Saturday, April 25, 2020

16 χρόνια από το Δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν

Του Ορέστη Νικολάου
Η πραγματική λαϊκή ετυμηγορία που κρύβεται πίσω από την απόφαση

Βρισκόμαστε λοιπόν, 16 χρόνια μετά το μεγάλο ΟΧΙ του Κυπριακού Ελληνισμού, ο οποίος ερωτηθείς για το αν εγκρίνει την πέμπτη και τελευταία μορφή το διζωνικού, δικοινοτικού σχεδίου επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, αποκρίθηκε αρνητικά στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2004.

Οι Έλληνες της Κύπρου, αδιαφορώντας για τον διεθνή αντίκτυπο, πήγαν αντίθετα στο κλίμα της εποχής, απέρριψαν το σχέδιο Ανάν και αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με μια λύση η οποία όδευε προς έναν αργό αλλά μεθοδικό αφελληνισμό του νησιού. Αντιτάχθηκαν στην οριστική απώλεια των περιουσίων τους και στη δικαίωση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής, πόσο μάλλον, στη νέα σημαία και τον νέο Εθνικό Ύμνο που θα εγκαθιδρύετο με την δημιουργία του ομόσπονδου κράτους. Αρνήθηκαν την άδικη διαμοίραση και κατανομή στα θέματα εδαφικού και εξουσιών του κράτους.

 Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, παρόλο που οι καταγόμενοι από την περιοχή της Μόρφου (Μορφίτες), οι οποίοι, είτε με τον πρώτο χάρτη του σχεδίου (εφαρμογής λύσης), είτε με τον δεύτερο, έπαιρναν πίσω τις περιουσίες τους, εντούτοις, οι περισσότεροι από αυτούς, ψήφισαν ΟΧΙ στο σχέδιο, κατευθυνόμενοι από αίσθημα εθνικό αλλά και αλληλέγγυο, προς τους υπόλοιπους πρόσφυγες συμπατριώτες τους οι οποίοι δεν θα είχαν αυτήν την “τύχη”.

Το βράδυ του Σαββάτου εκείνου, το 76% του Κυπριακού Ελληνισμού, πορευόμενο με το σύνθημα που αντηχούσε σε όλες τις γειτονιές της Κύπρου- ‘’το σχέδιο Αναν είναι προδοσία, είναι το ξεπούλημα της Κύπρου στην Τουρκία’’ και με  αλώβητη αντίληψη του βάρους της ιστορίας και της εθνικής συνέχειας, έδωσε μια βροντερή απάντηση στο αποτρόπαιο σχέδιο του τότε ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

 Η απόφαση αυτή, δυσαρέστησε τη διεθνή κοινότητα, αφού, χάλασε τα όποια σχέδια υπήρχαν στο τραπέζι με την επαύριον της λύσης του Κυπριακού ζητήματος (ΝΑΤΟ, ένταξη Τουρκίας στην ΕΕ κ.α.). Αυτό που πρέπει να εξάρουμε και να κρατήσουμε σήμερα, σκεπτόμενοι το ιστορικό ΟΧΙ, είναι πως η απόφασης των Ελλήνων της Κύπρου ήταν και είναι ενάντια σε μία μορφή λύσης τύπου διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, κάτι που καμία κυβέρνηση σε Κύπρο & Ελλάδα δεν σεβάστηκε και σήμερα συνεχίζουν την διαπραγματευτική τους πολιτική πορεία μέχρι την επόμενη αδιέξοδο. Τα ‘’μεγάλα’’ κόμματα της Κύπρου, διατηρούν δυστυχώς επίσης την εθελοτυφλία τους από τότε μέχρι και σήμερα, πεπεισμένοι ότι ο λαός τότε, πλανήθηκε. Σε αυτό απαντάμε με στίχο ενός ποιητή, ο οποίος υπέγραψε μανιφέστο κατά του σχεδίου Ανάν μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων από τον πνευματικό και καλλιτεχνικό χώρο, Κώστα Μόντη: “Θέλετε να μιλήσουμε ειλικρινά; , λοιπν ΟΧΙ κα σ’ ατ κα σ’ κενο. Κα σ’ λα σας, σ’ λα σας.”

Οφείλουμε να αναβιώσουμε την πραγματική επιθυμία του λαού της Κύπρου, την γνήσια λύση χωρίς ενδοιασμούς  και φοβικά σύνδρομα. Αυτήν που δεν πηγάζει παρά μόνο από τον πόθο της απελευθέρωσης των κατοχικών γαιών μας και όχι από ξένα συμφέροντα και λησμονιές. 

Το χρωστάμε στους προγόνους μας, μα πιο πολύ, το χρωστάμε στα παιδιά μας. Ζήτω το ΟΧΙ της διασπασμένης, σιωπηρής πλειοψηφίας του αντί-ομοσπονδιακού χώρου.
Ορέστης Νικολάου

No comments: