αθώοι άνθρωποι χάνονται, όπως στην Ουκρανία και στη Ρωσία. Δυστυχώς η Άτη δεν επιτρέπει στα μάτια της ψυχής και της νοήσεως να βλέψουν.

Συνέπειες των κλειστών ψυχών και των αδηφάγων σωμάτων είναι οι πυρκαγιές σε πολλές χώρες του λεγόμενου και αυτοαποκαλούμενου αναπτυγμένου κόσμου, στην ουσία αυτοϋποβαθμισμένου, τσιμεντωμένου, σιδηρωμένου, γυάλινου, πολυφωταγωγημένου, με αποκορύφωμα τις ανεξέλεγκτες καταστροφές, με περίεργα αίτια που δε λέγονται καν, απλά ανακοινώνονται οι πυρκαγιές, εμφανίζονται οι συνέπειες, αυτό γίνεται, αυτό έγινε και στην περίφημη Χαβάη, όπως και με τα αποκαΐδια του 1,000,000 σχεδόν δεκαριών, με την καταστροφή από τον σύγχρονο κατακλυσμό στη Θεσσαλία, όπου φαινομενικώς δεν ευθύνονται  άνθρωποι.

Φυσικά, αυτές οι καταστροφές δεν πρέπει να ανησυχούν, αφού ανοίγουν δρόμους οικονομικής ισχύος και ανάπτυξης με άλλες και σε άλλες «Χαβάες», σε διαφορετική «Θεσσαλία», αρκεί να τρώμε, να πίνουμε, να διασκεδάζουμε, χωρίς ανάγκη σκέψης που κουράζει, φτάνει να βασιλεύει το ρωμαϊκό μοντέλο των άρτων και των θεαμάτων, στις σύγχρονες αρρένες.

Δρ Ανδρέας Σοφόκλης

Ερευνητής, Αρθρογράφος, Δοκιμιογράφος 

No comments: