Thursday, January 19, 2017

Μαύρα Σκυλιά, ποιητική συλλογής, Δάφνης Νικήτα


Παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της 
Δάφνης Νικήτα 
στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ 

Οι εκδόσεις Καστανιώτη και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος οργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της Δάφνης Νικήτα «Μαύρα Σκυλιά». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017 στις 7.30 μμ στο χώρο του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο συγγραφέας  Αιμίλιος Σολωμού.

 Με θέμα ποιήματα της συλλογής ο εικαστικός PASHIAS θα παρουσιάσει το live performanceLastwords”.

Στον χώρο θα εκτίθενται φωτογραφίες του Νικόλα Ιορδάνου εμπνευσμένες από την ποιητική συλλογή «Μαύρα σκυλιά».

Ποιήματα θα διαβάσει η ηθοποιός Μαρίνα Μανδρή.

Η Δάφνη Νικήτα γεννήθηκε στη Λευκωσία.  Σπούδασε Σκηνικές και Εικαστικές Τέχνες στο University of Kent at Canterbury (BA with honors) και Ιστορία της Τέχνης στο GoldsmithsCollege, University of London (MA). Εργάστηκε στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα ως παραγωγός και παρουσιάστρια των εκπομπών «Πολιτιστικό Ψηφιδωτό» και «Στις 8 με τη Δάφνη Νικήτα» . Επιμελήθηκε πολλές εκθέσεις και έγραψε θεωρητικά και κριτικά σημειώματα για το έργο πολλών καλλιτεχνών.   Από τον Μάρτιο του 2001 διευθύνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος. 

Έχει δημοσιεύσει πέντε ποιητικές συλλογές: "Μπουκάλια από το ίδιο άρωμα", εκδόσεις Εν Τύποις, Λευκωσία 1999,“ Το Βροχερό Βαγόνι” , εκδόσεις ΤΟ ΡΟΔΑΚΙΟ, Αθήνα 2007 “ Η περιπέτεια της Μπέττυς και άλλα ποιήματα” εκδόσεις ..poema.. , Αθήνα 2009 (δίγλωσση έκδοση ελληνικά-αγγλικά), «Τα Μαύρα Σκυλιά», Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2015. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες. Για το ποιητικό της έργο έχουν γράψει μεταξύ άλλων ο καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κριτικός λογοτεχνίας και συγγραφέας Ευριπίδης Γαραντούδης, ο καθηγητής ελληνικής  λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Ιονίου, κριτικός και συγγραφέας Θεοδόσης Πυλαρινός, ο συγγραφέας Ανδρέας Μήτσου, ο καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγγραφέας Ανδρέας Βοσκός και ο ποιητής και κριτικός της εφημερίδας «Αυγή» Γιώργος Λίλλης. Υπήρξε συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού για την ποίηση και τον δοκιμιακό λόγο e-poema (www.e-poema.eu). 

Το 2009 προσκλήθηκε και πήρε μέρος με ποίηση στη δράση “Making Words”, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της 53ης Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας με επιμελητές τον Daniel Birnbaum και Evgeny Bunimovich. Τον Σεπτέμβριο του 2009 συμμετείχε στην 2η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης στο πρότζεκτ “Making Words”.

Ο Αιμίλιος Σολωμού γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δημοσιογραφία σε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πρωινή καθημερινή εφημερίδα. Είναι εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση. Διηγήματά του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Πολωνία και έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες διηγημάτων στην Κύπρο και τη Βουλγαρία. Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα: “Το Σκιάχτρο” (2000), “Ώσπερ στρουθίον, τάχος επέτασας” (2003, κυκλοφόρησε στη Βουλγαρία το 2013 από τις εκδ. ΠΛΑΜΑΚ), Ένα τσεκούρι στα χέρια σου (Άνευ, 2007, κυκλοφόρησε στη Βουλγαρία το 2016 από τις εκδ. Πανόραμα), το οποίο βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κύπρου, το “Ημερολόγιο μιας απιστίας” (2012, εκδ. Ψυχογιός), που απέσπασε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2013 (κυκλοφορεί στην Πολωνία, τη Γερμανία, την Αλβανία, τη FYROM και έχουν πωληθεί τα δικαιώματα και αναμένεται να εκδοθεί στη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, και την Κροατία), “Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση” (2015, εκδ. Ψυχογιός-τα δικαιώματα πωλήθηκαν στην Πολωνία και την Αλβανία). Είναι μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού Άνευ και διατέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου. Το μυθιστόρημα “Ημερολόγιο μιας απιστίας” παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2015 στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης στο ελληνικό περίπτερο. Το 2008 εκπροσώπησε την Κύπρο στην Έκθεση Βιβλίου της Λειψίας στο πρόγραμμα «Μικρές γλώσσες-Μεγάλες λογοτεχνίες».

Η πρακτική του Ελληνοκυπρίου εικαστικού PASHIAS έχει ως επικέντρο τη τέχνη του performance, την εγκατάσταση και τη φωτογραφία, με το σώμα ως βασικό υλικό δημιουργίας. Το έργο του στοχεύει στην εξερεύνηση μίας κατάστασης ή ‘περιβάλλοντος’ με βάση τη σχέση της μονάδας προς ένα σύνολο, όπως κάθε κοινωνικό πλαίσιο αντιλαμβάνεται ένα άτομο, μέσα από τη παρουσία, την ανταλλαγή και την συνύπαρξη. O PASHIAS έχει παρουσιάσει έργα του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, καθώς και διεθνή φεστιβάλ σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία, Νορβηγία, Φινλανδία, Εσθονία, Σουηδία, Βουλγαρία και Τουρκία. Συγκεκριμένα, εχει συνεργαστεί με πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως Marina Abramovic Institute, Estonia Contemporary Art Museum, Besancon Institut Supérieur des Beaux Arts, Mediterranean Biennale of Contemporary Art και Toulouse International Art Festival. Το 2013 συνίδρυσε το epitelesis - Performance Art Foundation ως ένα διεθνές πρότζεκτ για τη στήριξη πολιτιστικών δράσεων, είναι ενεργός στην επιμέλεια εκθέσεων και δρώμενων με επίκεντρο τη σχέση της ζωντανής δράσης και άλλων καλλιτεχνικών πρακτικών, καθώς εργάζεται ως εκπαιδευτής/λέκτορας σε εναλλακτικά ακαδημαϊκά προγράμματα.Ιστοσελίδα: www.andreaspashias.com

Ο Νικόλας Ιορδάνου σπούδασε Καλές Τέχνες και Φωτογραφία στο Columbia College Chicago. Από το 2001 μέχρι το 2006 εργάστηκε ως φωτορεπόρτερ, και ασχολήθηκε με την πολεμική και μεταπολεμική φωτογραφία στο Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράν, Παλαιστίνη/Ισραήλ, Ουγκάντα, Λίβανο κ.α.  Συνεργάζεται pro bono με τα Ηνωμένα Έθνη (UNHCR). Η φωτογραφική του δουλειά βρίσκεται στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Επιστήμης και Βιομηχανίας στο Σικάγο και στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι. Είναι συνιδρυτής του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος στην Πάφο και οργανωτής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάφου. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, σκηνοθετώντας ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Αυτή την περίοδο, ο Νικόλας συνεργάζεται με τους φωτογράφους του πρακτορείου Magnum, Antoine dAgata, Νίκο Οικονομόπουλο και Bieke Depoorter για το τελευταίο του πρότζεκτ ‘The Alien Trail’, το οποίο ασχολείται με το θέμα της μετανάστευσης και είναι κάτω από την αιγίδα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017.

Η Μαρίνα Μανδρή αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ το 2006.  Έχει λάβει μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις και έχει συνεργαστεί με τους ΘΟΚ, Open Arts, Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος, Versus, One Off κ.α. Είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας παράσιτα.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή τις 28.1 (11.00 πμ-1.00 μμ) και από 30.1 έως 2.2 ( 5.00- 8.00 μμ)
Το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ βρίσκεται στην οδό Κρήτης 11, τηλ. 22-766117, email: info@diatopos.com, website: www.diatopos.com 
Αγαπητοί φίλοι,
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος οργανώνουν εκδήλωση για την παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της Δάφνης Νικήτα «Μαύρα Σκυλιά». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017 στις 7.30 μμ στο χώρο του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο συγγραφέας Αιμίλιος Σολωμού. Με θέμα ποιήματα της συλλογής ο εικαστικός PASHIAS θα παρουσιάσει το live performance “Lastwords”.

Στον χώρο θα εκτίθενται φωτογραφίες του Νικόλα Ιορδάνου εμπνευσμένες από την ποιητική συλλογή «Μαύρα σκυλιά».

Ποιήματα θα διαβάσει η ηθοποιός Μαρίνα Μανδρή.
Σας ευχαριστώ πολύ,
Με φιλικούς χαιρετισμούς, 
Δάφνη Νικήτα
Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος,
Κρήτης 11,
1061 Λευκωσία
Τηλ: 22 766117
info@diatopos.com
daphne@diatopos.com
Μαύρα Σκυλιά, Δάφνης Νικήτα
Παρουσίαση ποιητικής συλλογής
Δάφνη Νικήτα (Facebook)

No comments: