Sunday, February 25, 2024

Πριν τη Μεγάλη Αναχώρηση: Βιέννη, Σημείο Συνάντησης Τουρισμού και Επιστήμης για την αποστολή AMADEE-24

Της δημοσιογράφου Lilith Haroutiounian
Ερεβάν Αρμενία

Μετά την εναρκτήρια διαστημική πτήση, ιδιαίτερα το ταξίδι στον Άρη, μεγάλοι διεθνείς διαστημικοί φορείς και επιστημονικοί οργανισμοί έδωσαν προτεραιότητα στις εξερευνήσεις του Κόκκινου Πλανήτη. Οντότητες όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO), μεταξύ άλλων οργανισμών από διάφορες χώρες, ιδίως η NASA με τη διάσημη αποστολή της "Moon to Mars", έχουν σημειώσει σημαντικές επιτυχίες σε αυτή την αποστολή. 

Το Αυστριακό Διαστημικό Φόρουμ (OeWF) συμμετέχει επίσης ενεργά στην προώθηση της εξερεύνησης του Άρη μέσω της υλοποίησης της Αναλογικής Αποστολής του Άρη (AMADEE). Η επερχόμενη έκτη αποστολή, «AMADEE-24», έχει προγραμματιστεί από τις 5 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου στην Αρμενία, με στόχο την προετοιμασία για μελλοντικές ανθρώπινες και ρομποτικές αποστολές εξερεύνησης στον Άρη.

Μέχρι την αναλογική ερευνητική αποστολή "AMADEE-24" στον Άρη, η αντιπροσωπεία της Αρμενικής Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας και του Αρμενικού Διαστημικού Φόρουμ, συνοδευόμενη από ασκούμενους και έμπειρους ηγέτες, επισκέφθηκε την Αυστρία από τις 25 έως τις 29 Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, τα μέλη της αντιπροσωπείας , μαζί με ομάδες από το Αυστριακό Διαστημικό Φόρουμ (OeWF), συμμετείχαν στις δεύτερες και τελευταίες δοκιμές επιστημονικών πειραμάτων, καθώς και σε επίσημες συναντήσεις.
Για μένα, όλα ξεκίνησαν με το βαθύ ενδιαφέρον μου για την εξερεύνηση του Άρη (θα σας πω γιατί σε άλλα άρθρα μου). Γοητευμένη από τα μυστήρια του κόκκινου πλανήτη, άδραξα την ευκαιρία να συμμετάσχω στην αρμενική αποστολή στο ταξίδι τους στη Βιέννη για τις αναλογικές δοκιμές του Άρη. Ανέλαβα αυτό το ταξίδι με σκοπό να δω τα πάντα με τα μάτια μου, βυθίζοντας τις αισθήσεις μου σε αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Ήταν η δεύτερη επίσκεψή μου στη Βιέννη. Την τελευταία φορά, κατάφερα να επισκεφτώ τα πιο διάσημα μέρη και να απολαύσω την Όπερα της Βιέννης. Στη δεύτερη επίσκεψή μου, εξερεύνησα την Albertina, έψαξα στους θησαυρούς της βιβλιοθήκης, θαύμασα τις πεταλούδες στο αφιερωμένο μουσείο, περιπλανήθηκα στις αίθουσες του ιστορικού κτιρίου του πανεπιστημίου, ανακάλυψα την τέχνη στο Secession της Βιέννης και χάθηκα στους ατελείωτους κεντρικούς δρόμους . 
Επισκέφτηκα και το τεχνικό μουσείο. Η Βιέννη είναι πραγματικά μια πόλη που πρέπει να ανακαλύψετε με τους άπειρους χώρους της. Είχα περπατήσει στην Karlsplatz στην προηγούμενη επίσκεψή μου, αλλά δεν είχα ανέβει τα σκαλιά στην κορυφή του καθεδρικού ναού. Αυτή τη φορά, αποφάσισα να καλύψω όλα τα κενά της προηγούμενης εμπειρίας μου, βυθίζοντας πλήρως τον εαυτό μου σε κάθε πτυχή της πόλης. Οι βόλτες μου στα γραφικά δρομάκια της Βιέννης τελείωναν τώρα στο γραφείο της OeWF ή στον αναλογικό χώρο δοκιμών του Άρη.

Φαντάζεστε; Σε ένα απομακρυσμένο σημείο της πόλης, όπου τα σπίτια με χαμηλή στέγη δίνουν τη θέση τους στον ορίζοντα, εκεί παίρνει σάρκα και οστά το όνειρο του Άρη. Σε αυτό το χώρο δοκιμών, εμποτισμένο με μια μυστηριώδη αύρα, ένιωσα το κάλεσμα του διαστήματος και τη συγκίνηση της περιπέτειας. Είναι εδώ που Αρμένιοι επιστήμονες και ειδικοί στο διάστημα ενώθηκαν μαζί μας, προσθέτοντας μια νέα διάσταση στο ταξίδι μου.
Από το Κέντρο Υποστήριξης Αποστολών στη Βιέννη, η αρμενική αντιπροσωπεία διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στον σχεδιασμό και την εκτέλεση της εν εξελίξει αποστολής του Άρη, παρέχοντας εξ αποστάσεως επιστημονική υποστήριξη και συμμετέχοντας ενεργά σε επιχειρήσεις στο πεδίο. Οι Αρμένιοι ασκούμενοι αποδείχθηκαν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία, φέρνοντας επιχειρησιακή τεχνογνωσία και ενδελεχή γνώση των λεπτομερειών της αποστολής. Μέσα από παθιασμένες συζητήσεις και σχολαστικές τεχνικές προσομοιώσεις, η αρμενική ομάδα συνεργάστηκε στενά με στελέχη του Κέντρου Υποστήριξης Αποστολών για να επανεξετάσει και να προσαρμόσει τις διαδικασίες των επιστημονικών πειραμάτων με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα δοκιμών πεδίου. 

Η συμβολή τους δεν περιοριζόταν σε διοικητικά καθήκοντα. Συμμετείχαν επίσης σε πρακτικές δραστηριότητες όπως το να φορούν διαστημικές στολές και να ασκούν κίνηση για αναλογικούς αστροναύτες. Κάθε μέρα ήταν γεμάτη με μεταδοτική ενέργεια καθώς τα μέλη της αρμενικής αποστολής ενίσχυαν τη σύνδεσή τους με την αποστολή του Άρη, πέρα από τα συνηθισμένα. Η δέσμευση και η αποφασιστικότητά τους ήταν βασικά στοιχεία για την επιτυχία αυτού του φιλόδοξου εγχειρήματος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στην εξερεύνηση του διαστήματος.
Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν επίσημες συναντήσεις, με έμφαση στη σημασία αυτής της διεθνούς διοργάνωσης. Ο Αρμένιος Πρέσβης στην Αυστρία, Armen Papikyan, καλωσόρισε θερμά τα μέλη της αποστολής και τόνισε τη σημασία της φιλοξενίας μιας τέτοιας εκδήλωσης στην Αρμενία. Τόνισε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αναφέροντας ότι η πρωτοβουλία ενισχύει τους δεσμούς σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. «Ενισχυμένοι με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να οργανώσουμε μια αναλογική αποστολή, επιστρέφουμε στην Αρμενία. Ετοιμαζόμαστε ανυπόμονα να υποδεχτούμε αστροναύτες, προσωπικό υποστήριξης και επιστήμονες που φτάνουν στην Αρμενία. Μέχρι τότε, θα έχουμε ολοκληρώσει την τελική εργασία στο Αραράτ. 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στη Βιέννη, γίναμε μάρτυρες της συνεργασίας ολόκληρης της ομάδας του Αυστριακού Διαστημικού Φόρουμ και Αρμένιων πειραματιστών, καθώς και επιστημονικών εμπειρογνωμόνων, μαζί με ακαδημαϊκές ομάδες από διάσημα διεθνή πανεπιστήμια. Όλα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της ανταλλαγής διαστημικών τεχνολογιών και διαπολιτισμικών επιστημονικές εμπειρίες. Τα λέμε τον Μάρτιο, στην Αρμενία», λέει η Gayane Hakobyan, επικεφαλής του προγράμματος «AMADEE-24» στην Αρμενία.
Ένας από τους Αρμένιους πιλότους, ο Marat Hayrapetyan, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας ελέγχου πτήσης "AMADEE-24", προσπαθούσε συνεχώς να εξηγήσει πιο ξεκάθαρα στον δημοσιογράφο μου τι συνέβαινε εκεί, πέρα από τις διαστημικές επιστήμες. Στη συνέχεια είπε, «Το 2021, όταν μετακόμισα στην Αρμενία και έμαθα ότι η αποστολή στον Άρη θα γινόταν εδώ, ήμουν πολύ χαρούμενος που κατάφερα να συμμετάσχω σε αυτήν με κάποιο τρόπο. Το μεγάλο μου όνειρο είναι να συμμετάσχω σε αποστολές στον Άρη γιατί είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να ανακαλύψουμε νέους πλανήτες για την εξέλιξη και την ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Όταν φτάσουμε στον αποικισμό του Άρη, που δεν είναι μακριά, θα μας προσφέρει την ευκαιρία να μελετήσουμε και να εφαρμόσουμε επιστημονικές τεχνολογίες αιχμής».

«Στη φάση General Rehearsal 2, δεκάδες ειδικοί, όλοι ειδικοί στον τομέα τους, βυθίστηκαν στις οθόνες των υπολογιστών τους και προσάρμοσαν τις παραμέτρους. Εργαζόμαστε σε αυτήν την αποστολή για πάνω από δύο χρόνια, και τώρα είναι η ώρα να διασφαλίσουμε ότι όλα λειτουργούν άψογα. Μόνο αν είναι έτσι θα περάσουμε στην επόμενη φάση, την αποστολή της Δευτέρας στην Αρμενία με τα κοντέινερ. Εκεί θα επιβεβαιώσουμε την ομοιότητα της με τη λειτουργία του Άρη. Έτσι είναι η τελευταία στιγμή που έρχονται όλα τα μέλη της ομάδας. Δεν πρόκειται μόνο για τεχνικές δοκιμές, διεπαφές, επιστήμη και τεχνολογία, αλλά και μια κρίσιμη πτυχή της οικοδόμησης ομάδας», λέει ο Gernot Grömer, διευθυντής του Αυστριακού Διαστημικού Φόρουμ.

Αυτές οι απροσδόκητες συναντήσεις εμπλούτισαν την εμπειρία μου στη Βιέννη, επιτρέποντάς μου να ανακαλύψω όχι μόνο τα θαύματα της πόλης αλλά και τα παθιασμένα άτομα που εργάζονται στα παρασκήνια για να επιτύχουν εξαιρετικά επιστημονικά επιτεύγματα.

Τώρα, με την αντίστροφη μέτρηση για την αναχώρηση για την Αρμενία σε εξέλιξη, ο ενθουσιασμός είναι στο αποκορύφωμά του. Η 12η Μαρτίου θα σηματοδοτήσει την έναρξη της πολυαναμενόμενης αποστολής, όπου έξι αναλογικοί αστροναύτες θα ζήσουν απομονωμένοι σε έναν προσομοιωμένο διαστημικό σταθμό για ένα μήνα.

Lilith Haroutiounian (Facebook)

No comments: