Wednesday, September 6, 2017

Αιδώς Αργείοι, κύριε Συλλούρη, «πόθεν αίσχος» είναι…

Του Γιώργου Καλλινίκου
Δεκαετίες ολόκληρες σε αυτό τον τόπο, οι πολιτικοί υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών. Δυστυχώς, έχει καταντήσει τόσο συχνό το φαινόμενο, που η κοινωνία το έχει συνηθίσει. Και δεν αντιδρά. Ή έστω, περιορίζει τις αντιδράσεις της σε κάποια σχόλια στο διαδίκτυο. Όταν, όμως, κάποιοι απ’ αυτούς, επιχειρούν από την κοροϊδία και τον εμπαιγμό, να εξασφαλίσουν και επιβράβευση, παραπάει το πράγμα. Τέτοιο θράσος δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Αυτό επιχείρησε χθες ο πρόεδρος της Βουλής με την υπόθεση του «πόθεν έσχες» της κοροϊδίας και τις δηλώσεις της πλάκας που δημοσιοποιήθηκαν.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Συλλούρης, (ο κύριος, που βρέθηκε από το πουθενά στην προεδρία της Βουλής, ελέω κομματικών παίγνιων) απαίτησε χθες να του πούμε και ευχαριστώ!!! Όχι, η στήλη δεν υπερβάλλει. Όσοι τον άκουσαν λάιβ στο Σίγμα, θα χρειάστηκαν υπογλώσσιο για να αποφύγουν τα δυσάρεστα. Ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για μια θετική ενέργεια, την οποία διαστρεβλώνουν οι δημοσιογράφοι. Ότι αντί να αντικρύσουμε θετικά την πρωτοτυπία –όπως την χαρακτήρισε- την υποβαθμίζουμε. Χάνουμε την ουσία και το δάσος, για να γράφουμε ποιος είναι πλούσιος και ποιος φτωχός, πρόσθεσε με απύθμενο θράσος.

Χθες, αντιμετωπίσαμε την υπόθεση με σαρκασμό και χιούμορ. Αφού κινδυνεύει πια η υγεία μας αν αντιμετωπίζουμε με σοβαρό τρόπο κάθε πρόκληση των πολιτικάντηδων. Πλην, όμως, τέτοιο απύθμενο θράσος δεν μας αφήνει περιθώρια. Κάνατε ένα νόμο κοροϊδία, κύριε Συλλούρη. Είστε ελεγκτές και ελεγχόμενοι σε αυτό τον διάτρητο νόμο. Και ζητάτε και τα ρέστα; Από αυτό το γεγονός και μόνο, θα έπρεπε να ντρέπεστε. Αντ’ αυτού, θέλετε να βγείτε και από πάνω.

Σαφώς και δεν μας ενδιαφέρει ποιος αξιωματούχος είναι πλούσιος και ποιος φτωχός. Σαφώς και δεν μας ενδιαφέρει το «έσχες». Μας ενδιαφέρει το «πόθεν». Και αυτό δεν φαίνεται στις δηλώσεις της κοροϊδίας που δημοσιοποιήθηκαν. Δεν θα φανούν ούτε και στις δηλώσεις που θα υποβάλετε σε τρία χρόνια. Διότι με το νόμο της υποκρισίας δεν μπορεί να ελεγχθεί η διαφοροποίηση στην περιουσία κανενός. Επειδή μπορεί να μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία στους συγγενείς πρώτου βαθμού, τα οποία δεν δημοσιοποιούνται. Επειδή ουδείς θα ελέγξει τραπεζικούς λογαριασμούς. Επειδή ουδείς θα ελέγξει λογαριασμούς στο εξωτερικό. Ό,τι δηλώνει ο καθένας, εκείνο μένει.

Ποιο δάσος και ποια ουσία χάνεται εξαιτίας των εφημερίδων, κύριε Συλλούρη; Η μοναδική ουσία που χάνεται είναι η ανάγκη να υπάρχει αξιόπιστος έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων των οποίων δηλώνετε. Όταν τις δηλώσεις σας τις ελέγχετε εσείς οι ίδιοι, ποια αξιοπιστία υπάρχει, άνθρωπέ μου; Τι σημασία έχει αν το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι είναι αντισυνταγματική η δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των συγγενών πρώτου βαθμού; Αν είχατε τα κότσια και αν δεν είχατε τίποτα να κρύψετε, θα δημοσιοποιούσατε από μόνοι σας τα στοιχεία και της συζύγου και των παιδιών σας. Τολμάτε;

Τι είδους έλεγχο μπορεί να ασκήσουν επί του περιεχομένου των δηλώσεων πέντε βουλευτές μιας δήθεν αρμόδιας επιτροπής; Τολμάτε να αλλάξετε το νόμο, ώστε να ασκείται ο έλεγχος από μια ανεξάρτητη επιτροπή; Ή από την Ελεγκτική Υπηρεσία; Ιδού η ρόδος, κύριε Συλλούρη. Πάρε τέτοια πρόταση στη Βουλή και τότε όλοι θα αντικρίσουν θετικά την «πρωτοτυπία» σας. Όσο για την ειρωνεία σας ότι θα έπρεπε οι δημοσιογράφοι να γνωρίζουν το νόμο πριν σας ασκήσουν κριτική, μάθε ότι τον γνωρίζουμε πολύ καλά. Τόσο, ώστε να μάθει και ο κόσμος, πως ο νόμος της κοροϊδίας που ψηφίσατε, δεν προβλέπει καμία ποινή για τους αξιωματούχους που παραλείπουν να υποβάλλουν δήλωση «Πόθεν Έσχες» ή που καταθέτουν ψευδή και παραπλανητικά στοιχεία. Αντιθέτως, προβλέπει ποινές φυλάκισης για όσους τολμήσουν να δημοσιοποιήσουν καταγγελίες για αθέμιτο πλουτισμό αξιωματούχων και για όσους προβαίνουν σε καταγγελίες που στο τέλος δεν τεκμηριώνονται. Αν αυτός δεν είναι ωμός εκφοβισμός τότε τι είναι, κύριε Συλλούρη;

Τη νοημοσύνη του κόσμου την υποτιμούσατε οι πολιτικοί επί δεκαετίες. Φτάνει πια. Οι πολίτες δεν στέκουν σε ό,τι τους πλασάρετε. Έπαψαν να τρώνε αμάσητο το κουτόχορτο που τους προμηθεύετε. Έμαθαν να αναζητούν την ουσία. Και, σαφώς, δεν ικανοποιούνται επειδή, απλώς, υποβάλατε δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων. Απαιτούν να υπάρχει αξιόπιστος έλεγχος. Είχατε την ευκαιρία να προβείτε σε αληθείς δηλώσεις. Πολλοί επέλεξαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. 

Και ζητάτε να σας πει κι ευχαριστώ; Το μόνο που θα έπρεπε να κάνετε ήταν να απολογηθείτε επειδή για μια ακόμη φορά υποτιμήσατε τη νοημοσύνη μας με το νόμο της κοροϊδίας. Αιδώς Αργείοι!!! 
Γιώργος Καλλινίκου
Facebook
Εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» 6.9.2017

No comments: