Tuesday, February 8, 2011

Evening Primrose – Νυχτολούλουδο

Φεβρουάριος… Ο δεύτερος μήνας του χρόνου σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, μήνας κατά τον οποίο γιορτάζουν επίσημα οι ερωτευμένοι όλου του κόσμου, με σύμβολο τον ημιπολύτιμο λίθο του αμέθυστου και αντιπροσωπευτικά λουλούδια την Βιόλα και το Νυχτολούλουδο.

Και μιας κι αναφερθήκαμε στο λουλούδι της νύχτας, ας δούμε λίγα περισσότερα πράγματα για το υπέροχο αυτό φυτό. Περί Νυχτολούλουδου λοιπόν ο λόγος…

Το νυχτολούλουδο είναι γηγενές φυτό της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και έφτασε στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα. Η λατινική ονομασία του είναι Oenothera και υπάρχουν 125 ήδη του σε όλο τον κόσμο. Το πιο γνωστό είδος σε Ελλάδα και Κύπρο είναι το Oenothera biennis (Οινοθήρα η διετής). Η ονομασία του προέρχεται από το οίνος και thera, ενώ το biennis σημαίνει πως το φυτό χρειάζεται δύο χρόνια για να μεγαλώσει από σπόρο, να ανθίσει και να πεθάνει.

Πρόκειται για ποώδες φυτό με διακυμαινόμενο ύψος, ανάλογα με το είδος, από 0,10cm σε 3 μέτρα. Ανθίζει κατά την διάρκεια της νύχτας με λουλούδια κίτρινου χρώματος ενώ αναδίδει ένα άρωμα που θυμίζει λεμόνι. Έχει βλαστό τριχωτό, όρθιο, διακλαδιζόμενο από την βάση, με φύλλα στην βάση σε ρόδακα, έμμισχα, προμήκη ενώ τα υπόλοιπα λογχοειδή και οδοντωτά. Θεωρείται φυτό φαρμακευτικό καλλωπιστικό και μελισσοτροφικό. 

Ολόκληρο το φυτό είναι φαγώσιμο αλλά οι ρίζες του θεωρούνται πιο νόστιμες. Έχουν την μυρωδιά του κρασιού και χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του. Το έλαιο των σπόρων του είναι ευρέως διαδεδομένο για τις καταπραϋντικές του ικανότητες στους κύκλους των εναλλακτικών θεραπειών. Το χρώμα του ελαίου είναι ελαφρύ κίτρινο και εξάγεται με ψυχρή συμπίεση για να μην χάνει τις ιδιότητές του.

Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν για να ανακουφίζει τον βήχα και ιδιαίτερα εκείνον του άσθματος, γαστρεντερικά προβλήματα, μελανιές αλλά και στην επιτάχυνση επούλωσης πληγών. Σήμερα χρησιμοποιείται σαν καταπραϋντικό σε περιπτώσεις όπως την υπερκινητικότητα των παιδιών ενώ τα αιθέρια έλαια της οινοθήρας έχουν ευεργετική επίδραση στις γυναίκες που υποφέρουν από προ-εμμηνορρυσιακό σύνδρομο.
Περιέχουν ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα και κυρίως γ-λινολεικό οξύ για την παραγωγή προσταγλανδίνων ενώ παράλληλα ανακουφίζουν την ευαισθησία του στήθους. Η ευεργετική του δράση αφορά τόσο στην ψυχολογική κατάσταση, επειδή βελτιώνει την ευερεθιστότητα και την κατάθλιψη που αισθάνονται οι γυναίκες σε αυτό το στάδιο, όσο και ορισμένα φυσικά συμπτώματα, όπως τα οιδήματα.

Επίσης, πρόσφατες έρευνες που γίνονται παγκόσμια φαίνεται να καταδεικνύουν πως το γ-λινολεικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Ακόμα, βοηθά στην ινώδη μαστοπάθεια, στην νόσο του Alzheimer, στην σχιζοφρένεια, στην επιληψία, στην υπέρταση, στις θρομβώσεις, στη ρύθμιση του λιπιδικού προφίλ του αίματος, στη σκλήρυνση κατά πλάκας και στην ρευματοειδή αρθρίτιδα (μαζί με λήψη ιχθυελαίων).

Θα πρέπει ακόμα να συμπληρώσουμε την ευεργετική δράση του ελαίου τόσο στα μαλλιά όσο και στο δέρμα, μιας και περιέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα που χρειάζονται για να διατηρηθούν υγιείς οι ιστοί. Βοηθά στην θεραπεία του ατοπικού εκζέματος ενώ παράλληλα, επαναφέρει την ισορροπία των σμηγματορροϊκών εκκρίσεων και ανοίγει τους πόρους του δέρματος, βοηθώντας στην πρόληψη της ακμής. Επιπρόσθετα, βοηθά και στην ψωρίαση.

Τέλος, στην αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται ως ένα καλό λάδι βάσης για μασάζ στο σώμα και στο πρόσωπο, επειδή περιέχει και βιταμίνες. Μερικές παρενέργειες χρήσης του ελαίου μπορεί να είναι η φαγούρα, ο πονόλαιμος καθώς και γαστρεντερικά αέρια. Αντενδείκνυται σε ανθρώπους που πάσχουν από επιληψία ή σχιζοφρένεια και λαμβάνουν φαινοθιαζίνη.
Συνταγή για εξωτερική χρήση
Μια αξιοσημείωτη ιδιότητα του οινοθήρα είναι ότι όταν εφαρμόζεται με μασάζ στα βρέφη και στα μικρά παιδιά μειώνει την υπερδραστηριότητά τους και αυτό επειδή τα συστατικά του λαδιού απορροφώνται γρήγορα από το δέρμα και εισδύουν στην κυκλοφορία του αίματος.

Για μασάζ στα βρέφη παίρνουμε 2 κάψουλες των 500mg οινοθήρα από το φαρμακείο της γειτονιάς μας, και τις βάζουμε σε 10ml ενός φθηνότερου λαδιού όπως ηλιέλαιο ή αμυγδαλέλαιο.

Το έλαιο του νυχτολούλουδου είναι ένα ακριβό λάδι, πολύ ευαίσθητο στην οξείδωση, για αυτό πρέπει τα μίγματα να τοποθετούνται σε σκούρα δοχεία και σε σκιερά μέρη. Επίσης, το διατηρούν και σε κάψουλες και σ’ αυτήν τη μορφή μπορεί κανείς να το προμηθευθεί από το φαρμακείο της γειτονιάς του.

Εμείς σας προτείνουμε Evening Primrose & Starflower (lifeplan)
Πηγές: Penelope Ody Mnimh, The Herb Society’s Πλήρης Οδηγός Φαρμακευτικών Βοτάνων, Γιαλλέλης 1994
- www.wikipedia.org
- www.kathimerini.gr
- www.kynigos.net.gr
- www.astrolife.gr
- www.aroma-magazine.net

Επιμέλεια: Μαρία Κασιώνη
Δείτε περισσότερα : Καρπασία

9 comments:

Valquíria Calado said...

Uma postagem muito interessante, os flores e suas terapias, poucas difundidas, estamos voltando o olhar ao natural, a procura do simples e natural.
Boa semana

bjo.

mosaicology said...

truly beautiful post, thank you!
i am in love with akamas rare flowers!

come see leda and the swan mosaic from cyprus on a tank top.

just experimenting with mosaic and fabric. your opinion is most appreciated.

ΕΛΕΝΑ said...

Το νυχτολούλουδο είναι βρώσιμο??
Αυτό μεγάλη έκπληξη μου προκάλεσε!
Πάντως το άρωμά του είναι πραγματικά υπέροχο!!!

Rena said...

Πολλά από αυτά δεν τα ήξερα.
Το άρωμα του είναι το αγαπημένο μου,οι περισσότεροι λένε ότι είναι βαρύ και δεν κάνει να το έχεις σπίτι σου,εγώ πάντως έχω 2 νυχτολούλουδα στη βεράντα μου!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ.Ολόκληρο το φυτό είναι φαγώσιμο αλλά οι ρίζες του θεωρούνται πιο νόστιμες. ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ.ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ.
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΦΙΛΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.

zeidoron dtsoukas said...

Αγαπητέ Φοίβο εξεπλάγην!
Ούτε 'γω ήξερα πως έχει τόσες ιαματικές ιδιότητες και μάλιστα ότι τρώγεται.Μόνο τ' άρωμά του απολάμβανα.Να είσαι καλά κι ευχαριστώ για τις πληροφορίες.Καλό βράδυ!

ღ oneiremataღ said...

ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες, μα εκείνο που με ενθουσιάζει και μένα είναι η ευωδιά του μέσα στη νυχτιά και φυσικά θα ψάξω το άρωμα που προτείνεις...φιλάκια

Anonymous said...

Querido Felipe, hermosas flores, siempre bellas y mas cuando se usan para hacer terapias.
besitos para ti querido amigo, que Dios te bendiga.

Dinos-Art said...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα Φοίβο μου.
Έχουμε στη αυλή της Χαλκιδικής νυχτολούλουδα, αλλά είναι μόνο μωβ-κόκκινα ή κίτρινα. Βγαίνουν μόνα τους κάθε χρόνο και γεμίζουν όλον τον κήπο. Δεν ξέρω αν είναι τα ίδια με αυτά που αναφέρεις.
Καλημέρα.