Friday, October 28, 2022

«Κυθρέας Κάτοπτρον», Χριστόδουλου Πέτσα

Παρουσίαση του βιβλίου «Κυθρέας Κάτοπτρον», 
του μακαριστού Χριστόδουλου Πέτσα
Την Τετάρτη 26/10/2022, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου «Παλαιά Αγορά», στην Παλλουριώτισσα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου «Κυθρέας Κάτοπτρον», 50 Μελέτες για την κωμόπολη και την περιοχή Κυθρέας, του αείμνηστου Χριστόδουλου Πέτσα, (1915-2005), δάσκαλου, αγωνιστή, πρώην Προέδρου του Σωματείου «Ελεύθερη Κυθρέα», που επιμελήθηκε η κόρη του Ανθή Πέτσα-Σαββίδου.
H Ανθή Πέτσα-Σαββίδου στο βήμα.

Το βιβλίο «Κυθρέας Κάτοπτρον» έχει εκδώσει το Προσφυγικό Σωματείο «Ελεύθερη Κυθρέα» με 50 Μελέτες για την Κυθρέα και τη γύρω περιοχή της, του μακαριστού δασκάλου Χριστόδουλου Πέτσα, σε επιμέλεια της θυγατέρας του Ανθής Πέτσα.

Στο επίκεντρο της ύπαρξής του μακαριστού Χριστόδουλου Πέτσα, μετά την εισβολή, ήταν ο αγώνας για δίκαιη λύση του Κυπριακού Προβλήματος και η επιστροφή στις πατρογονικές εστίες. Αυτό τον αγώνα συνέχισε αδιάλειπτα μέχρι το τέλος του.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Σωματείου «Ελεύθερη Κυθρέα» Πέτρος Παπαγεώργης και ο Δημάρχος Κυθρέας Δρ Πέτρος Καρεκλάς (στη φωτογραφία ο Δρ Πέτρος Καρεκλάς).

Το βιβλίο παρουσίασαν ο Κωστής Κοκκινόφτας ερευνητής Κέντρου Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου και η Δρ. Αικατερίνη Αριστείδου, πρώην Αναπλ. Διευθύντρια Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών και συνεργάτιδα του περιοδικού «Ελεύθερη Κυθρέα».

Το βιογραφικό σημείωμα του αείμνηστου Χριστόδουλου Πέτσα διάβασε ο Αντιδήμαρχος Κυθρέας Μάριος Ζαμπακίδης ενώ ο Κλείτος Συμεωνίδης, στενός συνεργάτης για πολλά χρόνια με τον μακαριστού συγγραφέα, απηύθυνε δυο λόγια. Ακολούθησε αντιφώνηση από την αγαπητή Ανθή Πέτσα Σαββίδου, θυγατέρα του αγωνιστή Δασκάλου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συντόνιζε η Αντιπρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Κυθρέας, Ευαγγελία Παυλίδου Μιχαήλ.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Μεσαορίας, Γρηγόριος, ο Πατέρας Θωμάς Κωστή, ο Δήμαρχος Κυθρέας Δρ. Πέτρος Καρεκλάς, η Δήμαρχος Λευκονίκου, Ζήνα Λυσάνδρου, ο πρώην Δήμαρχος Κυθρέας, Κώστας Φραγκούδης, ο Αντιδήμαρχος Κυθρέας, Μάριος Ζαμπακίδης και μέλη του Δημοτικού συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Σωματείου ΑΕΚ Κυθρέας Δρ Ζαχαρίας Βασιλειάδης, ο Πρόεδρος του Σωματείου ΠΑΟΚ Κυθρέας Λουκάς Ορφανίδης, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Κυθρέας Παντελής Χόπλαρος η Πρόεδρος του Ομίλου Γυναικών Κυθρέας, Μαρία Ηρακλείδου Φραγκούδη, ο επίτιμος πρόεδρος του Σωματείου «Ελεύθερη Κυθρέας», Πέτρος Στυλιανού, ο εκπρόσωπος του Αθλητικού Συλλόγου «Οι Χύτροι» Κυθρέας, Μιχάλης Παναγή και πλήθος κόσμου.
Η Ανθή Πέτσα Σαββίδου συγκινημένη ευχαρίστησε όλους που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση μνήμηας για τον πατέρα της.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα καθαρά έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα δοθούν στον Σωματείο «Ελεύθερη Κυθρέα», που ήταν και ο διοργανωτής της εξαιρετικής εκδήλωσης.
Κατά την διάρκεια της βραδιάς οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε μεγάλη οθόνη, στιγμιότυπα από τις αντικατοχικές εκδηλώσεις της «Ελεύθερης Κυθρέας», που διοργάνωνε ο μακαριστού Χριστόδουλος Πέτσας και να επισκεφθούν έκθεση φωτογραφιών και πανό από αντικατοχικές διαδηλώσεις που επιμελήθηκε, με πολλή αγάπη η Κάτια Σαββίδου, εγγονή του μακαριστού Χριστόδουλου Πέτσα, .
Η Κάτια Σαββίδου (δεξιά) με φίλες στην εκδήλωση προς τιμή του παππού της Χριστόδουλου Πέτσα.
Η Ανθή Πέτσα Σαββίδου με τον Θάσο Σοφοκλέους, Πρόεδρο των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ.
Φίλοι και πολλοί Κυθρεώτες έδωσαν μαζικά το παρόν τους.
Περιχαρής στο κέντρο η Ανθή Πέτσα Σαββίδου πλήρως ικανοποιημένη από τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης.
Η Κάτια Σαββίδου εγγονή τού μακαριστού Χριστόδουλου Πέτσα μέσα από φωτογραφικό υλικό παρουσιάσε όμορφες στιγμές της ζωής του, σκιαγραφίζοντας την πολυδιάστατη και ανήσυχη προσωπικότητα του.
Σύζυγος, πατέρας, παππούς, αδελφός, δάσκαλος, αγωνιστής για την Kύπρο και τον τόπο του. Αφιερωμένη με πολύ αγάπη από την Κάτια Σαββίδου. Τεράστια ευγνωμοσύνη και ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Πρωτότυπη παρουσίαση γεμάτη καλαισθησία και μνήμες για τον ξεχωριστό άνθρωπο Χριστόδουλο Πέτσα.
Υπέροχη φωτογραφική έκθεση που ζωντανεύει μνήμες και αγώνες.
Η Κάτια Σαββίδου εκπλήσσει με τη δουλειά της ως καλλιτέχνης με μια έκθεση γούστου και καλαισθησίας αλλά και ζωντανής ιστορίας και τέχνης.
Μεγάλη συγκίνηση για έναν άνθρωπο που με την πνευματική και δημιουργική του δραστηριότητα αγωνίστηκε παράλληλα με πάθος και ζήλο για τα δίκαια και τα απαράγραπτα ατομικά δικαιώματα.
Ο δήμαρχος Κυθρέας Πέτρος Καρεκλάς μαζί με τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Μεσαορίας, Γρηγόριο βλέπουν παλιές φωτογραφίες από τη δράση και τους αγώνες για επιστροφή του αείμνηστου Χριστόδουλου Πέτσα.
Πολύτιμο φωτογραφικό υλικό από διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη απαράδεκτη Τουρκική κατοχή από το 1974.
Με την αίσθηση του ωραίου, του εκλεπτυσμένου που ταυτόχρονα συνεγείρει συναισθήματα και μνήμες η Κάτια Σαββίδου κερδίζει τις καρδιές όσων στάθηκαν τυχεροί και βρέθηκαν στην εξαιρετική εκδήλωση.
Ο Χριστόδουλος Πέτσας με την όλη δράση του άφησε το ξεχωριστό αποτύπωμά του στην Κυθρέα ειδικά και στον τόπο γενικά.
Η ιερή σκυτάλη των αγώνων που από γενιά σε γενιά παραδίδει το χρέος της ιστορίας...

Η Κάτια Σαββίδου εγγονή τού μακαριστού Χριστόδουλου Πέτσα, δίκαια νιώθει υπερηφάνεια για τον παππού της, αλλά κι αυτός εκεί που είναι, θα νιώθει ικανοποιημένος που το έργο του δεν σταμάτησε και το συνεχίζουν άλλοι με τον ίδιο ζήλο και πίστη... 

No comments: