Wednesday, February 13, 2008

Ευρωβαρόμετρο - Πολιτιστικές δραστηριότητες

Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ των Ελλήνων με τις πολιτιστικές δραστηριότητες περιορίζεται στην παρακολούθηση κάποιων εκπομπών στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο και σε μικρότερο βαθμό στον κινηματογράφο και στο θέατρο. Στο διάβασμα βιβλίων, στις επισκέψεις σε μουσεία, γκαλερί, βιβλιοθήκες και όπερα, οι Ελληνες βρίσκονται μεταξύ των ουραγών της Ε.E.
*
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης «Ευρωβαρόμετρο», αλλά και τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, οι βασικοί λόγοι της χαμηλής ενασχόλησης των Ελλήνων με τα πολιτιστικά είναι: η έλλειψη οικονομικής ευχέρειας (33%), η έλλειψη χρόνου (43%) και η έλλειψη ενδιαφέροντος (36%)।Ειδικότερα, το 71% παρακολούθησε στην τηλεόραση ή άκουσε στο ραδιόφωνο μια πολιτιστική εκπομπή τους τελευταίους 12 μήνες.
*
Όμως, αν εξαιρέσουμε την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, στις άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες, που είναι και ουσιαστικές, Έλληνες και Κύπριοι «συναγωνίζονται» στις τελευταίες θέσεις, με κάποιες... εμβόλιμες παρεμβάσεις Βούλγαρων, Ρουμάνων και Μαλτέζων Δηλαδή συνωστισμός Βαλκάνιων και Μεσόγειων (και οι Ιταλοί δεν εμφανίζουν ιδιαίτερες επιδόσεις) στις τελευταίες θέσεις.
*
Στην ερώτηση αν τους τελευταίους μήνες διάβασαν ένα βιβλίο, καταφατική απάντηση στην Ελλάδα έδωσε το 59%, ενώ ο μέσος όρος στην Κοινότητα ήταν 71%. Ουραγοί οι Μαλτέζοι (45%), ακολουθούμενοι από τους Κύπριους (56%). Σε επισκέψεις σε κάποια βιβλιοθήκη, οι Έλληνες με 15% ήταν τελευταίοι μετά τους Κύπριους (13%).
*
Σε επισκέψεις σε ιστορικά μνημεία, οι Έλληνες είναι καθαρά τελευταίοι με 33%, με προτελευταίους τους Κύπριους και μέσο όρο στην Κοινότητα 54%. Σε επισκέψεις σε μουσεία και γκαλερί τέχνης, οι Έλληνες και οι Κύπριοι είναι προτελευταίοι με 25%, με τελευταίους τους Βούλγαρους (20%) και μέσο όρο στην Κοινότητα 41%.
*
(ΚΥΠΕ 30.10.07)

No comments: