Monday, January 2, 2017

Ένα ΡΙΚ για τους πολίτες και όχι για τους πολιτικούς

Του Φοίβου Νικολαΐδη 
Πρόσφατα το ΑΚΕΛ προέβη σε έντονες διαμαρτυρίες προς το ΡΙΚ για τη διακοπή, μετάδοσης δηλώσεων του Γ.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, προκειμένου, να προβάλει την επίσκεψη Αβέρωφ Νεοφύτου σε εκλογικό επιτελείο. Μέχρι εμπάργκο κήρυξε, ώστε, κανένας εκπρόσωπός του δεν θα συμμετέχει σε ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές συζητήσεις του ΡΙΚ, μέχρι νεωτέρας.

Να ‘ναι άραγε η πρώτη φορά που η δημόσια ραδιοτηλεόραση δέχεται (δίκαια ή άδικα) τη μήνη κομματικών παραγόντων; Όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής του τόπου, μηδενός εξαιρουμένου, κατά καιρούς, έχει διαμαρτυρηθεί ή απειλήσει ακόμη και με μη έγκριση του προϋπολογισμού του Οργανισμού, προκειμένου να εξασφαλίσει «δίκαιη» τηλεοπτική προβολή.

Ανάλογα με το ποιος κυβερνά και ελέγχει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, οι ρόλοι αλλάζουν, ενώ το λεκτικό των διαμαρτυριών παραμένει πάντα πανομοιότυπο. Να αναφέρουμε άραγε τι έλεγαν οι προηγούμενοι ή οι προ-προηγούμενοι και πάει λέγοντας;

Το ΑΚΕΛ -δυστυχώς και τα υπόλοιπα κόμματα- με τη στάση που τηρεί, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά, ότι το μόνο που επιδιώκει είναι τα κομματικά οφέλη και όχι την παγίωση, μιας σύγχρονης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Αν διαμαρτυρόταν και για άλλες περιπτώσεις, άλλων περιστατικών, που αφορούσαν «άλλους», τότε, θα ήταν περισσότερο πειστικό.

Αν ενδιαφερόταν πραγματικά για μια ανεξάρτητη, ακομμάτιστη δημόσια ραδιοτηλεόραση, τότε, θα προχωρούσε με αποφασιστικότητα στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού, της νομοθεσίας που αφορά τη λειτουργία της. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο είναι ήδη ξεπερασμένο από το χρόνο και τις ραγδαίες αλλαγές, που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στον τομέα των ΜΜΕ. Η Κύπρος είναι ίσως η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που θεσμοθέτησε από το 1985 τι είναι είδηση! Και μετά συζητάμε για αντικειμενική ενημέρωση…

Παρά τη σημαντική ανάπτυξη των δημοκρατικών θεσμών, την εισδοχή της Κύπρου στην Ε.Ε. την ανάπτυξη της ψηφιακής και διαδικτυακής τεχνολογίας, οι ειδήσεις εξυπηρετούν περισσότερο ποικίλες σκοπιμότητες, συντηρώντας ένα μικρόκοσμο, παρά τη σωστή ενημέρωση πολιτών, χώρας μέλους της Ε.Ε.

Μεγάλο μέρος των δελτίων ειδήσεων αφορούν ασήμαντες δηλώσεις, γενικόλογες απόψεις πολιτικών αστέρων και επιμνημόσυνες δεήσεις πολιτικού περιεχομένου, υπέρ αναπαύσεως της είδησης!

Ίσως να είναι κοινοτοπία, να λεχθεί ότι το ΡΙΚ λειτουργούσε διαχρονικά κάτω από ασφυκτική κυβερνητική εποπτεία και ότι υπήρχε κραυγαλέα αδιαφάνεια, με επακόλουθο το κόστος λειτουργίας του να ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σύγκριση με την προσφορά του. Η γενική εικόνα εν πάση περιπτώσει είναι η ίδια η εικόνα που εκπέμπει η παρηκμασμένη κοινωνία μας σε όλους σχεδόν ανεξαίρετα τους τομείς της δημόσιας ζωής.

Η ανεξαρτησία όμως των δημόσιων οργανισμών αποτελεί μια από τις βασικές αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, που καθορίζει για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και φυσικά δεν διασφαλίζεται με τον απλό κώδικα δεοντολογίας, όπως ζητά σήμερα το ΑΚΕΛ. Το ΡΙΚ υποχρεούται να διασφαλίζει την ανεξαρτησία, του δημοσιογραφικού έργου, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου και Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας (ΚΔΠ 93/2001).

Σωστή πληροφόρηση, βασισμένη στα εθνικά συμφέροντα σημαίνει πολύ περισσότερα από ότι παρουσιάζονται σήμερα. Σίγουρα, όχι η δήλωση ή η εκτίμηση ενός πολιτικού για τις δημοτικές εκλογές και κατά πόσον το κόμμα του κέρδισε ή έχασε ποσοστά. Αυτά μπορούν, να λεχθούν σε ειδικές εκπομπές. Είδηση όπως εξακολουθούν, να νομίζουν πολλοί παραγοντίσκοι του τόπου είναι και η παρουσία πολιτικών αξιωματούχων στη γιορτή της ζηβανίας, όπου τρελαίνονται από τηλεοπτική μέθη και όχι η αλλαγή, του τάδε κανονισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που επηρεάζει άμεσα τη χώρα.

Το αίτημα της ρύθμισης και του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για μια πραγματικά ανεξάρτητη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, -ένα ΡΙΚ για τους πολίτες και όχι για τους πολιτικούς- με θεσμοθετημένους πόρους, όπου οι τρεις βασικές αρχές, ανεξαρτησία, ευθυνοδοσία (Accountability) και διαφάνεια θα λειτουργούν με ασφαλιστικές δικλείδες για την ποιότητα και το επίπεδο του ραδιοτηλεοπτικού προϊόντος που παράγεται επαναφέρεται σχεδόν μόνιμα. Όλα τα άλλα φαίνονται και είναι εκ του πονηρού.
Φοίβος Νικολαΐδης 
 

1 comment:

Georgia Michaelides Saad said...

Συμφωνώ και επαυξάνω! Εξαιρετικό το άρθρο σου αγαπητέ Φοίβο!