Η Τζούλια Αστραίου-Χριστοφόρου παρά τις επιτυχίες και τις διακρίσεις της, εξακολουθεί να είναι ο εαυτός της, σεμνή, καταδεκτική και ανθρώπινη. Χαμηλών τόνων λόγω ιδιοσυγκρασίας, είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που με μεγάλη αγάπη άρχισε πριν λίγα χρόνια, να στήσει το δικό της εργαστήρι για ανάπτυξη της πατροπαράδοτης Κυπριακής υφαντικής τέχνης.
Με βαθιά γνώση για το αντικείμενο και σεβασμό στην παράδοση, ξεδιπλώνει καθημερινά τις αρετές της στον τομέα αυτό. Τα εκλεκτά χειροποίητα υφαντά της με σχέδια από παραδοσιακά μοτίβα, ξεχωρίζουν για την εξαιρετική τους ποιότητα και στη τελευταία λεπτομέρεια.
Με μεγάλο μεράκι κατασκευάζει ξεχωριστές δημιουργίες, που στην ουσία αποτελούν έργα τέχνης, συμβάλλοντας έτσι στη νέα σύγχρονη υφαντική τέχνη, ως συνέχεια της παλιάς. Οι μοναδικές δημιουργίες της έχουν καταξιωθεί και στο εξωτερικό και πολλά από τα έργα της είναι περιζήτητα.
Τέλος, πρέπει να πω ότι, η προικισμένη Τζούλια ζωγραφίζει εξ’ ίσου καλά με τα υφαντά της και η επόμενη αφιέρωση θα είναι για τη ζωγραφική της τέχνη και τις επιδόσεις της στον τομέα αυτό. (Στη φωτογραφία με τον καλό φίλο Δρ Χριστόφορο Χριστοφόρου).
Μου δίνει ιδιαίτερη ευχαρίστηση να μιλώ για την Τζούλια, παρόλο που ξέρω ότι, τη φέρνω σε δύσκολη θέση λόγω της σεμνότητας της. Όμως, ας δεχτεί αυτή την εισαγωγή από καρδιάς, ως ένα μικρό ευχαριστώ από μένα, που με τον σύζυγο της Δρ Χριστόφορο Χριστοφόρου, με τιμούν με τη φιλία τους.
Τέλος, πρέπει να πω ότι, η προικισμένη Τζούλια ζωγραφίζει εξ’ ίσου καλά με τα υφαντά της και η επόμενη αφιέρωση θα είναι για τη ζωγραφική της τέχνη και τις επιδόσεις της στον τομέα αυτό. (Στη φωτογραφία με τον καλό φίλο Δρ Χριστόφορο Χριστοφόρου).
Το εργαστήρι το οποίο ίδρυσε και διευθύνει η Τζούλια Αστραίου-Χριστοφόρου προωθεί την έρευνα, τη διατήρηση και την ανάπτυξη της παραδοσιακής Κυπριακής υφαντικής. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο, πατρογονικό σπίτι.
Λειτουργεί εργαστήρι/έκθεση/γκαλερί, που περιλαμβάνει την έρευνα για τα παραδοσιακά υφάσματα, τη δημιουργία και παραγωγή σύγχρονων χρηστικών υφαντών, θεατρικών κοστουμιών, πινάκων και υφαντών έργων τέχνης που διατίθενται προς πώληση.
Το εργαστήρι στεγάζεται σε κτίριο του 19ου αιώνα που είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής και μάστορες. Χαρακτηριστικά της οικοδομής συνδέονται με την ιστορία της Κύπρου και με τις βιογραφίες των ενοίκων, οι οποίοι ήταν σημαντικές προσωπικότητες του τόπου, ειδικοί στο κτίσιμο, στην υφαντική και κεντητική.
Το Εργαστήρι άνοιξε τον Δεκέμβρη του 2003. Σ’ αυτό κατασκευάζονται σύγχρονα χειροποίητα υφαντά με αποκλειστικά σχέδια, βασισμένα κυρίως σε παραδοσιακές τεχνικές και μοτίβα. Είναι έργα τέχνης, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
Μια συλλογή από πολύπλοκα φωτιστικά και πλάϊντς καμωμένα από καλάμια, σπάγκους, γυαλί και χαλκό δείχνουν απρόσμενες διαφάνειες απέναντι στο φως. Τα σχέδια βασίστηκαν στα «ασπροπλούμια» που απλοποιήθηκαν και αναπλάστηκαν σε σχέδια μαιάνδρων με έντονο αρχαίο Ελληνικό στυλ.
Η όμορφη και ταλαντούχα κόρη τους, Δάφνη, είναι μόλις 21 χρονών και είναι ήδη φτασμένη καλλιτέχνης στη ζωγραφική. Στη φωτογραφία ποζάρει για σκοπούς επίδειξης των έργων της μητέρας της. Δείτε το αφιέρωμα στη Δάφνη
Η συλλογή αποτελείται από θήκες μαξιλαριών, ατομικά πιάτων, τραπεζομάντιλα και κουρτίνες. Σειρά από διαφανή σάλια, βασίστηκαν στο κοστούμι της βασίλισσας Αρήτης εμπνευσμένο από αγγειογραφίες κεραμικών του 5ου αιώνα π. Χ. που έγινε για τη σκηνική παραγωγή «Οδύσσεια».
Ορισμένα σχέδια βασίζονται στα πολύχρωμα «φυθκιώτικα» και άλλα στα πολυτελή Βυζαντινά μεταξωτά κεντήματα. Ακόμα, άλλα συνδέονται με πίνακες της Τζούλιας από την περιοχή των «λουτρών της Αφροδίτης».
Η υφαντική χρησιμοποιείται και ως μέσον έκφρασης στην κατασκευή έργων τέχνης που εκπροσώπησαν την Κύπρο σε διεθνείς διαγωνισμούς ταπισερί στο εξωτερικό.
Η υφαντική χρησιμοποιείται και ως μέσον έκφρασης στην κατασκευή έργων τέχνης που εκπροσώπησαν την Κύπρο σε διεθνείς διαγωνισμούς ταπισερί στο εξωτερικό.
Το Εργαστήρι, με τους τέσσερεις αργαλειούς από διαφορετικές περιοχές του νησιού και τη συλλογή των παραδοσιακών και σύγχρονων υφαντών, είναι ένας χώρος όπου αναβιώνει η Κυπριακή υφαντική.
Η ιδιοκτήτρια Τζούλια Αστραίου-Χριστοφόρου, ασχολείται επίσης με την έρευνα των παραδοσιακών υφασμάτων σε συνεργασία με Οργανισμούς στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Η Τζούλια σπούδασε στο Winchester School of Art της Αγγλίας και πήρε Β.A. Honours στο Αrt and Design με ειδίκευση στο textiles/fashion.
Φοίτησε επίσης, στο Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts του Παρισιού στο εργαστήρι «Δομή, ύλη, χρώμα» σαν ελεύθερη φοιτήτρια.
Τα δημιουργήματα της ξεχωρίζουν για την υψηλή ποιότητα και καλαισθησία τους.
Τα δημιουργήματά της αποτελούν έργα τέχνης από μόνα τους.
Η Τζούλια με το σύζυγό της Δρ Χριστόφορο Χριστοφόρου, ο οποίος την ενθαρρύνει και στηρίζει στο δημιουργικό της έργο.
Η πολλά υποσχόμενη Δάφνη συμπληρώνει το δεύτερο έτος σπουδών της στον κλάδο Illustration στο πανεπιστήμιο του Brighton του Ηνωμένου Βασιλείου. Δείτε την ιστοσελίδα της Shoveling Snow
Έργα της Τζούλιας φτιαγμένα με μεράκι και πολλή αγάπη για την παράδοση μας.
Το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.
Η παλιά ραπτομηχανή, σημειώσεις και σχέδια μιας άλλης εποχής.
Το κάθε τι είναι μελετημένο και προσεγμένο.
Εδώ δημιουργεί σύγχρονα χειροποίητα είδη εσωτερικού χώρου, ένδυσης, θεατρικά κοστούμια και έργα τέχνης στον παραδοσιακό κυπριακό αργαλειό.
Η Τζούλια περιγράφει με ιδιαίτερη αγάπη τα έργα της.
Οι πίνακες της κι αυτοί εξαιρετικοί, αλλά θα τους παρουσιάσουμε ξεχωριστά.
Το ζεύγος Τζούλια Αστραίου και Χριστόφορος Χριστοφόρου.
Στο δωμάτιο υπάρχουν τέσσερεις αργαλειέ, ένας από την Πάφο (μικρός αλλά έκανε πολλά σχέδια), δύο από το Καϊμακλί και ένα από την Εφτακόμη.
Εργαστήρι/ Έκθεση/Γκαλερύ
Οδός Αγίας Βαρβάρας 1,
Καϊμακλί, Λευκωσία, 1021.
Τηλέφωνο: 00357 22 466 373, 00357 22 475 219
Ηλεκτρονική διεύθυνση: jastreou@yahoo.com
Εκπροσώπησε την Κύπρο στη 10η και 11η Διεθνή Τριεννάλε Ταπισερί στο Lodz Πολωνίας -28/5/01, 24/5/04.
«Η συλλογή κεντημάτων και δαντελών του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας» - Έρευνα, κείμενα, σχεδιαγράμματα. 1996 – της Τζούλιας.
Η Τζούλια έκανε διαλέξεις και δημοσιεύσεις με θέμα τα παραδοσιακά κεντήματα, υφαντά και ενδυμασίες σε συνέδρια στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Βιβλιοκρισία δύο τόμων της Δρ Αικατερίνης Αριστείδου με τίτλο « Η Υφαντουργία της Κύπρου»- Επετηρίδα ΧΧΧΙV 2008, του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών.
Δημιούργησε την ιστοσελίδα Cyprus Textile Route και σχετικού εντύπου σε συνεργασία με το European Textile Network και χρηματοδότηση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και του ΚΟΤ-2008. www.ETN-net.org/routes
Επιστημονική Σύμβουλος για την ταινία «Υφάντρες της Κύπρου» (2001-2008) με κύριους χορηγούς τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών.
1995 – 1996 – Κείμενα, παρουσίαση, δώδεκα τηλεοπτικών εκπομπών του ΡΙΚ για τα κυπριακά κεντήματα και υφαντά - Σειρά «Τεχνίτες της παράδοσης» (ως λειτουργός οικοτεχνίας / χειροτεχνίας).
2000- Δημιουργία και οργάνωση του Μουσείου Υφαντικής Δρούσιας. (ως λειτουργός οικοτεχνίας /χειροτεχνίας).
Εργαστήρι/ Έκθεση/Γκαλερύ
Οδός Αγίας Βαρβάρας 1,
Καϊμακλί, Λευκωσία, 1021.
Τηλέφωνο: 00357 22 466 373, 00357 22 475 219
Ηλεκτρονική διεύθυνση: jastreou@yahoo.com