Sunday, March 24, 2019

Στο ίδιο έργο θεατές του σήριαλ «ΡΙΚ – κόμματα»

Του Μιχάλη Χατζηστυλιανού
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κρατική ραδιοτηλεόραση απασχολεί τον Τύπο και όπως φαίνεται δεν θα είναι ούτε και η τελευταία. Με τη λειτουργία της πρώτης ιδιωτικής τηλεόρασης, τον Απρίλιο του 1992, το ΡΙΚ απώλεσε το μονοπώλιό του και σιγά–σιγά την ισχύ και την επιρροή του στην κοινή γνώμη.

Είδε τα ποσοστά του να μειώνονται κάθετα καθώς οι πολίτες είχαν, πλέον, επιλογές. Αυτό, όμως, που δεν άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα και που θα πρέπει να αναγνωριστεί στο ΡΙΚ, είναι το γεγονός ότι εξακολουθεί να ροκανίζει το δημόσιο χρήμα με εκπληκτική ταχύτητα. Καταγγελίες για «σπατάλες», «κακοδιαχείριση», «παχυλούς μισθούς», «προσλήψεις από το παράθυρο», «υπέρογκες αμοιβές σε υπερωρίες» κ.α. συνοδεύουν μονίμως τις συζητήσεις των ετήσιων προϋπολογισμών του ΡΙΚ στη Βουλή.

Επί τούτου, είναι αρκούντως αποκαλυπτικές οι ετήσιες εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας που είναι δημοσιευμένες στο διαδίκτυο. Με τα ευρήματα να προκαλούν μεγάλο προβληματισμό, οργή αλλά και πολλά ερωτηματικά για το κατά πόσο τελικά το προϊόν που φτάνει στους δέκτες μας δικαιολογεί τα €28 εκατ. που λαμβάνει ετησίως η δημόσια ραδιοτηλεόραση ως κρατική χορηγία. Πριν μια δεκαετία, η κρατική χορηγία προς το ΡΙΚ ξεπερνούσε τα €40 εκατ. τον χρόνο.

Τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάντια της κρατικής ραδιοτηλεόρασης φέρουν, βεβαίως, οι εκάστοτε κυβερνώντες καθώς το ΡΙΚ εξακολουθεί να λειτουργεί υπό καθεστώς κυβερνητικής εποπτείας, όπου η έννοια της κριτικής έχει άλλη σημασία. Θα τολμήσουν, άραγε, οι κυβερνώντες να τα βάλουν ακόμη και με τους δικούς τους εκεί στο ΡΙΚ για μια ριζική εξυγίανση;

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση χρειάζεται όραμα και ικανά στελέχη που θα της επιτρέψουν να προσφέρει στους τηλεθεατές ένα πλήρες πρόγραμμα με έμφαση στην έγκυρη ενημέρωση, στον πολιτισμό και στην ποιοτική ψυχαγωγία. Αντί αυτού, το ΡΙΚ μετατράπηκε σε ίδρυμα… σαπουνόπερας.

«Δεν θέλω να χρησιμοποιώ τα χρήματα του φορολογούμενου για προγράμματα που ομοιάζουν με σαπουνόπερες» δήλωσε προ ημερών ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, υποδεικνύοντας, παράλληλα, ότι εκεί στο ΡΙΚ έχασαν το μέτρο.

Οι κομματικές παρεμβάσεις
Ανέκαθεν το ΡΙΚ ήταν το αμπελοχώραφο κομμάτων και φερέφωνο των εκάστοτε κυβερνώντων. Οι διορισμοί και οι προσλήψεις κομματικών εντεταλμένων που γίνονται από το παράθυρο όπως και η επιβράβευση των διάφορων μανδαρίνων με προαγωγές, στόχευαν και στοχεύουν ακριβώς στην ελεγχόμενη ενημέρωση και στη λογοκρισία. Αποτελεί, άλλωστε, κοινό μυστικό η απαίτηση των εκάστοτε κυβερνώντων, που ασκούν απευθείας έλεγχο στα κονδύλια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όπως το ΡΙΚ επιτελεί ρόλο εκφραστικού οργάνου και δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι η αντιπολίτευση κατηγορεί μονίμως την Κυβέρνηση για πολιτικές παρεμβάσεις στο ΡΙΚ. Απλώς, αλλάζουν οι ρόλοι και από κατήγοροι μετατρέπονται σε κατηγορούμενοι και αντίστροφα.

Ενδεικτικά, παραθέτουμε τα εξής παραδείγματα:
Απρίλιος του 2014, όταν μια παραίτηση προκάλεσε κρίση: Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΑΚΕΛ, κατηγόρησε την κυβέρνηση Αναστασιάδη ότι εξώθησε σε παραίτηση τον διευθυντή Προγραμμάτων Τηλεόρασης Γρηγόρη Μαλιώτη από τη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΡΙΚ εξαιτίας των παρεμβάσεων που δεχόταν κυρίως από τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος, Γιώργο Τσαλακό. Μάλιστα, ο κ. Τσαλακός -δεξί χέρι του τότε υπουργού Εσωτερικών και πολιτικού προϊσταμένου του ΡΙΚ Σωκράτη Χάσικου- κατηγορήθηκε, μεταξύ άλλων, ότι παρενέβη στο δελτίο ειδήσεων και έκοψε τις δηλώσεις του τέως αρχηγού της Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου, ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου για παρεμβάσεις στην Αστυνομία. 

«Η παραίτηση του κ. Μαλιώτη είναι αποτέλεσμα επανάληψης προηγουμενων συμβάντων που ήθελαν όσους δεν συμμορφώνονταν με τις υποδείξεις της Κυβέρνησης είτε να παύονται είτε να εξαναγκάζονται σε παραίτηση» δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης. Ο τότε διευθυντής ειδήσεων του ΡΙΚ και σήμερα στέλεχος του Σίγμα, Γιάννης Καρεκλάς, που βρέθηκε ουκ ολίγες φορές στο στόχαστρο κομμάτων, αποκάλυψε ότι κατέχει φάκελο με στοιχεία για παρεμβάσεις στα δελτία ειδήσεων του ΡΙΚ, επισημαίνοντας ότι κανένα κόμμα δεν εξαιρείται από τον κανόνα. «Δεν δεχόμαστε», είπε, «να χαρακτηριζόμαστε ότι ανήκουμε σε επιτελεία, κάτι που μας θίγει ως επαγγελματίες». 

Ο κ. Καρεκλάς ανέφερε ακόμη, ότι στο ΡΙΚ δεν υπάρχουν «πάτρωνες» και ότι γίνονται μεν λάθη τα οποία, όμως, δεν είναι εσκεμμένα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στο παρελθόν διαπιστώθηκε ότι γίνονταν υπόγειες ενέργειες και ανέφερε ότι υπήρξαν σκευωρίες εναντίον δημοσιογράφων. Ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης προκάλεσε τον κ. Καρεκλά να καταθέσει στη Βουλή τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να αποκαλυφθούν τα πρόσωπα και τα πολιτικά κόμματα που παρεμβαίνουν στο ειδησεογραφικό έργο του ΡΙΚ. Κάτι, βεβαίως, που δεν έπραξε ο κ. Καρεκλάς. Με τον Γιώργο Περδίκη να καταγγέλλει, πως παρεμβάσεις, υποδείξεις και νουθεσίες γίνονται και απευθείας σε δημοσιογράφους του ΡΙΚ από κόμματα, χάρη στα οποία οφείλουν την πρόσληψή τους στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. 

Οκτώβριος του 2012, όταν το ΡΙΚ ψήφιζε… Μαλά: Ο τότε βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σήμερα υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, λαμβάνοντας τον λόγο ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά την εξέταση αιτήματος αποδέσμευσης κονδυλίων για το ΡΙΚ, αναφέρθηκε σε κατασκευασμένες ειδήσεις και μονόπλευρα ρεπορτάζ που στρέφονται κατά της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη. Συγκεκριμένα, διερωτήθηκε για ποια έγκαιρη και αντικειμενική ενημέρωση αναφέρεται ο πρόεδρος του δ.σ. του ΡΙΚ Μάκης Συμεού, όταν εσκεμμένα, όπως κατήγγειλε, αποκρύβονται δηλώσεις και γεγονότα για να προστατευτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας. Ο Χάρης Γεωργιάδης έφερε ως παράδειγμα, τις αναφορές του κ. Χριστόφια στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, που είναι από τις αρχαιότερες δεξαμενές σκέψης των ΗΠΑ, οι οποίες δεν προβλήθηκαν από το ΡΙΚ καθώς όπως κατήγγειλε ο κ. Γεωργιάδης «εξίσωσε πλήρως την τουρκική εισβολή με το χουντικό πραξικόπημα, με τον Πρόεδρο Χριστόφια να αναφέρεται σε δύο εισβολές στην Κύπρο από τις μητέρες πατρίδες».

Ο Χάρης Γεωργιάδης θέλοντας να καταδείξει την εξόφθαλμη μεροληπτική στάση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έναντι της υποψηφιότητας Αναστασιάδη κατήγγειλε και τα εξής ενώπιον της Βουλής: Όταν ο υποψήφιος Νίκος Αναστασιάδης δεχόταν την ενορχηστρωμένη επίθεση Προεδρικού - ΑΚΕΛ - Μαλά για τις διαστρεβλωμένες δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο εκπρόσωπος του επιτελείου του, μ. Τάσος Μητσόπουλος, ζήτησε να παρέμβει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ για να αποκαταστήσει την αλήθεια. Από το ΡΙΚ του ειπώθηκε, ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω τεχνικού προβλήματος, ενώ στο δελτίο ειδήσεων λέχθηκε ότι «το επιτελείο Αναστασιάδη δεν επιθυμεί να σχολιάσει οτιδήποτε». 

Στις 21/9/2012 ο ΔΗΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα των νοσηλευτών που ηγέρθη από τον υποψήφιο για την Προεδρία και υπουργό Υγείας Σταύρο Μαλά. Στο σχετικό ρεπορτάζ του ΡΙΚ προβλήθηκαν οι θέσεις όλων των κομμάτων εκτός του ΔΗΣΥ.
Στις 29/9/2012 ο ΔΗΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση στις κατηγορίες ΑΚΕΛ και επιτελείου Μαλά που υποστήριξαν ότι «οι κ. Αναστασιάδης και Καρογιάν προσβάλλουν κατάφωρα τους ίδιους τους ιστορικούς τους ηγέτες και τα κόμματά τους με τη δήλωσή τους ότι είναι η πρώτη φορά που πολιτικές δυνάμεις συνεργάζονται στη βάση κοινών πολιτικών θέσεων και όχι στη βάση διαμοιρασμού των λαφύρων της εξουσίας». Οι πιο πάνω κατηγορίες του ΑΚΕΛ και του επιτελείου Μαλά προβλήθηκαν από το ΡΙΚ, όχι όμως η απάντηση του επιτελείου Αναστασιάδη.

Σεπτέμβριος του 2011 και οι προσλήψεις από το παράθυρο: Η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη κατήγγειλε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής προσλήψεις στο ΡΙΚ με αδιαφανείς διαδικασίες, οι οποίες, δυστυχώς συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Η κ. Γιωρκάτζη έστρεψε τα πυρά της στο διοικητικό συμβούλιο και στη διεύθυνση του ημικρατικού οργανισμού, που εξακολουθούσαν να σφυρούν αδιάφορα παρά τις κατά καιρούς υποδείξεις και παρατηρήσεις της.

Οι επίμαχες προσλήψεις αφορούσαν συνεργάτες αορίστου χρόνου με ειδικό συμβόλαιο, οι οποίες ξεπέρασαν τις 300. Μάλιστα, διαπιστώθηκαν και 11 περιπτώσεις συνεργατών που ήταν διπλοθεσίτες. Δηλαδή, εκτός του ότι είναι συνεργάτες στο ΡΙΚ είναι ταυτόχρονα και μόνιμοι υπάλληλοι σε άλλους ημικρατικούς οργανισμούς. Σημειώνεται, ότι εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να εργοδοτούνται διπλοθεσίτες και διπλοθεσίτισσες. Πρόκειται για διαχρονικά ευρήματα στο ΡΙΚ, τα οποία περιλαμβάνονται όπως και πολλά άλλα κακώς κείμενα, στις ετήσιες εκθέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Η λογοκρισία του μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου
Τον Μάρτιο του 2010, η δημόσια ραδιοτηλεόραση βρέθηκε στο στόχαστρο, προκαλώντας, μάλιστα, έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, όταν κατηγορήθηκε για λογοκρισία των δηλώσεων του γνωστού Έλληνα μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου, ο οποίος εκθείασε τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και το ΑΚΕΛ σε ψυχαγωγική εκπομπή του ΡΙΚ.

Οι επίμαχες δηλώσεις κόπηκαν από συντελεστές της εκπομπής «Έξω Καρδιά», γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Προεδρικού, του ΑΚΕΛ και των εκφραστικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή την εφημερίδα «Χαραυγή» και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Άστρα», που απαιτούσαν την παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων. Στις 31/3/2010 το ΡΙΚ με ανακοίνωσή του παραδέχθηκε τη λογοκρισία και απολογήθηκε. Μεταξύ άλλων, σημείωνε τα εξής στην ανακοίνωσή του: «Η συγκεκριμένη εκπομπή, με προσκεκλημένο, μεταξύ άλλων, τον κ. Θάνο Μικρούτσικο, οπτικογραφήθηκε την περασμένη Τετάρτη, 24/3/2010.

Από την οπτικογράφηση αποκόπηκαν και δεν μεταδόθηκαν ορισμένες αναφορές του κ. Μικρούτσικου σχετικά με πολιτικά κόμματα στην Κύπρο και την Ελλάδα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Το ΡΙΚ θεωρεί ότι πρόκειται για ατυχή ενέργεια, την οποία και αποδίδει στον ζήλο που επιδείχθηκε για αποφυγή πολιτικού περιεχομένου δηλώσεων και σχολίων στη διάρκεια ψυχαγωγικών-πολιτιστικών εκπομπών όπως η εκπομπή “Έξω Καρδιά”. Εκφράζει, επίσης, λύπη για το συμβάν και δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει και δεν εφαρμόζει στα προγράμματά του πολιτική λογοκρισία, ούτε και υπήρξε σκοπιμότητα στρεφόμενη κατά οποιουδήποτε συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου ή κόμματος».

Η τηλεοπτική εκπομπή «Έξω Καρδιά» ήταν καθαρά ψυχαγωγική εκπομπή και το επίμαχο επεισόδιο ήταν αφιερωμένο στον γνωστό λογοτέχνη και ποιητή Νίκο Καββαδία. Εξού και ο Θάνος Μικρούτσικος, που μελοποίησε δεκάδες ποιήματά του, ήταν ο βασικός προσκεκλημένος.

Οι πολιτικού περιεχομένου δηλώσεις και απόψεις του κ. Μικρούτσικου, που αφαιρέθηκαν από την παραγωγή, ήταν διάρκειας περίπου πέντε λεπτών όπου εκθείαζε το ΑΚΕΛ και τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και καταφερόταν εναντίον των κομμάτων της Αριστεράς στην Ελλάδα, χλευάζοντας, παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΥΡΩΚΟ) του Δημήτρη Συλλούρη. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μικρούτσικος υποστήριξε τα εξής:
Οι Κύπριοι θα πρέπει να νιώθουν τυχεροί που έχουν Πρόεδρό τους τον Δημήτρη Χριστόφια. 

Το ΑΚΕΛ είναι το πιο σύγχρονο αριστερό κόμμα της Ευρώπης που δεν έχει χάσει τον ριζοσπαστικό του χαρακτήρα σε αντίθεση με τα κόμματα της Αριστεράς της Ελλάδος στα οποία αναφέρθηκε με αρνητικό και υποτιμητικό τρόπο.
Χρησιμοποίησε προσβλητικό λογοπαίγνιο για το ΕΥΡΩΚΟ αποκαλώντας το «ΚοκοΕυρώ» και «Ευρωκότες». 

Όταν ο ηθοποιός και παρουσιαστής της εκπομπής Λευτέρης Σαλωμίδης επιχείρησε να επαναφέρει τη συζήτηση στο θέμα της εκπομπής, λέγοντας χαριτολογώντας ότι ο ίδιος δεν είναι ούτε της Αριστεράς ούτε της Δεξιάς, ο κ. Μικρούτσικος του υπέδειξε ότι όσοι τοποθετούνται με τον τρόπο αυτό είναι εκ του πονηρού. Υπήρχε όμως και συνέχεια: 
Σε κάποια στιγμή, ο Μικρούτσικος ρώτησε τον κ. Σαλωμίδη εάν κτυπά τη γυναίκα του (!) και ο παρουσιαστής πάλι χαριτολογώντας του απάντησε ότι χώρισε για να μην το κάνει. Για να λάβει την εξής αποστομωτική απάντηση: «Τότε είσαι αριστερός!».
Μιχάλης Χατζηστυλιανού
hadjistylianoum@phileleftheros.com

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος 24.3.2019


Μελέτη για Στρατηγικό και Υπηρεσιακό Σχεδιασμό για το ΡΙΚ εξέδωσε ο Συμβουλευτικός Οίκος «PWC» τον Νοέμβριο του 2014, όμως παρέμεινε στο ράφι.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε κατόπιν σύμβασης του PWC με το Υπουργείο Εσωτερικών και αντικείμενό της ήταν η λειτουργική ανασκόπηση του ΡΙΚ με εφαρμογή διαρθρωτικών, οργανωτικών και άλλων μεταρρυθμίσεων, διασφαλίζοντας ότι το ΡΙΚ θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται άμεσα στις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της Κυπριακής κοινωνίας παρέχοντας ποιοτική πληροφόρηση.

Η μελέτη είχε καταδείξει ότι το ΡΙΚ, αν και χαρακτηρίζεται από αξιοπιστία, καταρτισμένο και έμπειρο προσωπικό, παγκύπρια και δορυφορική κάλυψη, εντούτοις κυριαρχούν τα αδύνατά του σημεία: Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και η χρονοβόρα υλοποίηση των αποφάσεων, οι πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, το σημαντικό έλλειμμα στο ταμείο συντάξεων καθώς επίσης και πολλές αδυναμίες σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους (πολυπλοκότητα εργασιακών σχέσεων, οργανωτικές αδυναμίες, καταμερισμός εργασιών, καταμερισμός ευθυνών).

Η PWC κατέγραψε ότι το Ίδρυμα εξαρτάτο από την κρατική χορηγία, την τότε βαθύτερη οικονομική κρίση, τις υψηλές απαιτήσεις της κοινής γνώμης και τις εξωτερικές παρεμβάσεις που μειώνουν την ανεξαρτησία του ΡΙΚ.

Κατέδειξε επίσης πως το Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου λειτουργούσε με λιγότερο από το προβλεπόμενο προσωπικό, ενώ για το Τμήμα Προσωπικού και Διοίκησης απαιτείτο η ανάγκη για εισαγωγή και εφαρμογή σύγχρονου συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης του προσωπικού, δεν εφαρμόζονταν διαδικασίες αξιολόγησης και καταγραφής των αναγκών που προκύπτουν σε ανθρώπινο δυναμικό, παρατηρήθηκε έλλειψη διαδικασιών και πολιτικών σε διάφορα θέματα, καθώς επίσης και ότι τα σχέδια υπηρεσίας δεν ήταν ευέλικτα.

Σε ό,τι αφορά ευρύτερα τα θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, η μελέτη υποδεικνύει, μεταξύ άλλων:
Σε διάφορα Τμήματα τα καθήκοντα του προσωπικού και η μισθοδοσία τους ποικίλλουν ανεξαρτήτως της θέσης τους.
Η παρουσία συντεχνιών και πολιτικών παρεμβάσεων στα θέματα ανθρώπινου δυναμικού δεν επιτρέπει τον εκσυγχρονισμό του ΡΙΚ.
Τα σχέδια υπηρεσίας είναι απαρχαιωμένα και πιθανό να μη συνάδουν με τις υφιστάμενες εργασίες των εκάστοτε υπαλλήλων.
Έλλειψη μηχανισμού επίλυσης προβλημάτων που σχετίζονται με το προσωπικό.
Έλλειψη συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των τμημάτων για επίτευξη του κοινού οράματος και αποστολής του ΡΙΚ.
Τότε (2014) στο ΡΙΚ εργοδοτούνταν 272 άτομα, με μόλις 95 άτομα μόνιμο προσωπικό.

Η μεγαλύτερη δαπάνη προσωπικού παρατηρήθηκε στη Στήριξη Παραγωγής, ενώ ο μέσος όρος δαπάνης για τους μόνιμους υπαλλήλους ανερχόταν το 2014 γύρω στις 51.5 χιλιάδες ευρώ.

Τι είχε προτείνει η PWC
Μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις προνοούσε το Σχέδιο Δράσης που πρότεινε η PWC, για την υλοποίηση του οποίου έπρεπε να καθοριστεί άτομο ή ομάδα που θα έχει την ευθύνη.

Το Σχέδιο Δράσης βασιζόταν στην αποδοχή του από τους υπαλλήλους του ΡΙΚ και στη συνεχή διαδικασία προσαρμογής και ανακατανομής των πόρων του Ιδρύματος.

Είχαν προταθεί και άμεσες δράσεις. Οι άμεσες δράσεις που πρότεινε τότε η PWC ήταν:

Αλλαγές στην οργανωτική δομή του οργανισμού.
Διεξαγωγή μελέτης για τη δαπάνη που απαιτείται για πιθανούς πλεονασμούς συνεργατών ή καταργήσεις θέσεων μόνιμου προσωπικού, στην οποία να γίνεται επανεξέταση των προσόντων όλων των υφιστάμενων υπαλλήλων, ούτως ώστε να πληρούνται τα συμφωνηθέντα σχέδια υπηρεσίας σε όλες τις θέσεις.

Δημιουργία πλάνου υλοποίησης της εφαρμογής/αλλαγής της οργανωτικής δομής με καθορισμό σημαντικών οροσήμων και χρονοδιαγράμματα.

Δημιουργία υπεύθυνης επιτροπής, η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση της νέας οργανωτικής δομής, καθώς επίσης και των αλλαγών που θα επιφέρει η νέα τάξη πραγμάτων.

Διαβούλευση με τις συντεχνίες σε σχέση με τις αλλάγες στην οργανωτική δομή για αποτροπή ακραίων μέτρων όπως οι απεργίες.

Προειδοποίηση και εξασφάλιση συγκατάθεσης του προσωπικού σε περίπτωση που επιχειρείται μεταβολή των όρων εργοδότησης.

Εφαρμογή του περί τερματισμού της απασχολήσεως νόμου για Συνεργάτες Αορίστου Χρόνου και Συνεργάτες Ορισμένου Χρόνου με βάση τη νόμιμη διαδικασία και του κόστους που θα συνεπάγεται για το ΡΙΚ.

Δημιουργία εκούσιων σχεδίων αφυπηρέτησης, πρόωρες αφυπηρετήσεις, πλεονασμοί, μειώσεις μισθών, αφού γίνει η ανάλογη εξειδικευμένη ανάλυση της νόμιμης διαδικασίας.
Καθορισμός των αναγκών της νέας οργανωτικής δομής πυρήνα με βάση τις μελλοντικές ανάγκες του οργανισμού και τον νέο τριετή προϋπολογισμό.

Θεσμοθέτηση νέας οργανωτικής δομής.
Τη μελέτη της PWC περιέλαβε στην έκθεσή του για το ΡΙΚ το 2016 ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Ζητούσε τότε η Ελεγκτική Υπηρεσία τι προτίθεται το ΡΙΚ να υλοποιήσει και τη θέση του Διοικητικού Συμβουλίου, των Διευθυντών καθώς και τη θέση των συντεχνιών του προσωπικού του Ιδρύματος για την εν λόγω μελέτη.

Πηγή: philenews

No comments: