Wednesday, November 7, 2012

Κάτω τα χέρια από τους Ρώσους μας

Του Άριστου Μιχαηλίδη
Δηλαδή, για να καταλάβουμε, οι Ρώσοι «ολιγάρχες» είναι όλοι μαζεμένοι στην Κύπρο; Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς, για παράδειγμα, είναι την Ομόνοια που αγόρασε ή την αγγλική Τσέσλι. Ο Ολέγκ Ντεριπάσκα, ο «βασιλιάς του αλουμινίου», είναι στη γερμανική Hochtief, που εκχώρησε τα μερίδια του, όταν λόγω της οικονομικής κρίσης δέχτηκε πίεση χρεών η αυτοκρατορία του και είναι στη Γερμανία που κάνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Πόσοι άλλοι «ολιγάρχες» επενδύουν στη Γερμανία; Ο Αλεξέι Μορντασιόφ της βιομηχανίας μετάλλων, ο Αντρέι Μελνιτσένκο των λιπασμάτων και πολλοί άλλοι στον τουρισμό, στις αερομεταφορές, στους οίκους μόδας, στα καλλυντικά... Μιλάμε για ρωσικά κεφάλαια δισεκατομμυρίων. Όχι μόνο στη Γερμανία, σε όλη την Ευρώπη.


Γιατί λοιπόν το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ευρώπης είναι οι Ρώσοι «ολιγάρχες» της Κύπρου; Εξάλλου, οι Ρώσοι, οι ορθόδοξοι Ρώσοι, είχαν πάντα άψογες σχέσεις με την ορθόδοξη Κύπρο, καλύτερες πάντως απ΄ ότι είχαν με τη Γερμανία (σημειώνω τη ορθοδοξία γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία). Η Όλγα Ζαμπελίνσκαγια, η Ρωσίδα ολυμπιονίκης στην ποδηλασία, είναι στη Λάρνακα που ζει με την οικογένεια της, δεν είναι στη Βόννη. Και καμιά δεκαριά συνάδελφοι μου είναι στη Ρωσία που σπούδασαν κι έφεραν μαζί τους Ρωσίδες συμβίες.

Δεν είναι λοιπόν παράδοξο, που ανάμεσα σε πολλούς Ρώσους στην Κύπρο είναι και κάποιοι εκατομμυριούχοι, που κάνουν επενδύσεις, αγοράζουν σπίτια κι έχουν καταθέσεις στις τράπεζες. Ευνοήθηκαν βεβαίως κι από το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά μήπως δεν θα μπορούσαν να ευνοηθούν παρομοίως σε όποια χώρα και όποια τράπεζα της Ευρώπης πήγαιναν κουβαλώντας εκατομμύρια; Το πρόβλημα λοιπόν, δεν είναι ότι στην Κύπρο γίνεται ξέπλυμα. Είναι ότι οι πολιτικοί ταγοί της ΕΕ δεν χωνεύουν που η Κύπρος, ο νάνος της Ευρώπης, όπως τη χαρακτήριζε προχτές το Σπήγκελ, έχει τόσες πολλές ρωσικές επενδύσεις, παίρνει δάνεια από τη Ρωσία και προπάντων, έχει τη στήριξη της στο διεθνές δίκαιο για το Κυπριακό πρόβλημα. Τώρα έχει και φυσικό αέριο στο οποίο υπάρχει «κίνδυνος» να μπουν οι Ρώσοι…

Είναι φανερό ότι τώρα που βρήκαν την κυπριακή οικονομία να κλονίζεται, θα εκβιάσουν για να επιβάλουν πολιτικές που πλήττουν τα κυπριακά συμφέροντα κι εξυπηρετούν άλλα. Γιατί τώρα; Τώρα ήρθαν στην Κύπρο οι «ολιγάρχες»; Μόλις πριν από πέντε χρόνια εξέτασαν οι Ευρωπαίοι την κυπριακή οικονομία, τις τράπεζες, τους Ρώσους μας, το βρώμικο χρήμα μας κι αποφάσισαν να μας εντάξουν στην Ευρωζώνη. Δεν υπήρχε τότε κανένα πρόβλημα, ούτε ξέπλυμα, ούτε φορολογικός παράδεισος, ούτε «ολιγάρχες». Τώρα όμως καταφέραμε να είμαστε ευάλωτοι και εκτεθειμένοι και για να πάρουμε τα δισεκατομμύρια της Τρόικας πρέπει να περάσουμε κι από τους Γερμανούς πολιτικούς.

Η Κύπρος όμως δεν έχει περιθώριο να επιτρέψει την ηγεμονία των Γερμανών, ούτε την όποια αλλαγή στο επιχειρησιακό καθεστώς ξένων εταιρειών. Ας αφήσουν λοιπόν οι ταγοί μας και τις εκλογικές σκοπιμότητες και τις αερολογίες κι ας οργανωθούν, να βγουν στην Ευρώπη να βρουν συμμάχους, να βρουν πώς στο καλό θα σώσουν τον τόπο. 

Να λένε σ΄ εμάς ότι διαφωνούν με τους Γερμανούς και δεν δέχονται τίποτε και θα βγουν στους δρόμους να κάνουν διαδηλώσεις, δεν εξυπηρετούν παρά μόνο τη ματαιοδοξία τους. Την Κύπρο καθόλου.
Άριστος Μιχαηλίδης
Εφημερίδα «Φιλελεύθερος» 7.11.2012




No comments: