Sunday, February 10, 2008

Εύ πλουτίζεσθαι

Νέοι μπουρζουάδες και νέοι ποδινάδες

Το νεοπλουτέξ όπως μεταξύ άλλων αποκαλείται στη νεοελληνική ο νεοπλουτισμός, αλλά ταυτόχρονα και το χωριατέξ, ο αρχοντοχωριατισμός κατά τη νεοκυπριακή χωρκατιλίκ, έχουν εισβάλει για καλά στη ζωή μας. Νεοπλουτέξ και Χωριατέξ πάνε χέρι-χέρι, γιατί αποτελούν τις δυο όψεις του ιδίου νομίσματος.

Ως νέα οργανωμένη κοινωνία που είμαστε, περνούμε μια πολύ δύσκολη φάση ενηλικίωσης. Από την παιδική αρρώστια του ξενόφερτου μιμητισμού, στην κατάσταση του τοπικά παραγόμενου γελοίου αρχοντοχωριατισμού.

Δεν είναι δα και λίγο πράγμα από Κατίνα των γειτονιών, να γίνεις Κάθυ των σαλονιών. Από Αντρίκκος του καφενέ, να γίνεις Άντης του κκαφέ. Από χτεσινός ρεσπέρης ξαφνικά να γίνεις εκατομμυριούχος.

Η οικονομική μας ζωή άλλαξε θεαματικά προς το καλύτερο. Όχι όμως και η άξεστη συμπεριφορά μας, οι τρόποι μας και πολλές φορές το χωριάτικο στιλ μας. Το στιλ ζωής μας άλλαξε εντυπωσιακά. Από τα τρατίσιοναλ αλώνια μπήκαμε κατ’ ευθείαν στα μοντέρνα σαλόνια. Τόσο ξαφνικά και γρήγορα που μερικοί δεν πρόλαβαν να βγάλουν τις ποδίνες. Μπορεί να έχουν αλλάξει οι ρόλοι, βασικά όμως οι περισσότεροι από βοσκοί γίναμε νέο-βου-κόλοι…

(Αποσπάσματα από το βιβλίο «Νεοκύπριοι πλουτοκράτες ή νεόπλουτοι αρχοντοχωριάτες, 2η έκδοση)

No comments: