Monday, November 9, 2020

Συνέντευξη με την Ιφιγένεια Μανώλα - Δ. Βασιλειάδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΜΑΝΩΛΑ – Δ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
October 1, 2020

Ιφιγένεια Μανώλα Facebook
Πολύ σπουδαία πράγματα συμβαίνουν στον καλλιτεχνικό χώρο της πόλης μας αυτό το διάστημα και αφήνουν πολλές ελπίδες για το μέλλον. Η μοναδική και εξαιρετικά ταλαντούχα, αλλά ιδιαιτέρως σεμνή, Ιφιγένεια Μανώλα πρόσφατα δημιούργησε έναν νέο καλλιτεχνικό πολυχώρο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης μας, το «METROPOLITAN THE URBAN THEATER» και φιλοδοξεί να το μετατρέψει στο καινούριο πολιτιστικό κέντρο της καλλιτεχνικής ζωής της πόλης μας


ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μιλήστε μας για εσάς…

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΜΑΝΩΛΑ: Για εμένα ας μιλήσουν οι άλλοι! Ας μιλήσουν οι άνθρωποι που έστω για μια μικρή χρονική περίοδο, ήταν δίπλα μου. Οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες, οι μουσικοί, οι αιθουσάρχες. Αυτοί που συνεργάστηκαν με την «Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης», της οποίας η ζωή μετρά 20 χρόνια.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον χώρο της τέχνης; Τι σας γοήτευσε στο θέατρο;

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΜΑΝΩΛΑ: Ο χώρος του θεάτρου με γοήτευε από την παιδική μου ηλικία. Ωστόσο, αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά όταν η κόρη μου φοιτούσε σε δραματική σχολή. Ξεκινήσαμε μαζί και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τον ευαίσθητο χώρο του παιδικού θεάτρου. Στηριχτήκαμε στο μεράκι μας και στην ανάγκη μας για καλό και ποιοτικό θέατρο.

Έτσι, δημιουργήσαμε την «Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης». Σκοπός μας να προάγουμε τον πολιτισμό και να μεταφέρουμε τη μαγεία του παιδικού θεάτρου, στο ευρύτερο κοινό ακόμα και των πιο απομακρυσμένων πόλεων.

Συμπληρώνοντας φέτος 20 χρόνια δημιουργικής απασχόλησης με το παιδικό θέατρο και ανεβάζοντας περισσότερες από 30 παραγωγές, αποφασίσαμε να κάνουμε το μεγάλο άλμα. 


ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Αυτή η περίοδος για το θέατρο και την τέχνη –αλλά όχι μόνο- είναι εξαιρετικά δύσκολη, κυρίως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Παραστάσεις ακυρώνονται ή στην καλύτερη περίπτωση αναβάλλονται, θεατρικές σκηνές κλείνουν… Εσείς ωστόσο, αποφασίσατε και τολμήσατε να δημιουργήσετε στην καρδιά της Θεσσαλονίκης μας, έναν νέο πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού. Μιλήστε μας γι αυτό το υπέροχο καλλιτεχνικό σας εγχείρημα. 

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΜΑΝΩΛΑ: Ναι, είναι γεγονός ότι διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο για το θέατρο και όχι μόνο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι! Ελπίζουμε ότι σύντομα η πολιτεία θα μεριμνήσει για το άνοιγμα των θεάτρων, έτσι ώστε να παρουσιάσουμε στο κοινό της Θεσσαλονίκης τον χώρο που με τόση αγάπη και μεράκι δημιουργήσαμε με τον γιο μου Αλέξανδρο Μαλακόζη, τον γαμπρό μου Emin Sirimsi και την κόρη μου Ανδρονίκη Μαλακόζη.

Το «METROPOLITAN THE URBAN THEATER» είναι ένας άνετος χώρος εξοπλισμένος με όλα τα σύγχρονα συστήματα υψηλής ασφάλειας (πυρόσβεση, πυρασφάλεια, εξαερισμός) και με τις απαραίτητες διευκολύνσεις πρόσβασης σε άτομα ειδικών ικανοτήτων (Α.Μ.Ε.Α.). Διαθέτει μια μεγάλη άνετη σκηνή, έτοιμη καθ’ όλα να φιλοξενήσει παραστάσεις υψηλών προδιαγραφών.


Αυτός ήταν και ο σκοπός μας από τη στιγμή που αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε πάνω σε ένα παλιό ονομαστό κτήριο (κινηματογράφος Μετροπόλιταν – θέατρο Black Box) Ο αγώνας ήταν δύσκολος και σκληρός. Στέφτηκε όμως με επιτυχία, δίνοντάς μας την ικανοποίηση να προσφέρουμε στη Θεσσαλονίκη αυτόν τον σύγχρονο χώρο. 

Πιστεύουμε ότι θα προσδώσει μια νέα αντίληψη στην επαφή με το θέατρο και το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια σχετικά με το θέατρο σας;

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΜΑΝΩΛΑ: Στον μοντέρνο, λειτουργικό πολυχώρο που δημιουργήσαμε στόχος μας είναι να φιλοξενούμε παραστάσεις, μουσικά δρώμενα, εργαστήρια τεχνών, σεμινάρια και ό,τι άλλο προάγει τον πολιτισμό.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Έχετε σκεφτεί ποια θα είναι η πρώτη παράσταση που θα ανεβάσετε ή θέλετε να ανεβάσετε στην καινούργια θεατρική σκηνή της πόλης μας; 


ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΜΑΝΩΛΑ: Η πρώτη παράσταση ενηλίκων που θα ανέβει στη νέα μας θεατρική σκηνή δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια θα είναι. Για τους μικρούς μας φίλους όμως, εφόσον όλα πάνε καλά, η «Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης» έχει ετοιμάσει το κορυφαίο έργο της Πηνελόπης Δέλτα «Τρελαντώνης» σε διασκευή Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου και σκηνοθεσία Ανδρονίκης Μαλακόζη και μουσική Χάρη Γκατζόφλια. Επιπλέον, βρίσκεται σε πρόβες για δύο ακόμη παιδικά θεατρικά έργα. 

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Μια ευχή για την τέχνη και το θέατρο, αλλά και τους αναγνώστες μας.

ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΜΑΝΩΛΑ: Το θέατρο που είναι τέχνη, να είναι πάντα ζωντανό και να μας δίνει δύναμη να πορευόμαστε στη δύσκολη ζωή με αισιοδοξία!

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ: Σας ευχαριστώ θερμά κι εύχομαι καλή επιτυχία στο καινούριο καλλιτεχνικό σας εγχείρημα. Εμείς θα είμαστε εκεί να σας στηρίξουμε.

ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

Πηγή: http://filmnoir.gr/  

No comments: