Saturday, October 15, 2022

Νίκος Παντέχης, ένας εξαίρετος ζωγράφος

Τον έχει εμπνεύσει η Βυζαντινή τεχνοτροπία
Ο Νίκος Παντέχης γεννήθηκε στην κατεχόμενη σήμερα Αμμόχωστο. Μετά από μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, «ξελογιάστηκε» από τη ζωγραφική, η οποία αναδύθηκε μέσα από τα εσώψυχα του σαν ένας κρυφός έρωτας, φωλιασμένος στην καρδιά από τα παιδικά του χρόνια. Παρόλο που είναι σχετικά νέος στην υπηρεσία της ζωγραφικής, η δουλειά του κρύβει μεγάλη ωριμότητα!

Αν και άριστος συζητητής τα τελευταία χρόνια προτιμά να εκφράζεται μέσω της ζωγραφικής, αφιερώνοντας ώρες ατελείωτες στη σύνθεση έργων. Η Βυζαντινή τεχνοτροπία τον έχει εμπνεύσει και τον έχει οδηγήσει στην Αγιογραφία Βυζαντινών εικόνων, καθώς επίσης και στην κατασκευή ψηφιδωτών έργων, χρησιμοποιώντας φυσικές πέτρες και μάρμαρα.

Ο Νίκος Παντέχης είναι ένας εξαίρετος ζωγράφος. Με μεγάλο σεβασμό στην θρησκευτική παράδοση, στην ιστορία και στη θεία φύση ζωγραφίζει θρησκευτικούς πίνακες που λατρεύει και τοπία από τη γενέθλια γη. Τα έργα του συνήθως διακρίνονται για το ξεχωριστό τους στυλ, την κομψότητα και τα έντονα χρώματα.

Άνθρωπος του μέτρου και της αρμονίας κάθε του πινελιά είναι προσεχτική και φροντισμένη. Αυτό φαίνεται ολοκάθαρα στις λεπτομέρειες που αποτυπώνονται στα έργα του με τόση επιμέλεια. Καθοδηγείται από ένα απίστευτο πάθος έκφρασης, αλλά και σεβασμού για τα ιερά μέσα από την τέχνη του.

Έχει ζωγραφίσει με ιδιαίτερη αγάπη όλους τους θρησκευτικούς χώρους της Κύπρου που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς επίσης εκκλησάκια, γεφύρια, αρχοντικά και χωριά που είναι προστατευόμενα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Εκτός του ότι είναι ένας άνθρωπος φορτωμένος με πλούσιες εμπειρίες της ζωής, είναι ταυτόχρονα γεμάτος ευαισθησίες και πολλές καλλιτεχνικές γνώσεις και ιδιαίτερη αγάπη για τη ζωγραφική. Ταλαντούχος, χαρισματικός και αποτελεσματικός, αθόρυβος, χαμηλών τόνων πορεύεται με μετριοφροσύνη πατώντας γερά στη γη.

Υπηρετεί την τέχνη με πάθος και μεράκι με κάθε ευκαιρία γιατί τον εκφράζει απόλυτα. Από τα πρώτα του βήματα, σαν έτοιμος από παλιά, εργάζεται σκληρά και μεθοδικά. Συνεχίζει με αφοσίωση μέχρι σήμερα με την ίδια σοβαρότητα και ζήλο.

Αν και αυτοδίδακτος γνωρίζει καλά, όλα εκείνα τα απαραίτητα «μικρά μυστικά» που τον βοηθούν να σχεδιάζει και να ζωγραφίζει με ευκολία τα πάντα.

Είναι αλήθεια πως η τέχνη αντανακλά με τον πιο γνήσιο και αυθεντικό τρόπο τον πλούτο των συναισθημάτων, την ποικιλία των βιωμάτων, των παραστάσεων και των εμπειριών του κάθε καλλιτέχνη.

Παρά τον υλιστικό κυνικό κόσμο τού σήμερα, ο Νίκος επιμένει να υμνεί με το έργο του τις ανεξάντλητες ομορφιές της πνευματικής ζωής, της ιστορίας και της φύσης.

Η δουλειά του ανασυνθέτει τα χρώματα και αντανακλά τα εσώτερα συναισθήματα, προκειμένου να δημιουργήσει τις νέες εικόνες που επιδιώκει.

Για τον Νίκο η τέχνη δεν είναι μόνο καλλιτεχνική έκφραση και στάση ζωής, αλλά απαραίτητο στοιχείο πεπαιδευμένης σκέψης και βιώματος. Είναι γι’ αυτό ακριβώς το λόγο που δίνει αξία σ’ αυτό με το οποίο ασχολείται με ιερή ευλάβεια.

Είναι τυχερός που μπορεί με τα μάτια της ψυχής του, να εκφράσει και να μοιραστεί το φως που αναδύεται μέσα από τα έργα του και να συλλάβει την αόρατη ομορφιά της αιωνιότητας.

Φοίβος Νικολαΐδης

Λευκωσία, Οκτώβριος 2022
Ο Νίκος Παντέχης στα εγκαίνια της έκθεσης του με τον κοινοτάρχη Ξυλοτύμπου κ. Κυριάκο Παπαγεωργίου.

Περιδιαβάζοντας την Κύπρο μας. “Τα πέτρινα τοπία στο νησί των αγίων”, Προστατευόμενα Μνημεία από την UNESCO και το Τμήμα Αρχαιοτήτων” ήταν ο τίτλος της ζωγραφικής έκθεσης που έγινε με τόση επιτυχία από τις 7 έως τις 10 Οκτωβρίου.

Ο Νίκος Παντέχης εξηγεί λεπτομέρειες από τα τόσα ωραία έργα του.
Μεγάλοι συνδυασμοί χρωμάτων. Περίτεχνες ζωγραφιές.
Πανέμορφες δημιουργίες φτιαγμένες με αγάπη και μεράκι.
Ωραίο στυλ και δημιουργικότητα.

Ο Νίκοςς επιτυγχάνει χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους, καθώς και σύγχρονη τεχνική.

Η εικαστική του έκφραση βρίσκει διεξόδους στους όμορφους πίνακες του με θεματολόγιο από τη θρησκευτική ιστορία.

Η κόρη του καλλιτέχνη Έφη Παντέχη.
Οι απλές καθαρές γραμμές του προσώπου μέσα από την αντίθεση του φωτός εκπέμπουν ξεκάθαρα στον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων.
Τα έργα του χαρακτηρίζονται από μια γενναιόδωρη χρήση των χρωμάτων.
Η Πόπη Νικολαΐδου με τον μικρό Νίκο, εγγονό του Νίκου Παντέχη.

Πίνακες τόσο ζωντανοί και ωραίοι.

Πρωτοτυπία περιεχομένου και φροντισμένη επιμέλεια της δημιουργού.
Αφετηρία για αναζήτηση άλλων παραμέτρων της ζωής.
Συνθέσεις με αυτοπεποίθηση.
Δημιουργική φαντασία γεμάτη χρώματα και φως.
Ζωγραφιές με τα χρώματα της ελπίδας, της αισιοδοξίας και της θετικής αντίκρυσης των πραγμάτων.
Η Έφη Παντέχη με τον γιό της Νίκο και την Πόπη Νικολαΐδου.
Τα χρώματα έχουν τη δυνατότητα να ανακινήσουν τα αισθησιακά βάθη των ανθρώπων.
Με οδηγό το φως της ελπίδας και της ζεστασιάς, που κρατάει τη ζωή μας ως σύνολο.
Η Πόπη Νικολαΐδου με την Μαρία Παντέχη και την όμορφη κόρη της.

Δουλευμένοι πίνακες βγαλμένοι μέσα από την ψυχή του, ο Νίκος δίνει όλο του τον εαυτό.

Σίγουρα έχει να μας δείξει πολλά, πολλά έργα της ακόμη!
Ο Νίκος Παντέχης με την όμορφη οικογένεια του, την κόρη του Μαρία, τη σύζυγό του Χρίστα και την άλλη του κόρη Έφη. Η τρίτη κόρη Έλενα, απουσίαζε εκείνη τη στιγμή.

No comments: