Sunday, March 24, 2019

Οι πάτρωνες του ΡΙΚ

Του Μιχάλη Ζατζηστυλιανού
Ανέκαθεν το ΡΙΚ ήταν το αμπελοχώραφο κομμάτων και φερέφωνο των εκάστοτε κυβερνώντων και όποιος πιστεύει το αντίθετο, είτε εθελοτυφλεί είτε συνεχίζει να έχει αυταπάτες. Οι διορισμοί και οι προσλήψεις κομματικών εντεταλμένων που γίνονται από το παράθυρο από τους εκάστοτε κυβερνώντες, όπως και η επιβράβευση των διάφορων μανδαρίνων με προαγωγές, στόχευαν και στοχεύουν ακριβώς στην ελεγχόμενη ενημέρωση και στην λογοκρισία. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, «κατέβηκε» από την ιστοσελίδα του ΡΙΚ επεισόδιο ψυχαγωγικής εκπομπής, διότι, ο παρουσιαστής επέκρινε το πλιάτσικο που μαινόταν στον Συνεργατισμό και όχι μόνο. Ωστόσο, το απαγορευμένο αυτό επεισόδιο κάνει το γύρο του διαδικτύου και μέχρι χθες πλησίασε τις 2.000 κοινοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ό,τι αυτό σημαίνει. Συνεπώς, ο στόχος που δεν ήταν άλλος από την εξαφάνιση αυτών των αρνητικών σχολίων δεν επιτεύχθηκε.

Οι συζητήσεις για το κατά πόσο το ΡΙΚ επιτελεί το ρόλο του ως δημόσια ραδιοτηλεόραση χρονολογούνται όπως και τα πάμπολλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Στο επίκεντρο, βεβαίως, βρίσκεται μονίμως το κομμάτι της ενημέρωσης, τα δελτία ειδήσεων όπως και οι επικαιρικές και ενημερωτικές εκπομπές, οι οποίες, επιβάλλεται να είναι ουδέτερες και να μην παραπέμπουν σε τμήμα του κυβερνητικού επικοινωνιακού μηχανισμού. Επί τούτου, παραθέτουμε ενδεικτικά τα εξής:

* Tον Απρίλιο του 2014, το ΡΙΚ πέρασε μια παρόμοια κρίση με τη σημερινή, ενδεχομένως και χειρότερη. Αφορμή αποτέλεσε, η παραίτηση του διευθυντή Προγραμμάτων Τηλεόρασης Γρηγόρη Μαλιώτη από τη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΡΙΚ. Το ΑΚΕΛ διά του Γιώργου Λουκαΐδη κατήγγειλε ότι ο κ. Μαλιώτης παραιτήθηκε εξαιτίας των παρεμβάσεων «που δεχόταν από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος και κυρίως, από τον πρόεδρο του, Γιώργο Τσαλακό». Μάλιστα, ο κ. Τσαλακός –που ήταν το δεξί χέρι του τότε υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου– κατηγορήθηκε, μεταξύ άλλων, ότι παρενέβη στο δελτίο ειδήσεων και «έκοψε» τις δηλώσεις του τέως αρχηγού της Αστυνομίας Μιχάλη Παπαγεωργίου, ο οποίος καταφερόταν εναντίον του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου, για παρεμβάσεις στην Αστυνομία. «Η παραίτηση του κ. Μαλιώτη είναι αποτέλεσμα επανάληψης προηγουμένων συμβάντων που ήθελαν όσους δεν συμμορφώνονταν με τις υποδείξεις της Κυβέρνησης είτε να παύονται είτε να εξαναγκάζονται σε παραίτηση», δήλωσε ο κ. Λουκαίδης, το κόμμα του οποίου βρέθηκε στο στόχαστρο επί διακυβέρνησης Δ. Χριστόφια για προσλήψεις ημετέρων δημοσιογράφων στο ΡΙΚ.

Ο τότε διευθυντής ειδήσεων του ΡΙΚ και σήμερα διευθυντής ενημέρωσης του ΣΙΓΜΑ Γιάννης Καρεκλάς, υποστήριξε ότι κατέχει φάκελο με στοιχεία για παρεμβάσεις στα δελτία ειδήσεων του ΡΙΚ, επισημαίνοντας ότι κανένα κόμμα δεν εξαιρείται από τον κανόνα. «Δεν δεχόμαστε», είπε, «να χαρακτηριζόμαστε ότι ανήκουμε σε επιτελεία, κάτι που μας θίγει ως επαγγελματίες». Ο κ. Καρεκλάς ανέφερε ακόμα ότι στο ΡΙΚ «δεν υπάρχουν πάτρωνες» και ότι γίνονται μεν λάθη τα οποία, όμως, δεν είναι εσκεμμένα. Πρόσθεσε, ότι στο παρελθόν διαπιστώθηκε ότι γίνονταν υπόγειες ενέργειες και ανέφερε ότι υπήρξαν σκευωρίες εναντίον δημοσιογράφων. Ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης κάλεσε τον κ. Καρεκλά να καταθέσει στη Βουλή τα στοιχεία που είχε στη διάθεση του αλλά δεν το έπραξε.

* Τον Οκτώβριο του 2012, ο νυν υπουργός Οικονομικών και τότε βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κατά την εξέταση αιτήματος αποδέσμευσης κονδυλίων για το ΡΙΚ, κατηγόρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος ότι βρίσκεται πίσω από κατασκευασμένες ειδήσεις και μονόπλευρά ρεπορτάζ που στρέφονται κατά της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που αποδεικνύουν, όπως είπε, του λόγου τα αληθές. Απαντώντας στις κατηγορίες του Χάρη Γεωργιάδη, ο τότε πρόεδρος του Δ.Σ. του ΡΙΚ Μάκης Συμεού, κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχουν μαύρες λίστες στο ΡΙΚ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι θα προβληθούν ισομερώς και αντικειμενικά. «Παλαιότερα, δίπλα από τον αρχισυντάκτη, είχε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που καθόριζε ακόμη και τη σειρά των θεμάτων. Τώρα δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα», δήλωσε ο κ. Συμεού. Σημειώνοντας, παράλληλα, πως παράπονα δέχεται και από άλλους πολιτικούς χώρους και υποψήφιους. «Λάθη και παραλήψεις γίνονται, δεν έχουν όμως σκοπιμότητες» τόνισε ο κ. Συμεού, ρίχνοντας, παράλληλα, το γάντι στους βουλευτές: «Στείλετε αν θέλετε εκπρόσωπο σας στο ΡΙΚ για να επιβλέπει». «Εγώ τα έχω ξεπεράσει αυτά, επειδή απλώς δεν βλέπω το ΡΙΚ», ανέφερε στη δική του παρέμβαση ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Πού θέλω να καταλήξω; Παρά τις όποιες τομές και μεταρρυθμίσεις, το ΡΙΚ δεν πρόκειται να επιτελεί στο ακέραιο τον ρόλο του, ως οφείλει άλλωστε, ενόσω εξακολουθούν να διορίζονται στο Διοικητικό του Συμβούλιο κομματικά στελέχη που μετατρέπουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση σε παραμάγαζο των εκάστοτε κυβερνώντων και κομμάτων.
Μιχάλης Ζατζηστυλιανού
Facebook
hadjistylianoum@phileleftheros.com
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος 21 Μαρτίου 2019

No comments: