Thursday, April 9, 2020

Γεωργία Θεοδωρίδου: Πάθος για έκφραση μέσα από τη ζωγραφική τέχνη

Του Φοίβου Νικολαΐδη 
Προικισμένη από τη θεία φύση με πολλά χαρίσματα η Γεωργία Θεοδωρίδου είναι ένας νέος άνθρωπος με λεπτά αισθήματα, πολλές ευαισθησίες και άλλες τόσες καλλιτεχνικές ικανότητες.

Μια ακατανίκητη εσωτερική ώθηση και πνευματική ανάγκη, καθοδηγεί τη δημιουργικότητα της. Προσπαθεί αδιάλειπτα να ανακαλύψει την ομορφιά της εικαστικής δημιουργίας. Στα έργα της είναι ορατή η ειλικρίνεια και η αγάπη για την τέχνη, τον άνθρωπο και τη μαγεία της ζωής.

Μέσα από τις ωραίες δημιουργίες της προσπαθεί, να τέρψει τις αισθήσεις και να παρουσιάσει τις ανεξάντλητες ομορφιές του κόσμου. Αποτυπώνει όσο μπορεί τον πλούσιο συναισθηματικό της  κόσμο και τις βαθύτερες σκέψεις της για τη ζωή τη φύση και τον άνθρωπο. Πίσω από τις όμορφες ζωγραφικές προσπάθειες της, κρύβεται η εσωτερική αρμονία που νιώθει η ίδια.

Εξωτερικεύει τις ευαισθησίες της, μετουσιώνοντας τις  σε καλλιτεχνικές δημιουργίες ως η καθρεπτίζουσα αλήθεια της.

Η Γεωργία καθοδηγείται από ένα αστείρευτο πάθος για τη ζωγραφική. Κυρίαρχα στη θεματολογία της βρίσκονται ο άνθρωπος, η χαρά, η ευτυχία και τα θετικά συναισθήματα. Αφετηρία για αναζήτηση άλλων παραμέτρων της ζωής.
Πέρα από το ταλέντο και τις ικανότητες της, διακρίνεται για το ξεχωριστό της ήθος, παραμένοντας πιστή στις αρχές και στις αξίες που κουβαλά από μικρή. Σεμνή και ευγενής δείχνει σεβασμό  στους γύρω της. Ακούει πάντα με προσοχή τη δεύτερη άποψη και λαμβάνει υπόψη σοβαρά τις συμβουλές των άλλων.

Γεννήθηκε στη Λεμεσό και από τα νεανικά της χρόνια ανακάλυψε αυτό που της αρέσει ιδιαίτερα. Έτσι, από πολύ νωρίς ρίχτηκε με ενθουσιασμό στην προσπάθεια να μάθει όλα εκείνα τα μαγικά μυστικά, της ζωγραφικής τέχνης.

Πριν πάει ακόμη σχολείο, άρχισε να ασχολείται με τις καλλιτεχνικές της τάσεις σαν παιγνίδι. Από τα πέντε της κιόλας χρόνια, ξεκίνησε να ιχνογραφεί με μολύβια.

Στη συνέχεια μέσα από τις σπουδές της και τις απαραίτητες γνώσεις που απέκτησε, ανέπτυξε τις έμφυτές της ικανότητες και τα ταλέντα της. Οι πλούσιες εμπειρίες τις τη βοήθησαν να ξεκλειδώσει τα απαραίτητα «μικρά μυστικά», που τη βοηθούν να απλώνει στον καμβά όμορφες ζωγραφιές με άνεση και χάρη. Τελικό αποτέλεσμα και φυσιολογική κατάληξη, να ανοίξει τα φτερά της στον υπέροχο και ανεξάντλητο χώρο του καλλιτεχνικού γαλαξία, της ζωγραφικής.
 Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες της για τη ζωή, δεν εξαντλούνται μόνο μέσα από τη ζωγραφική, αλλά, περνούν και μέσα από το άδολο ενδιαφέρον της για τα κοινά.

Τα ενδιαφέροντα της πολλά και διάφορα μεταξύ των οποίων το διάβασμα, το θέατρο, ο κινηματογράφος, τα ταξίδια και ότι την κρατάει σε εγρήγορση… Τα ταξίδια τα θεωρεί ως ευκαιρία μάθησης και αναζήτησης γνωριμίας με άλλες κουλτούρες και πολιτισμούς για βαθύτερη κατανόηση του κόσμου.

Η εικαστική της προσπάθεια αποτυπώνεται με απλότητα μέσα από την οποία αναδύεται όλος εκείνος ο κρυμμένος τρυφερός συναισθηματισμός της. Οι ανθρώπινες φιγούρες που ζωγραφίζει, δημιουργούν την αίσθηση, ότι πρόκειται για ανθρώπους δοσμένους σε σκέψεις, ελπίδες και όνειρα.

Ως άνθρωπος που ξέρει να διαχειρίζεται διαπροσωπικές σχέσεις και αλληλεπιδράσεις η Γεωργία προσπαθεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον του θεατή, παρουσιάζοντας τους ανθρώπους χωρίς πέπλα, με την ομορφιά, την πλαστικότητα και τα πηγαία συναισθήματα τους.
Η πλούσια χρωματική μπαλέτα της παρακινεί τη φαντασία. Μέσα από την αντίθεση των χρωμάτων και των σχεδίων οι πίνακες της παραπέμπουν ξεκάθαρα στον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων, της χαράς και της αγαλλίασης.

Είναι αλήθεια πως η τέχνη αντανακλά με ένα όμορφο τρόπο τον πλούτο των
συναισθημάτων και την ποικιλία των βιωμάτων, του κάθε καλλιτέχνη. Αυτό που μας δίνει πλουσιοπάροχα η Γεωργία είναι η χαρά, η ζωγραφική απόλαυση που βγαίνει  αληθινά και πηγαία ως έκφραση της ζωής μέσα από τα εσώψυχα της. Οι πίνακες της Γεωργίας αποκαλύπτουν ένα όμορφο χαρακτήρα και μια ωραία προσωπικότητα, αυθεντική και ειλικρινής, χωρίς επιτήδευση και έπαρση! 
Η Τέχνη είναι ζωή, λέει στη συνέντευξη της η Γεωργία, επιβεβαιώνοντας το στυλ της! Γνωρίζοντας πως η Τέχνη είναι μια διαρκής αμφισβήτηση, η Γεωργία είναι από τους ανθρώπους εκείνους που παρά την πεζότητα και τον κυνισμό του κόσμου, επιμένουν να ζωγραφίζουν με τα χρώματα της ελπίδας και της αισιοδοξίας. Αγαπάει και προβάλλει τη φωτεινή πλευρά της ζωής με το άπλετο φως της ημέρας. Οι χρωματικοί συνδυασμοί  που δημιουργεί, συνειρμικά εκφράζουν τη χαρά.
Οι εικαστικές αναζητήσεις της Γεωργία Θεοδωρίδου βρίσκουν διεξόδους στους πίνακες της που φιλοτεχνεί με αξιοσύνη και ελκύουν το ενδιαφέρον.  Διακρίνονται από συμμετρία και λιτές γραμμές και υποκρύβουν ένα αισθησιακό άγγιγμα ψυχής.

Πρώτοι οι ιμπρεσιονιστές είχαν μετατοπίσει το ενδιαφέρον της ζωγραφικής τους από την πραγματικότητα στα φαινόμενα υπογραμμίζοντας την αξία της προσωπικής αντίληψης και της ατομικότητας. Σ΄ αυτό το πλαίσιο αντιλαμβάνεται κάποιος τις εικόνες της Γεωργίας.
Για τη Γεωργία η Τέχνη είναι η ίδια η ζωή. Καθετί που δίνει αξία και ομορφιά στη ζωή είναι τέχνη. Είναι μια κατάθεση  ψυχής σε κάθε μορφή της.

Ένας μεγάλος ζωγράφος είχε πει κάποτε ότι: «Στη ζωγραφική η πλαστικότητα κατορθώνεται από μια αίσθηση κίνησης, τόσο μέσα στον καμβά όσο και έξω από το χώρο, μπροστά από την επιφάνεια του καμβά. Στην πραγματικότητα ο καλλιτέχνης προσκαλεί το θεατή να κάνει ένα ταξίδι μέσα στον κόσμο του καμβά».

Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει η Γεωργία με τις καλαίσθητες  ζωγραφικές της δημιουργίες. Επιδιώκει να δημιουργήσει ερωτήματα για εσωτερικές διεργασίες. Προσκαλεί τον θεατή σ’ ένα όμορφο ταξίδι μέσα από τα κρυμμένα μηνύματα που επιδιώκει, να προβάλλει και τους συναισθηματικούς τριγμούς που θέλει, να προκαλέσει.
Στο δύσκολο ταξίδι της έντονης αναζήτησης της τέχνης και ανακάλυψης του εσώτερου εαυτού μας, που τόσο τη συγκινεί,  Να ‘ναι μακρύς, γόνιμος, γεμάτος επιτυχίες και πολλές διακρίσεις ο δρόμος που διάλεξε να διαβεί.

Από τα πρώτα της βήματα εργάζεται σκληρά και συνεχίζει μέχρι σήμερα με την ίδια σοβαρότητα και ζήλο. Αφιερώνεται στην τέχνη συνειδητά σε κάθε ευκαιρία, είτε προσωπική, είτε συλλογική, μέσα από εκθέσεις και εργαστήρια στα οποία συμμετέχει ενεργά με επιτυχία.

Υπηρετεί με σεβασμό την τέχνη, προσπαθώντας, να ανακαλύψει όλα εκείνα τα μαγικά στοιχεία, που τέρπουν τις αισθήσεις μέσα από τη ζωγραφική. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας της είναι εξαιρετικά όμορφο.

Η Γεωργία Θεοδωρίδου είναι μια ικανή και δημιουργική ζωγράφος με γόνιμη φαντασία και μεγάλες δυνατότητες.  Αν και νέα ακόμη, η δουλειά της κρύβει ωριμότητα! Σίγουρα έχει να μας δείξει πολλά έργα της ακόμη!
Η τέχνη, υποστηρίζει ο Αντρέ Μαλρώ, δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη τις αμφιβολίες, τους φόβους, τις αδυναμίες και τις ανάγκες του. Εκφράζοντας όχι μόνο την απτή πραγματικότητα αλλά και την εσωτερική κατάσταση, ο καλλιτέχνης προσπαθεί μέσω του έργου του, να εξωτερικεύσει τη δική του αντίληψη, το δικό του συναίσθημα και τη μετάφραση του κόσμου που βιώνει. Μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια, που επιβεβαιώνεται και από τα έργα της Γεωργίας Θεοδωρίδου!
Η Γεωργία Θεοδωρίδου είναι εικαστικός και έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα «Bliveart». Κατάγεται από τη Λεμεσό. Από τότε που θυμάται τον εαυτό της, η ζωγραφική ήταν για την ίδια κάτι μαγικό! Παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής στα εφηβικά της χρόνια. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός Εικαστικής Αγωγής. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου MA in Art, Craft and Design Education.

Πραγματοποίησε την πρώτη ατομική της έκθεση στη Λεμεσό πριν από μερικά χρόνια, ενώ συμμετείχε σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις. Έργα της περιλαμβάνονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Αυτή την περίοδο εργάζεται για την επόμενη ατομική της έκθεση, την οποία σκοπεύει να παρουσιάσει το 2021.
 Πολλοί από εσάς με ρωτάτε τι σημαίνει η λέξη «𝑩𝒍𝒊𝒗𝒆𝒂𝒓𝒕» και γιατί η σελίδα τέχνης μου στο Facebook έχει το όνομα «𝐁𝐥𝐢𝐯𝐞𝐚𝐫𝐭», αντί για το δικό μου όνομα. Η απάντηση είναι απλή. Πιστεύω ότι η ζωή μας μπορεί να είναι τέχνη και κάθε ένας και μία από εμάς είναι ένα έργο τέχνης σε εξέλιξη. Μοναδικό και όμορφο!

Δημιουργείτε τη ζωή σας κάθε στιγμή! Ο τρόπος  που βλέπετε και εξερευνάτε τον κόσμο μπορεί να είναι τέχνη. Ο τρόπος που εκφράζετε τις ιδέες και τα συναισθήματά σας. Ο τρόπος που αγαπάτε. Το χαμόγελό και τα όνειρά σας. Το φαγητό που φτιάχνετε. Ο τρόπος που πίνετε τον καφέ σας. Ο τρόπος που ντύνεστε. Το πώς διακοσμείτε το σπίτι σας. Το πώς οργανώνετε ένα πάρτι. 😍

Το όνομά μου είναι Γεωργία Θεοδωρίδου και είμαι η καλλιτέχνης πίσω από τον Bliveart. Το ‘Β’ αντιπροσωπεύει το ρήμα ‘Be’ (Είμαι) και ‘Bliveart’ σημαίνει ότι η ζωή σας μπορεί να είναι και πρέπει να είναι τέχνη. Ναι, ή Ζωή είναι τέχνη. Δημιουργείτε κάθε μέρα και είστε ζωντανή τέχνη! Αυτό σημαίνει «𝐁𝐥𝐢𝐯𝐞𝐚𝐫𝐭»!
                                                Συνέντευξη με τη Γεωργία Θεοδωρίδου

-Ως καλλιτέχνης τι σημαίνει για σένα η Τέχνη;
Τέχνη είναι η ίδια μας η ζωή και ο καθένας από μας είναι ένα μοναδικό κομμάτι τέχνης σε εξέλιξη… Καθετί που δίνει αξία και ομορφιά στη ζωή  για μένα είναι τέχνη. Κάθε στιγμή στη ζωή δημιουργούμε! Ο τρόπος που βλέπουμε και ανακαλύπτουμε τον κόσμο. Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζουμε τις ιδέες, τα όνειρα και τα συναισθήματά μας είναι Τέχνη. Ένα χαμόγελο, τι φοράμε, η διακόσμηση του σπιτιού μας, πως πίνουμε τον καφέ μας ή διοργανώνουμε ένα πάρτι! Όλα είναι Τέχνη!

-Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Πιστεύω ότι όλοι γεννιόμαστε καλλιτέχνες, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο. Κάποιοι από μας, σε κάποια φάση της ζωής τους, ανακαλύπτουν αυτό που έχουν ήδη στο δυναμικό τους, το δουλεύουν και το εξελίσσουν.

-Πώς συνέβη να ασχοληθείς με την τέχνη της ζωγραφικής και πότε άρχισες;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου η ζωγραφική ήταν για μένα κάτι μαγικό! Στα εφηβικά μου χρόνια πήρα τα πρώτα μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής. Τότε ήταν που άρχισα να ασχολούμαι πιο συστηματικά.

-Πώς ανακάλυψες αυτό το θείο χάρισμα, το ταλέντο σου στη ζωγραφική;
Κάποιοι άνθρωποι, με τα θετικά τους σχόλια, με βοήθησαν να το αντιληφθώ. Και είμαι ευγνώμων που βρέθηκαν στο δρόμο μου.

-Ποια είναι η κύρια θεματολογία σου; Τι συνήθως ζωγραφίζεις και γιατί;
Αυτή την περίοδο στη δουλειά μου κυριαρχούν τα αθώα πρόσωπα παιδιών και νέων ανθρώπων που στέλνουν φως, ειλικρίνεια και θετική ενέργεια. Πρόθεσή μου είναι να απεικονίσω την ομορφιά της ζωής. Μέσα από τα έργα μου επιλέγω να στέλνω στον θεατή αγάπη και θετικά συναισθήματα.

-Ποιες είναι οι κυριότερες πηγές έμπνευσης σου και από πού τις αντλείς;
Η φύση, τα πρόσωπα και τα ταξίδια είναι σημαντικές πηγές έμπνευσης! Εμπνέομαι από νέους τόπους και νέους ανθρώπους. Θεωρώ ότι η έμπνευση έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις και είναι μια κινητήρια δύναμη που μας ωθεί στη δημιουργία.

-Πόσο επηρεάζει ή κατευθύνει ο εσώτερος σου κόσμος τα έργα σου;
Πιστεύω ότι ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να βγάλει προς τα έξω αυτό που κρύβει μέσα του…

-Τι υλικά χρησιμοποιείς συνήθως;
Χρησιμοποιώ ακρυλικά, καθώς και λαδομπογιές, μελάνια, γραφίτη, μαρκαδόρους και άλλα υλικά. Λατρεύω τον πειραματισμό με τις γραμμές, τα σχήματα, τα χρώματα και τις μορφές!

-Τι εκφράζεις, τι προσπαθείς να αποτυπώσεις στα έργα σου;
Είναι συνειδητή επιλογή να εκφράζω τη θετική πλευρά της ζωής. Προσπαθώ να εκπέμψω φως μέσα από τη δουλειά μου.

-Ποιοι αποτελούν τα πρότυπα σου στη ζωγραφική; Ποιους ζωγράφους 
 εκτιμάς ή ξεχωρίζεις;
Είναι τόσοι πολλοί και ο καθένας τόσο ξεχωριστός! Rembrandt, Michelangelo, Leonardo da Vinci, Claude Monet, Pablo Picasso, Vincent van Gogh, Miriam Escofet, Alyssa Monks, Izumi Kogahara, Elisa Anfuso, Agnes Cecile, Alpay Efe, Wyanne Thompson, Σάββας Γεωργιάδης, Κατερίνα Δημητριάδου.

-Ξεχωρίζεις κάποιο από τα έργα σου; Το αγαπημένο σου έργο και αν ναι,  γιατί;
Κάθε έργο μου είναι ένα κομμάτι από τη ζωή μου. Συνδέομαι μαζί του και αυτό κάνει δύσκολη τη στιγμή που το αποχωρίζομαι. Ένα από τα αγαπημένα μου είναι το Her royal majesty in flowers, ίσως γιατί του αφιέρωσα πολλές μέρες δουλειάς και επειδή αγαπώ πολύ τα λουλούδια.

-Δίνεις τίτλους στα έργα σου;
Μου αρέσει να δίνω τίτλους στα έργα μου! Ολοκληρώνω ένα έργο και μετά αποφασίζω πώς θα το ονομάσω. Ωστόσο, πιστεύω ότι ο κάθε θεατής δίνει την δική του ερμηνεία και τίτλο σε κάθε έργο.

-Σε ποιο είδος ζωγραφικής θα τοποθετούσες τα έργα σου;
Στην παρούσα φάση θα έλεγα ότι τα έργα μου έχουν ρεαλιστικά στοιχεία, χωρίς ο ρεαλισμός να γίνεται αυτοσκοπός.

-Ποιο είναι το βασικό μήνυμα μέσα από τους πίνακες σου;
Ας εκπέμψουμε αγάπη, αισιοδοξία και φως!

-Η εποχή της τεχνολογικής ανάπτυξης πόσο επηρεάζει τον ζωγράφο;
Η τεχνολογική πρόοδος δίνει τη δυνατότητα σε κάθε καλλιτέχνη να έρθει σε επαφή με δημιουργούς από όλη την υφήλιο, να περιπλανηθεί σε αξιόλογα μουσεία, να εξερευνήσει νέα μέρη και να επιμορφωθεί μέσω του διαδιχτύου, που έχει γίνει αστείρευτη πηγή έμπνευσης και πληροφοριών.

-Ασχολείσαι και με άλλα είδη τέχνης (γλυπτική για παράδειγμα);
Πριν μερικά χρόνια είχα ασχοληθεί με την κεραμική. Είχα δημιουργήσει έργα εμπνευσμένα από τα πορτραίτα του Pablo Picasso, όπου συνδύαζα μια παλιά ιαπωνική μέθοδο ψησίματος του πηλού με θρυμματισμένο γυαλί.

-Έχεις κάποια συμβουλή για άλλους ζωγράφους που τώρα αρχίζουν τα πρώτα
τους βήματα;

Να πειραματίζονται με νέα υλικά και τεχνικές και να δουλεύουν για να εξελίσσονται συνεχώς.

-Ποια είναι η μεγάλη σου φιλοδοξία στη ζωγραφική;
Να γνωρίσω από κοντά ζωγράφους που με εμπνέουν! Να υπάρχει εξέλιξη σε κάθε νέο έργο μου και να τοποθετηθούν τα έργα μου σε χώρους φιλότεχνων ανθρώπων και αξιόλογων δημόσιων συλλογών.

Φοίβος Νικολαΐδης   
Μπορείτε να ακολουθήσετε τη Γεωργία Θεοδωρίδου Facebook :

Facebook: bliveart   https://www.facebook.com/bliveart/

Instagram: @bliveart   https://www.instagram.com/bliveart/?hl=en 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Γεωργία Θεοδωρίδου  και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο: bliveart@gmail.com  

No comments: