Monday, May 8, 2023

Πώς θα νικήσουμε την αϋπνία, το ροχαλητό και την άπνοια; Η καταπολέμηση προβλημάτων ύπνου

Καταπολέμηση προβλημάτων ύπνου: Ροχαλητό, αϋπνία και άπνοια 
Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, η Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association) συνέστησαν ειδική ομάδα (task force) με στόχο την καθιέρωση ενός προγράμματος συνεχούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης του ευρύτερου κοινού, των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας για φλέγοντα, σημαντικά και επίκαιρα θέματα ιατρικής, ποιότητας ζωής και υγείας.

Το πρόγραμμα άρχισε τον Απρίλιο του 2022, με σεμινάρια, διαλέξεις, εκπομπές, δημοσιεύσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter). Τα πρώτα σεμινάρια στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία.

Στα πλαίσια αυτά διοργανώθηκε το 6ο σεμινάριο στη σειρά με θέμα «Πώς θα νικήσουμε την αϋπνία, το ροχαλητό και την άπνοια; Η καταπολέμηση προβλημάτων ύπνου».
Ο Μιχάλης Γιαννάτσος, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και η Δρ Πόπη Κανάρη, Υπουργός Υγείας απηύθηνε χαιρετισμό.

Μίλησαν: Δρ Στυλιανός Κακουλλής, Βοηθός Καθηγητής, Πνευμονολόγος, Εντατικολόγος, Υπεύθυνος Κλινικής Εκπαίδευσης Ιατρικής Σχολής, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο ο οποίος μίλησε για την «Άπνοια ύπνου: Αιτίες, συμπτώματα, επιλογές θεραπείας».
Δρ Ανδρέας Ζαχαριάδης, Πνευμονολόγος, Υπνολόγος ο οποίος μίλησε για το «Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και παραϋπνίες».
Δρ Παναγιώτης Μπαργιώτας, Επίκουρος Καθηγητής Νευρολογίας, Ιατρική Σχολή,
Πανεπιστήμιο Κύπρου, Νευρολόγος, Υπνολόγος, Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Τον συντονισμό τον έκανε ο Δρ Λοΐζος Γ. Λοΐζου, Παιδίατρος, Καθηγητής Παιδιατρικής Παιδογκολογίας/Παιδοαιματολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Λευκωσίας

Ο ύπνος είναι ένα θέμα εξαιρετικά σημαντικό σε όλους τους τομείς της ζωής μας και σε οποιαδήποτε ηλικία. Η ποιότητα του ύπνου καθορίζει την υγεία μας. Επηρεάζει κάθε σύστημα του οργανισμού μας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Η στέρηση ύπνου είναι αιτία πολλών ασθενειών, εργασιακών ατυχημάτων, μείωση της επαγγελματικής, προσωπικής, οικογενειακής και κοινωνικής ευτυχίας, όπως επίσης αιτία οικονομικής δυσπραγίας.

Από εμάς λοιπόν εξαρτάται να δώσουμε την προσοχή που χρειάζεται έτσι ώστε ο χρόνος που θα δώσουμε για το σεμινάριο, να είναι μια πολύτιμη επένδυση που κάνουμε για το μέλλον μας, τόσο προσωπικά όσο και για την οικογένεια και τα παιδιά μας.

Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, καθώς τα στατιστικά αναδεικνύουν ότι ένας στους τρεις ενήλικες ταλαιπωρείται από κάποια διαταραχή ύπνου, με σημαντική επίδραση στη δημόσια υγεία.

Ένας μη ικανοποιητικός ύπνος, δεν μεταφράζεται απλά σε κούραση και εκνευρισμό, αλλά και σε πολλά σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτης. Παράλληλα η στέρηση ύπνου έχει συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους και της πιθανότητας κατάχρησης ουσιών, καθώς και με τις εξάρσεις ψυχικών νόσων.

Είναι γεγονός πως οι καταστάσεις που μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο μας είναι πολλές. Το ροχαλητό, η αϋπνία, η αποφρακτική άπνοια ύπνου και το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών είναι από τα συχνότερα.

Ο Ουίνστων Τσώρτσιλ είχε πει: Η γέφυρα μεταξύ απελπισίας και ελπίδας είναι ένας καλός ύπνος της νύχτας.

Εμείς λέμε: Ο καλός ύπνος είναι άκρως απαραίτητος για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία.

Ο καλός ύπνος σώζει ζωές, αποτρέπει τραγικά δυστυχήματα, θανάτους, αναπηρίες και οικονομική δυστυχία.

Ο καλός ύπνος προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής, οικονομική ευμάρεια και ευτυχία.

Δυστυχώς 50% των συνανθρώπων μας επηρεάζονται από προβλήματα ύπνου.

Τι κάνουμε για το τεράστιο αυτό πρόβλημα;

Οι παρουσιάσεις ήταν σύντομες, περιεκτικές και πλούσιες σε πρακτικές συμβουλές. Ο στόχος ήταν να λάβουν μέρος οι συμμετέχοντες με τις ερωτήσεις τους! Θέλαμε να έχουμε πολύ χρόνο για ερωτήσεις, απαντήσεις και συζήτηση.

Ποιες είναι οι διαταραχές ύπνου;

Είναι καλό να γνωρίζετε τις διαταραχές ύπνου. Αναγνωρίζοντας τις, συμβάλλετε στην αντιμετώπιση τους.

Οι διαταραχές ύπνου είναι μια ομάδα ιατρικών καταστάσεων που επηρεάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να κοιμάται, να παραμένει κοιμισμένος ή να έχει ξεκούραστο ύπνο. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου, οδηγώντας σε κόπωση, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ευερεθιστότητα και άλλα προβλήματα υγείας. Ακολουθούν μερικοί συνήθεις τύποι διαταραχών ύπνου:

Αϋπνία: Μια κοινή διαταραχή ύπνου που επηρεάζει γύρω στο 10%-30% των ανθρώπων. Χαρακτηρίζεται από δυσκολία του ατόμου να αποκοιμηθεί ή να παραμείνει κοιμισμένο. Η αϋπνία μπορεί να προκληθεί από στρες, άγχος, κατάθλιψη, φαρμακευτική αγωγή ή και άλλες καταστάσεις.

Ροχαλητό: Επηρεάζει τουλάχιστον 37% των ενηλίκων. Δεν είναι ιατρική πάθηση αλλά σημείο διαταραχών ύπνου, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Οι παράγοντες που σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου για ροχαλητό περιλαμβάνουν το άρρεν φύλο, το υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία, τη στενότητα αναπνευστικής οδού, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Υπνική άπνοια: Μια κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή σταματά επανειλημμένα και ξεκινάει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η υπνική άπνοια μπορεί να προκαλέσει δυνατό ροχαλητό, κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και άλλα προβλήματα υγείας εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Ναρκοληψία: Μια χρόνια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, ξαφνική απώλεια του μυϊκού ελέγχου και παραισθήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: Μια διαταραχή που προκαλεί μια άβολη αίσθηση στα πόδια, η οποία μπορεί να ανακουφιστεί μόνο με τη μετακίνησή τους. Η πάθηση μπορεί να δυσκολεύει τις διάφορες φάσεις του ύπνου.

Παραϋπνία: Μια ομάδα διαταραχών ύπνου που περιλαμβάνει μη φυσιολογικές κινήσεις, συμπεριφορές, συναισθήματα ή αντιλήψεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως υπνοβασία, νυχτερινοί τρόμοι, εφιάλτες και διατροφικές διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο.

Διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού: Μια ομάδα διαταραχών ύπνου που επηρεάζουν τον φυσικό κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματος, όπως jet-lag (ταξιδιωτικό, «κοινωνικό»), διαταραχή εργασίας σε βάρδιες και σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου.

Διαταραχές κίνησης που σχετίζονται με τον ύπνο: Μια ομάδα διαταραχών που περιλαμβάνουν μη φυσιολογικές κινήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως η περιοδική διαταραχή της κίνησης των άκρων και ο βρουξισμός (τρίξιμο των δοντιών).

Είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν υποψιάζεστε ότι έχετε διαταραχή ύπνου. Οι διαταραχές ύπνου που δεν αντιμετωπίζονται μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία και την ποιότητα ζωής σας.

Πώς θα έχετε καλύτερο ύπνο;

Διατηρήστε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου: Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Αυτό βοηθά το σώμα σας να ρυθμιστεί και να προετοιμαστεί για ύπνο.

Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιό σας: Αφαιρέστε τηλεοράσεις, υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και άλλες συσκευές από την κρεβατοκάμαρά σας και προσπαθήστε να διατηρήσετε μια χαλαρωτική ατμόσφαιρα, χρησιμοποιώντας απαλό φωτισμό και μουσική.

Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ τη νύχτα: Η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο σας. Προσπαθήστε να τα αποφύγετε τουλάχιστον 3-4 ώρες πριν τον ύπνο.

Ασκήστε το σώμα σας: Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη βαθιού ύπνου και να ανακουφίσει το άγχος. Ωστόσο, προσπαθήστε να μην ασκηθείτε εντός 2-3 ωρών από την ώρα του ύπνου, καθώς μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο.

Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο: Η κατανάλωση μεγάλου γεύματος πριν τον ύπνο μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο και μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία.

Περιορίστε την έκθεση σε οθόνες πριν τον ύπνο: Το μπλε φως από τις οθόνες μπορεί να διαταράξει τον φυσικό κύκλο ύπνου του σώματός σας. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις οθόνες για τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.

Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο: Αναπτύξτε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο για να προετοιμάσετε το σώμα και το μυαλό σας για ύπνο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως το να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να κάνετε διαλογισμό ή ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή να πιείτε ένα ποτήρι χλιαρό γάλα.

Οι βασικές αυτές αρχές μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, προάγοντας το αίσθημα ξεκούρασης, ανανέωσης και άφθονης ενέργειας κατά το πρωινό ξύπνημα.

Για μια πλήρη ενημέρωση, επισκεφτθείτε την ιστοσελίδα: Medlook  

No comments: