Friday, June 18, 2010

Νίκη της Ένωσης Δήμων Κύπρου

Με τους όρους που έθεσε η Ένωση Δήμων Κύπρου έγινε αποδεκτή ως μέλος η αντίστοιχη ένωση της Τουρκίας (UMT) στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών(CEMR).
Η Ένωση Δήμων Κύπρου με ανακοίνωση της καλωσορίζει την Ένωση Δήμων της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών(CEMR). Η Κύπρος είναι ενεργό μέλος του CEMR για 20 χρόνια, ενώ πριν από ένα περίπου χρόνο, η Ένωση Δήμων της Τουρκίας (UMT), ζήτησε από το CEMR να ενταχθεί ως πλήρες μέλος του.

Το θέμα εισδοχής της Τουρκίας συζητήθηκε στην Πολιτική Επιτροπή του CEMR την 1η Δεκεμβρίου 2009 στο Βερολίνο όπου παρόντες ήταν εκ μέρους της Ένωσης Δήμων η κ. Ελένη Λουκαϊδου και ο κ. Γιάννης Αντωνιάδης. 

Η κ. Λουκαϊδου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είχε εκφράσει τη συμφωνία της για αποδοχή της Τουρκίας, αλλά μόνον μετά από έγγραφη αποδοχή των πιο κάτω δύο όρων προς το CEMR:
α) Η UMT δεν έχει τώρα και δεν θα έχει στο μέλλον μέλη από το κατεχόμενο βόρειο μέρος της Κύπρου, ούτε και θα προσπαθήσει να αντιπροσωπεύσει Δήμους από εκεί.
β) Η UMT αναγνωρίζει την Ένωση Δήμων Κύπρου η οποία είναι η Εθνική Ένωση μέλος του CEMR στην Κύπρο.

Η Ένωση Δήμων Τουρκίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση, απάντησε θετικά μεν στους όρους που της έθεσε το CEMR αλλά με επιπρόσθετη παράγραφο και αναφορά της ότι αναγνωρίζει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» και την «Ενωση Δήμων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» ανέτρεπε τους όρους που τέθηκαν.
Επιπλέον, η Τουρκία θέλησε να παρουσιασθεί ως το νέο μέλος του CEMR, πριν την εξέταση τελικής αποδοχής της αίτησής της, στη συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής που έλαβε χώρα στο Οσλο της Νορβηγίας στις 3 και 4 Ιουνίου 2010, στην οποία όμως και πάλι παρόντες ήταν η κ. Λουκαϊδου και ο κ. Αντωνιάδης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κ. Λουκαϊδου με παρέμβασή της έφερε ένσταση για το λεκτικό της επιστολής της UMT και εξασφάλισε αναβολή 24 ωρών για διαβουλεύσεις.
Ακολούθησε συνάντηση με το Γραμματέα του CEMR και την τουρκική αποστολή, κατά την οποία η τουρκική αντιπροσωπεία αρνήθηκε να αλλάξει το λεκτικό της επιστολής της προφασιζόμενη ότι χρειάζεται έγκριση της τουρκικής Κυβέρνησης και ότι θα πρέπει εμείς να δεχτούμε τις «πραγματικότητες», προστίθεται.

Όπως αναφέρεται περαιτέρω, ακολούθησαν πολύωρες έντονες διαβουλεύσεις με μέλη του CEMR που πρόσκεινται φιλικά προς την Ένωση Δήμων Κύπρου και με τα οποία οι σχέσεις είναι εξαιρετικές.

Με τη θετική αυτή στήριξη, σημειώνεται, η κ. Λουκαϊδου επέμεινε στο θέμα αρχής, καθώς και στην απαίτηση να συζητηθεί στην ολομέλεια της επιτροπής το θέμα και να ακολουθήσει ψηφοφορία.

Προ του φάσματος να εκτεθούν ανεπανόρθωτα, όπως αναφέρεται, οι Τούρκοι απέσυραν την επίμαχη επιστολή αντικαθιστώντας την με άλλη, η οποία δηλώνει απλά ότι αποδέχονται τους όρους που τέθηκαν για ένταξή τους στο CEMR.

No comments: