Wednesday, January 11, 2012

Όμορφη επιδερμίδα τον χειμώνα

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, το τσουχτερό κρύο, η υγρασία, οι έντονες εναλλαγές από το κρύο στη ζέστη, ο δυνατός και ξερός αέρας έχουν επιπτώσεις γενικά στην υγεία μας αλλά και στο δέρμα, και τα μαλλιά.  
 
Η χαμηλή θερμοκρασία, σε συνδυασμό και τον ψυχρό αέρα, αφυδατώνει την επιδερμίδα. Οι διακυμάνσεις δε θερμοκρασίας, υγρασίας και ξηρασίας, εναλλάσσονται πολλές φορές κατά την διάρκεια του 24ωρου, του σύγχρονου ανθρώπου. Άλλες συνθήκες επικρατούν στους εσωτερικούς χώρους και άλλες στους εξωτερικούς. Επιπρόσθετα, ο κλιματισμός (ειδικά σε μικρούς κλειστούς χώρους) ανακυκλώνει τη σκόνη και ξηραίνει τον αέρα, γεγονός που οδηγεί το δέρμα σε κατάσταση «ασφυξίας».
 
Η αφυδάτωση, σχετίζεται άμεσα με το κρύο, αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες εμφάνισης και αύξησης του βάθους και της έντασης των ρυτίδων. Το έντονο κρύο και ο αέρας του χειμώνα είναι μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν ξηρότητα και σκασίματα στα χείλη.
 
Αλλά και η διατροφή μας διαφέρει τον χειμώνα. Η κατανάλωση  αλκοολούχων ποτών, γλυκών, τηγανητών, αλατισμένων ξηρών καρπών, είναι αυξημένη. Η κατανάλωση νερού είναι μειωμένη, και έχει επιπτώσεις στην επιδερμίδα που την καθιστά πιο ευάλωτη στη φθορά. Ακόμη και τα πιο λιπαρά δέρματα αφυδατώνονται κάτω από αυτές τις συνθήκες, πολύ περισσότερο δε τα ξηρά ή ευαίσθητα.
 
Όλα αυτά δρουν πάνω στο δέρμα, το κάνουν θαμπό, άτονο, κουρασμένο, ξηρό , άλλοτε πάλι μας «τραβάει» ή παρουσιάζει μικρές κοκκινίλες και αύξηση της ευρυαγγείας, όπου υπάρχει. Συμπτώματα ενδεικτικά της αφυδάτωσης της επιδερμίδας.

Η φωτογήρανση εξακολουθεί να απειλεί την επιδερμίδα και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Επιπλέον, όταν ο ήλιος ανακλάται σε επιφάνειες όπως το χιόνι μπορεί να προκαλέσει ερυθήματα έως και εγκαύματα οπότε απαιτείται η ανάλογη προσοχή και η αντίστοιχη αντηλιακή προστασία κατά τις χειμερινές αποδράσεις.
 
Τα χέρια είναι εκτεθειμένα συνεχώς στο κρύο, αλλά και σε παράγοντες όπως τα απορρυπαντικά, έτσι η επιφάνεια των χεριών εμφανίζεται ξηρή, λεπτή, ερεθισμένη, απολεπισμένη, ενώ πολλές φορές εμφανίζονται πληγές που δεν επουλώνονται εύκολα και προκαλούν πόνο.
 
Ωστόσο η αφυδάτωση κάνει την εμφάνιση της και στο υπόλοιπο σώμα, σε σημεία όπως τα πόδια, η πλάτη, η κοιλιά. Η κύρια αιτία είναι ότι το χειμώνα σε αντιδιαστολή με το καλοκαίρι, παραλείπουμε να περιποιηθούμε αυτά τα σημεία του σώματος κυρίως επειδή τα καλύπτουμε ή επειδή θεωρούμε ότι δε χρειάζεται. Ειδικά όσον αφορά τα πόδια, η συχνή επαφή με συνθετικά υλικά (όπως το νάιλον στα καλσόν) εμποδίζει τη σωστή αναπνοή του δέρματος και εντείνει την αφυδάτωση.

 
Φροντίδα
 
•    Ενυδάτωση  των χειλιών με τα κατάλληλα προϊόντα ή κρέμες χειλιών.
•    Τακτική ενυδάτωση του δέρματος ανάλογα με το τύπο και τις ανάγκες του. Ορισμένες ουσίες των καλλυντικών που δρουν εξαιρετικά στο τομέα της ενυδάτωσης είναι: η γλυκερίνη, το γαλακτικό οξύ, η ουρία, η γλυκοζαμίνη, το υαλουροικό οξύ, τα εκχυλίσματα από θαλάσσια φύκια, οι βιταμίνες (Α, C, E, F), τα αμινοξέα, τα σάκχαρα, τα φυτικά έλαια (προσοχή κατά τη χρησιμοποίηση από λιπαρά δέρματα), το μέλι, η μαγιά της μπύρας κλπ.
•    Να γίνεται χρήση προϊόντων καθαρισμού (ειδικά όσον αφορά το πρόσωπο) που δεν αφυδατώνουν το δέρμα. Καλό είναι να περιέχουν μαλακτικές και καταπραϋντικές ουσίες όπως: Χαμομήλι, αλόη βέρα, βρώμη, πράσινο τσάι κλπ.
•    Το μπάνιο με πολύ ζεστό νερό υποβοηθάει τη χαλάρωση των ιστών ειδικά σε σημεία όπως το στήθος και οι γλουτοί. Καλύτερα το χλιαρό νερό προς κρύο.
•    Να μην γίνεται απολέπιση (peeling) συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα.
•    Να γίνεται χρήση αντηλιακού ή ενυδατικής κρέμας με αντιηλιακή προστασία (SFP8 - 15).
•    Ενυδάτωση των χεριών με κρέμες χεριών ώστε να μη «σκάσουν» και να προστατεύονται με γάντια.
•    Ενυδάτωση του σώματος μας  με ειδικές κρέμες σώματος ή έλαια όπως αμυγδαλέλαιο, έλαια jojoba.
•    Ειδικής φροντίδας χρήζουν τα μαλλιά, τα οποία πρέπει να προστατεύονται με ενυδατικές μάσκες. Να αποφεύγετε την έκθεση των μαλλιών στον δυνατό άνεμο ή να φοράτε καπέλο.
•    Να πίνετε αρκετό νερό.
•    Να ακολουθείτε ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά και χόρτα.
•    Να αποφεύγετε το τσιγάρο και το αλκοόλ.
 

Επιμέλεια 
Δέττη Χριστοφίδου

Για την 

Karpasia Health Products Ltd

4 comments:

cook said...

ο,τι και να κάνω μόνο το Photoshop με σωζει!!
καλη χρονια απο καρδιας :)

ΕΛΕΝΑ said...

Ακόμη γελάω με το σχόλιο της Αναστασίας!
Πολύ ενδιαφέρον το ποστ Φοίβο, πάω να το μελετήσω καλά!

Magia da Inês said...

Obrigada pelas dicas.
Simples e práticas.

thumbelina said...

πολυ ομορφα και χρησιμα οσα διαβασα Φοιβο...να τα εφαρμοζα και παντα θα ηταν ακομα καλυτερα.....φοβερο το σχολειο της cook!!!! πολλα φιλια