Thursday, April 7, 2016

Ανανέωση με «νεογέροντες»

Γράφει ο Νίκος Χρ. Χαραλαάμπους
Έχει επανειλημμένα επισημανθεί η απαξίωση των πολιτικών από το εκλογικό σώμα. Η εποχή του θεσμικού και ηθικού εκφυλισμού που διερχόμαστε έχει επηρεάσει και την πολιτική ως αξία και έχει κλονίσει το ρόλο της στο δημόσιο βίο. Από δημοσκοπήσεις που κατά καιρούς διενεργούνται, διαπιστώνεται ότι ένα εκπληκτικά μεγάλο ποσοστό του κυπριακού λαού αποστασιοποιείται και αδιαφορεί για την πολιτική και απαξιώνει τους πολιτικούς. Οι διάφορες δημοσκοπήσεις διαπιστώνουν την οργή και την αηδία των πολιτών για την ανικανότητα και τη διαφθορά, τον αμοραλισμό και τη μικρόνοια του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Δυστυχώς, η πλειοψηφία αυτών που απαξιώνουν τους πολιτικούς και έχουν αποστασιοποιηθεί από κάθε μορφής κομματικές διαδικασίες είναι οι νέοι μας. Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία που αναφέρθηκαν, από τους 32.000 που θα έπρεπε να εγγραφούν οι 24.000 δεν έχουν εγγραφεί. Το πολιτικό σύστημα έχει καταρρεύσει.

Οι κομματικές ηγεσίες, παρά το ότι διακηρύσσουν ότι λαμβάνουν τα μηνύματα, συνεχίζουν να ζουν στον μικρόκοσμό τους. Προσπαθούν να πείσουν ότι επιδιώκουν την πολιτική ανανέωση, διακοσμώντας τα ψηφοδέλτια με νέα πρόσωπα. Οι συντάκτες των ψηφοδελτίων προσπαθούν να παραπλανήσουν το εκλογικό σώμα συνταυτίζοντας τη νεότητα με την ανανέωση. Η µικρή και µέση ηλικία γίνεται συνώνυμο της εντιμότητας. Παραβλέπεται συσχετισμός της εντιμότητας με την έλλειψη ευκαιριών για ατιμίες. Οι άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, δοκιμάζονται και δείχνουν τις αρετές τους όταν αναλαμβάνουν έργο και όχι όταν επιδεικνύουν τη χρονολογία γέννησης.

Το ίδιο έγινε και στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Η Βουλή ανανεώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Η ανανέωση, όμως, αφορούσε απλά καινούργια πρόσωπα. Δεν είδαμε νέες νοοτροπίες και δεν ακούσαμε νέες ιδέες. Αντίθετα, παρατηρήσαμε νέους ανθρώπους με συμπεριφορές και νοοτροπίες τόσο συντηρητικές και αναχρονιστικές, ώστε να προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Όπως και σε παλαιότερες εκλογές, οι περισσότεροι από αυτούς τους νέους των ψηφοδελτίων αποτελούν το νέο κομματικό στελεχικό δυναμικό που έχει παραχθεί μέσα στις γνωστές κομματικές θερμοκοιτίδες. Ένα μέρος τους είναι παράγωγα του «νεποτισμού», όπου το κριτήριο της επιλογής είναι η οικογενειακή καταγωγή. Είναι τα νεαρά βλαστάρια των παλαιών κομματικών ηγετών και στελεχών που εκτοξεύονται μόλις κάνουν τα πρώτα τους πολιτικά βήματα, στα ύψη της πολιτικής πυραμίδας. Τα παραδείγματα είναι ηχηρά και περιττεύει η οποιαδήποτε αναφορά ονομάτων. Δεν υποτιμώ τις ικανότητες όσων έχουν ευεργετηθεί από το επίθετό τους. Όμως, πόσοι άλλοι δεν έχουν τις ίδιες ή περισσότερες ικανότητες αλλά έχουν μείνει «έξω του νυμφώνος»; Σ’ αυτούς κατατάσσονται και μερικοί γόνοι παλαιών πολιτικών οι οποίοι, επειδή όψιμα αποφάσισαν να ασχοληθούν με την πολιτική, φιλοξενούνται στα ψηφοδέλτια ως «αριστίνδην».

Όλοι αυτοί οι νέοι των ψηφοδελτίων μπορεί να χρησιμοποιούν στην επικοινωνία τους με τους εκλογείς τα facebook και τα υπόλοιπα επικοινωνιακά εργαλεία της εποχής και να προσαρμόζουν τον λόγο τους στις απαιτήσεις της, στην πραγματικότητα, όμως, μηρυκάζουν παλαιές ιδέες, ανακαινισμένες. Αποστρέφονται τη μεταβολή όπως και οι «μέντορές» τους. Είναι οι «νεογέροντες», για να χρησιμοποιήσω ένα νεολογισμό που δανείζομαι από έγκριτους αρθρογράφους αθηναϊκών εφημερίδων.

Το όλο σκηνικό συμπληρώνουν αυτοί που «φιλοξενούνται» στα ψηφοδέλτια ως «αριστίνδην». Πρόκειται για μια ετερόκλητη ομάδα την οποία απαρτίζουν καταξιωμένα άτομα λόγω της δράσης τους στο δημόσιο ή ακαδημαϊκό ή δημοσιογραφικό τομέα, αλλά και «διασημότητες», φιγούρες του καλλιτεχνικού και αθλητικού χώρου, που δεν έχουν σχέση με την πολιτική. Ο ρόλος όλων αυτών των «αριστίνδην» είναι να φέρουν εξωκομματικούς ψήφους. Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, οι καταξιωμένοι «αριστίνδην» θα «καούν» στις παραμονές των εκλογών από τις «λίστες» που θα δώσει η κομματική ηγεσία.

Συμπερασματικά, το πρόβλημα με τους πολιτικούς δεν είναι η ηλικία. Δεν είναι θέμα πιστοποιητικού γεννήσεως. Την ανανέωση δεν θα την φέρουν οι «νεογέροντες». Η ανανέωση απαιτεί νέες ιδέες. Ως εκ τούτου, το σύνθημα «τόπο στα νιάτα» θα πρέπει να αντικατασταθεί από ένα άλλο, το «τόπο στους άξιους». 

Και υπάρχουν άξιοι, ακόμα και στα ψηφοδέλτια. Οι περισσότεροι είναι εκτός ψηφοδελτίων γιατί το άθλιο πολιτικό σύστημα, για να μπορεί να αυτοανακυκλώνεται, απωθεί νέους ανθρώπους, με αδιαμφισβήτητες αρετές και ικανότητες, από την κομματική ζωή.
Νίκος Χρ. Χαραλάμπους
Εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» 3 Απριλίου 2016 

No comments: