Monday, July 27, 2015

Με το φακό των λέξεων

Ελένης Αρτεμίου Φωτιάδου 
Το ταξίδι αρχίζει πάντα με μια ονειροπόληση. Τις ώρες του φεγγαριού, τις στιγμές μιας αγαπημένης μουσικής, βγαίνει πρώτα το μυαλό μας στο σεργιάνι σαν δίχτυ που γυρεύει την καλή ψαριά. Και γεμίζουμε τις ώρες με όλες εκείνες τις εικόνες που προσμένουμε να γίνουνε ζωή και χρώμα στο γκρίζο της μονότονης πραγματικότητάς μας.

Το ταξίδι αρχίζει και με μια σιωπή. Κρατάμε , λες , την αναπνοή μας στον βυθό που μας ρίχνει καθημερινά η κόπωση και τη δεδομένη στιγμή αναδυόμαστε σαν δελφίνια που λαχταράνε μερίδιο από αέρα κι από φως.

Κι άλλοτε οι αποστάσεις που διανύουμε είναι μακρινές, σαγηνευτικές, άλλοτε πάλι προσαρμοσμένες στον χρόνο και στα μέσα που διαθέτουμε. Μα πάντα με την ψυχή να αποζητά το μερίδιό της στην ανάταση και το κορμί να ψάχνει τις ιδανικές συνθήκες που θα του εξασφαλίσουν τη χαλάρωση και την πολυπόθητη ξεκούραση.

Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων έχει επιβάλει πολλούς περιορισμούς στην τσέπη και στο όνειρο. Κι αν το ταξίδι στο εξωτερικό θα παραμείνει τελικά στη σφαίρα του επιθυμητού, ας μην ξεχνάμε πως έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε ένα χρυσοπράσινο φύλλο , ριγμένο στη Μεσόγειο με άπειρες δυνατότητες διακοπών και ψυχαγωγίας. Διαθέτει κι η μικρή μας Κύπρος ελκυστικούς προορισμούς, άγνωστους ίσως θησαυρούς, φυσικές ομορφιές, για να εισπνεύσουμε ανάπαυλα, θάλασσα και βουνό σε αρμονικούς συνδυασμούς και σε κοντινές για τον τόπο διαμονής μας αποστάσεις. Πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον αλλά και στον άνθρωπο, ντόπιο και τουρίστα , που επιχειρεί δίπλα μας τις δικές του στιγμές χαλάρωσης και διαφυγής από την κουραστική καθημερινότητά του.

Μια …αλλιώτικη αλλά πάντα ταξιδιάρικη επιλογή παραμένει και το βιβλίο. « Διαβάζω θα πει ταξιδεύω. Όποιος περιφρονεί το διάβασμα, περιφρονεί τα ταξίδια.», έγραψε ο Κωστής Παλαμάς. ΄Οντως, διαβάζοντας, νους, φαντασία τελούν εν κινήσει , ενώ το σώμα ακίνητο ,συνδράμει στην πολυπόθητη εκδίωξη της ρουτίνας. 
 Με ένα καλό βιβλίο ως αφετηρία, ξεκινά το πνεύμα μια περιπλάνηση με λίγους προορισμούς, αρκετούς ενδιάμεσους σταθμούς και ένα τέρμα που δεν είναι ίσως πάντα στο πλάνο , μπορεί και να προκύψει μπορεί και όχι, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα μας προκαλέσει η ανάγνωση. 

Συνταξιδιώτες η ψυχή και η εγρήγορση του μυαλού, αποσκευές μας πάντα η καλή διάθεση και η ετοιμότητά μας να περιηγηθούμε μέσα από τις σελίδες στον εσωτερικό κόσμο των ηρώων αλλά παράλληλα και στον δικό μας, είτε πλάι στο φλύαρο κύμα είτε στη φιλόξενη δροσιά του βουνού είτε ακόμα και στη θαλπωρή του σπιτιού και την ξεκούραση που μπορεί να μας προσφέρει ο οικείος χώρος του. 

΄Οποια και να είναι η περίπτωσή σου, η ανάγνωση σε παρασύρει σε άλλους κόσμους και εκεί ξεφεύγεις από το σύνηθες της καθημερινότητας, ενώ χαλαρώνεις απενεργοποιώντας τις έγνοιες και τις σκοτούρες που σε διώκουν στο υπόλοιπο του χρόνου. Παράλληλα ανακαλύπτεις , κυνηγάς την ευτυχία της στιγμής, της ώρας , γιατί κι η ευτυχία είναι περισσότερο ένα ταξίδι παρά προορισμός.

Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, ας επιχειρήσει ο καθένας τη δική του δροσερή διαφυγή. Κι ας μαζέψει στην πορεία τους καρπούς εκείνους, που θα του επιτρέψουν στη συνέχεια να ριχτεί πιο πλούσιος και πιο δυνατός στον καθημερινό του αγώνα.
Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου

No comments: