Monday, January 2, 2012

Η κυρά της Λαπήθου, Γιαννάκη Νικολάου

Το νέο βιβλίο του Γιαννάκη Νικολάου

Την Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου 
του Γιάννη Νικολάου 
«Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ» 
στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 
(Ιερά Αρχιεπισκοπή) στη Λευκωσία.
 Την εκδήλωση χαιρέτισαν οι Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπληρωτής καθηγητής, Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, του Πανεπιστημίου Κύπρου, 
Γιαννάκης Ομήρου, Πρόεδρος Βουλής, 
η Α.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο Γιάννης Σπανός, ιστορικός, συγγραφέας, δημοσιογράφος και τον συντονισμό έκανε ο Γιώργος Γεωργίου, Νομικός - Δημοσιογράφος. 
Ο Γιαννάκης Ομήρου, Πρόεδρος της Βουλής στο βήμα. 
Ο συγγραφέας Γιαννάκης Νικολάου επισημαίνει:  «Η Κυρά της Λαπήθου», είναι ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Για την ακρίβεια είναι περισσότερο «τα πραγματικά γεγονότα» μιας συγκλονιστικής ιστορίας του καλοκαιριού του 1974 διανθισμένα με διαλόγους, παραστάσεις, συναισθήματα και σκέψεις του συγγραφέα, που όμως δεν αλλοιώνουν την ιστορικότητα των γεγονότων, αντίθετα την ενισχύουν. Δεν μεγαλοποιούν, ούτε και μειώνουν τίποτε και κανένα. Τα ονόματα που αναφέρονται στο βιβλίο είναι πραγματικά.
 
Η κυρά της Λαπήθου». Δώδεκα συν μια συγκλονιστικές ιστορίες του πικρού καυτού καλοκαιριού του 1974. Πενήντα και μια ημέρες που σφράγισαν, η κάθε μια χωριστά κι όλες μαζί, τον καθένα τους χωριστά και όλους μαζί... το κορμί, την ψυχή, τον νου, όλο το «είναι» τους.
Η μεγάλη αίθουσα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου αποδείχθηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τον κόσμο που έσπευσε να ευχηθεί «καλοτάξιδο», στο νέο βιβλίο του Γιάννη Νικολάου «Η Κυρά της Λαπήθου», που μόλις κυκλοφόρησε.
 
Εκτός από τους επισήμους, (πολιτικούς ηγέτες, βουλευτές και εκπροσώπους σχεδόν όλων των πολιτικών κομμάτων, δημάρχους, πρώην υπουργούς κ.α.) στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και πλήθος βιβλιόφιλοι, αλλά και εκτιμητές της προσφοράς και του ηρωισμού της αείμνηστης Ευφροσύνης Προεστού – της «Κυράς της Λαπήθου», μετατρέποντας έτσι την όλη εκδήλωση σε φιλολογικό μνημόσυνο, τρόπον τινά, της ηρωίδας Λαπηθιώτισσας.
 
 Γϊάννης Νικολαόυ: «Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ» είναι η συμπύκνωση του δράματος του 1974. Όλη η βαρβαρότητα του τούρκου επιδρομέα και κατακτητή, όλος ο πόνος και το δάκρυ ενός λαού, ενός Έθνους... όλη η αλήθεια για τη δήθεν «ειρηνευτική επιχείρηση» του Αττίλα... όλο το μεγαλείο και η δύναμη της ελληνικής ψυχής που ακόμη και στα πιο δύσκολα ξέρει, μπορεί και θέλει να αγωνίζεται... γιατί δικαιούται και διεκδικεί την ελπίδα...
Ο Γιάννης Σπανός είπε: «Οι περιγραφές του Γιάννη Νικολάου είναι πολυδύναμες, ζωντανές. Αποτελούν μια εξαίρετη σκηνοθεσία περιπετειώδους ιστορικής, κινηματογραφικής ταινίας».
Ο Πέτρος Παπαπολυβίου ανέφερε: «Το βιβλίο του Γιάννη Νικολάου μας θυμίζει ότι σχεδόν όλοι οι γνωστοί και ένδοξοι ήρωες της νεώτερης και σύγχρονης κυπριακής ιστορίας ήταν απλοί καθημερινοί άνθρωποι».
Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης του υλικού που αποτέλεσε τη «μαγιά» για τη δημιουργία του βιβλίου «Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ» ο συγγραφέας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την κατεχόμενη κωμόπολη και να επισκοπήσει επί τόπου σχεδόν όλα τα μέρη, στα οποία εκτυλίχθηκε η ιστορία τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη του 1974. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β' σε χαιρετισμό του, που διαβάστηκε από τον φιλόλογο, πρώην διευθυντή, Ιωάννη Γιάγκου, μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «... Η Κυρά της Λαπήθου ήταν σαν άλλη μια Κυρά της Ρω, του Καστελλόριζου... Εξαίρω την προσφορά του συγγραφέα στην καταγραφή της σύγχρονης ιστορίας του Ελληνισμού στην Κύπρο και τη μεταλαμπάδευσή της στις επόμενες γενιές».
Ο Γιαννακης Ομήρου, στην ομιλία του είπε για το βιβλίο: «Το βιβλίο του Γιάννη Νικολάου «Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ» είναι κραυγή αγωνίας! Ένας ύμνος στην Ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά και σήμα κινδύνου για το μέλλον της Κύπρου».
 
Δείτε την ιστοσελίδα του: Γιάννης Νικολάου, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

6 comments:

Everson Russo said...

Have a good day my friend...

Solange Belém said...

Phivos Nicolaides, com muita consideração e amizade, venho te abraçar e desejar um espetacular ano de 2012 para você, familiares e amigos.
FELIZ ANO NOVO!

Sol Belém

jf said...

Το αναμένω με ενδιαφέρον και κυρίως μετά τις επισημάνσεις του συγγραφέα πως, παρά τα όποια συναισθηματικά και άλλα διανθίσματά του, δεν θα μεγεθύνει και ούτε θα αλλοιώσει τα γεγονότα...
Είναι φορές που η πραγματικότητα διαστρεβλώνεται από τους ίδιους τους 'ήρωες' των γεγονότων, που παραμορφώνουν τις αναμνήσεις τους με το πέρασμα των χρόνων, ακούσια ή και -το χειρότερο- εκούσια...

Καλή χρονιά είπαμε;; :))

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΣΟΥ!!!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ.ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟ.

my craft and art creations said...

χρονια πολλά και καλή χρονιά με υγεια !

Tais Martins said...

Ola famoso Phivos uma boa tarde para ti...
decorehouse