Κατάντημα είναι η συμπεριφορά των κομμάτων και της Βουλής που, αντί να επιβάλουν πλήρη και πραγματική διαφάνεια στα περιουσιακά των πολιτικών, των συζύγων και των παιδιών τους και πώς τα απέκτησαν, όπως απαιτεί και η Επιτροπή GRECO κατά της διαφθοράς δημόσιων προσώπων, εμφανίζονται άλλοι ως δήθεν πτωχοί και πένητες και άλλοι ως αδικαιολόγητοι εκατομμυριούχοι. Έχει και το χοντρό περιπαίξιμο τα όριά του!
Οι περισσότεροι πολιτικοί της Κύπρου δεν έχουν τον Θεό τους! Ψεύτες, δουλοπρεπείς και διαπλεκόμενοι, νομίζουν ότι μπορούν ακόμα να εμπαίζουν και να περιπαίζουν τους πολίτες. Ιδού: Στις 19 Μαρτίου 2004, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Βουλής, εγκρίθηκε νόμος ο οποίος προνοεί για τη δήλωση και τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Βουλής, των Υπουργών, συμπεριλαμβανομένου και του Υφυπουργού, και των βουλευτών, συμπεριλαμβανομένων και των Ευρωβουλευτών («Ο Νόμος για το Πόθεν Έσχες»).
Με βάση την Απόφαση/Γνωμάτευση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ημερομηνίας 27 Μαΐου 2017, όλοι οι πιο πάνω αξιωματούχοι υποχρεούνται να δηλώσουν τα περιουσιακά στοιχεία τόσο των ιδίων, όσο και των συζύγων τους και των ανήλικων τέκνων τους.
Ποια ήταν τα επιχειρήματα, τα οποία ο νομοθέτης επικαλέστηκε, πέραν των επανειλημμένων πιεστικών υποδείξεων της Επιτροπής GRECO του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; «Επειδή η διαφάνεια στη δημόσια ζωή εξυπηρετεί την παρεμπόδιση της εκμετάλλευσης δημοσίου αξιώματος, θέσης ή ιδιότητας και αποσκοπεί στην πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια ζωή, και επειδή ο περιορισμός του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή των προσώπων που κατέχουν δημόσια θέση ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή διαδραματίζουν ρόλο στη δημόσια πολιτική και οικονομική ζωή δικαιολογείται από αποχρώντες λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς προάγει τη διαφάνεια του πολιτικού και δημόσιου βίου και υπηρετεί υπέρτερο δημόσιο συμφέρον», γι’ αυτό εφαρμόστηκε προχθές, με καθυστέρηση 13 χρόνων ένας κολοβός, περίεργος και ελλειμματικός νόμος για το «Πόθεν έσχες».
Γιατί; Διότι βολεύει τους πολιτικάντηδες να αποκρύβουν από τους πολίτες τα πραγματικά και τα πλήρη περιουσιακά στοιχεία τους και, προπάντων, πώς τα απέκτησαν. Λογικά, θα ανέμενε κανείς πως οι πρώτοι που θα έπρεπε να ασκήσουν αυτόν τον έλεγχο είναι ο Έφορος Φόρου Εισοδήματος και ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας. Οι κοπτόμενοι και κορδακιζόμενοι για τη διαφάνεια, οι δήθεν αγωνιστές κατά της διαφθοράς και οι υπερασπιστές, τάχα, του δημοσίου συμφέροντος έγιναν «εκείνοι παπάδες και εκείνοι τατάδες». Ιδού:
Την αρμοδιότητα ελέγχου είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν καταγγελίας των δηλώσεων «Πόθεν Έσχες» του Προέδρου της Δημοκρατίας, των 11 υπουργών, του υφυπουργού, των 56 βουλευτών και των έξι ευρωβουλευτών, έχει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το «Πόθεν Έσχες». Και το πρωτοφανές! Τα μέλη της είναι ταυτόχρονα και ελεγχόμενοι! Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης και μέλη της οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, Ν. Τορναρίτης, Γ. Λουκαΐδης και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αντίστοιχα, και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος.
Από προχτές, οι πολίτες χαχανίζουν κυριολεκτικά αλλά και εξοργίζονται με όσα η πλειοψηφία των ταγών του τόπου έχει δηλώσει ως δήθεν περιουσιακά στοιχεία τους. Πρόκειται για την αισχρότερη, την αχρειότερη και την πιο αδίστακτη κοροϊδία σε βάρος του λαού. Απλώς μελετήστε προσεκτικά τι δήλωσαν οι πιο πολλοί: Από τη μια θα ρίξετε δάκρυ κορόμηλο για τους… φτωχούς πολιτικούς μας και, από την άλλη, ως καλοί χριστιανοί, θα γυρίσετε δίσκο για να τους ελεήσετε στην φτώχια τους. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, π.χ., έχει μόνο 6.138 ευρώ καταθέσεις. Και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου, έχει μόλις 854 ευρώ καταθέσεις, ναι, καλά διαβάζετε. Έχει, όμως, χρέη 1,4 εκατομμυρίου. Πώς τα δημιούργησε; Μήπως εξαιτίας του σπιτιού του στα Μαυροβούνια, 470 τ.μ., του οποίου η αξία δεν έχει δηλωθεί;
Δεν θα ασχοληθούμε με τις λεπτομέρειες των δηλώσεων των περισσότερων πολιτικών, για τις οποίες χαχανίζει και το παρδαλό κατσίκι για την απίστευτη κοροϊδία σε βάρος της νοημοσύνης και της ανοχής των πολιτών. Θα επισημάνουμε, όμως, δύο άλλες πτυχές. Η μία είναι ότι ο κόσμος το 'χει τούμπανο και οι περισσότεροι ταγοί μας κρυφό καμάρι, επειδή ως ατσίδες κατάφεραν να φυγαδεύσουν τα εκατομμύριά τους -ναι, τα εκατομμύριά τους- στο εξωτερικό πριν από το κούρεμα ή ακόμα και όλη την νύκτα της 15ης προς τα ξημερώματα της 16ης Μαρτίου 2013. Η άλλη πτυχή, είναι ότι με τη βοήθεια λογιστών και δικηγόρων οι περισσότεροι πολιτικοί φυγάδευσαν τα εκατομμύριά τους σε ξένες θυρίδες, σε εταιρείες που συστάθηκαν εν μιά νυκτί, σε διάφορες χώρες, ακόμα και στο… Ντουμπάι!
Υπάρχει και μία τρίτη πτυχή: Το 2014 η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε το Κοινό Πρότυπο Αναφοράς (CRS), το οποίο προωθήθηκε από τον ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) με στόχο τη βελτίωση της διεθνούς φορολογικής συμμόρφωσης και την πάταξη της υπεράκτιας φοροδιαφυγής, μέσω της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών που εφαρμόζουν το CRS. Επίσης το Πρότυπο αποσκοπεί στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών και θα έπρεπε να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2017. Το CRS καλύπτει διαφορετικούς τύπους εισοδημάτων από επενδύσεις, τόκους, μερίσματα και άλλα εισοδήματα.
Η Κύπρος, ως κράτος μέλος της Ε.Ε., οφείλει να εναρμονιστεί με την Οδηγία 2014/107/ΕΕ. Έτσι, τα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα και άλλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί στην Κύπρο οφείλουν να συλλέγουν πληροφορίες και να τις υποβάλλουν στο Τμήμα Φορολογίας, το οποίο θα προωθεί ετησίως σε αυτόματη βάση τις σχετικές πληροφορίες στις φορολογικές Αρχές των χωρών φορολογικής κατοικίας του κάθε κατόχου λογαριασμού. Το πιο πάνω Πρότυπο ΔΕΝ εφαρμόστηκε ακόμα στην Κύπρο! Άρα, οι ατελείς, ελλιπείς και ψευδείς δηλώσεις των περισσότερων πολιτικών, καθιστούν το «Πόθεν έσχες» άνευ ουσίας και αντικρίσματος. Με δυο λόγια, καθ’ ομολογίαν και πολιτικών, είναι μία αφόρητη και αισχρή κοροϊδία των πολιτών.
Γι’ αυτό, επιβάλλεται μια επισήμανση προς τον Πρόεδρο της Βουλής: «Κατάντημα» δεν είναι τα αιτιολογημένα απαξιωτικά, ειρωνικά και ορθά χλευαστικά σχόλια των πολιτών και των ΜΜΕ για τον αδίστακτο εμπαιγμό της νοημοσύνης τους από πολιτικούς. Κατάντημα είναι η συμπεριφορά των κομμάτων και της Βουλής που, αντί να επιβάλουν πλήρη και πραγματική διαφάνεια στα περιουσιακά των πολιτικών, των συζύγων και των παιδιών τους και πώς τα απέκτησαν, όπως απαιτεί και η Επιτροπή GRECO κατά της διαφθοράς δημόσιων προσώπων, εμφανίζονται άλλοι ως δήθεν πτωχοί και πένητες και άλλοι ως αδικαιολόγητοι εκατομμυριούχοι. Έχει και το χοντρό περιπαίξιμο τα όριά του!
Σάββας Ιακωβίδης
(Facebook)
SIGMALIVE 06.09.2017
Σάββας Ιακωβίδης
(Facebook)
SIGMALIVE 06.09.2017
No comments:
Post a Comment