Saturday, January 22, 2011

19ος Διαγωνισμός Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού 2010

Για δέκατη έννατη χρονιά
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15/1/2011,  στο Στούντιο 3 του Ραδιοφωνικού   Ιδρύματος   Κύπρου, η τελική   φάση   του 19ου Διαγωνισμού Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού 2010, που προκήρυξε το Τρίτο Πρόγραμμα Ραδιοφώνου  του ΡΙΚ.

Στην τελική φάση διαγωνίστηκαν εννέα (9) τραγούδια και σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της τηλεψηφοφορίας του κοινού η οποία είχε βαρύτητα   50%, και της Κριτικής Επιτροπής η οποία είχε βαρύτητα επίσης 50%, το πρώτο βραβείο πήρε  το τραγούδι «Ο πόθος της επιστροφής» με συνθέτη το Νικόλα Μαυρέση, στιχουργό το Σταύρο Μαυρέση  και ερμηνευτή το Χρίστο Ριαλά (Φωτογραφία άνω).

Το δεύτερο βραβείο πήρε το τραγούδι «Τα πορίζια της ελιάς» με συνθέτη  - ερμηνεύτρια την Ελένη Ηρακλέους  και  στιχουργό το Χαράλαμπο Ηρακλέους. Η Ελένη Ηρακλέους με απόφαση της Κριτικής Επιτροπής κέρδισε και το βραβείο ερμηνείας (Φωτογραφία άνω).
Το τρίτο βραβείο πήρε το τραγούδι «Πάλε εν να ξαναθθίσεις» με συνθέτη το Λουκά Ξενοφώντος, στιχουργό το Δημήτρη Τζιαμπάζη και ερμηνευτή το Χρήστο Ππασή.   
Τα βραβεία απένειμαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ κ. Μάκης Συμεού και ο Γενικός Διευθυντής κ. Θέμης Θεμιστοκλέους, οι οποίοι ευχαρίστησαν όλους τους συντελεστές και αναφέρθηκαν στο θεσμό του Κυπριακού Τραγουδιού.  Στη συνέχεια ο κ. Συμεού ανακοίνωσε ότι  3 τραγούδια του διαγωνισμού θα συμμετάσχουν σε διαγωνισμό ηχογραφημένης παραδοσιακής μουσικής που διοργανώνει  η δημόσια ραδιοφωνία  της Σλοβακίας σε συνεργασία  με το τμήμα ραδιοφώνου της  Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης ΕBU.
                                                                         .
Κατά τη  διάρκεια  της  εκδήλωσης το ΡΙΚ τίμησε τον αείμνηστο μουσουργό Λέανδρο Σίταρο για την προσφορά του  στην κυπριακή μουσική μας παράδοση.  Τη διάκριση απένειμε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Δρ Ανδρέας Δημητρίου.                                                        
Την εκδήλωση παρουσίασε η Αλεξία Καρακάνα και  φιλοξενήθηκαν το Χορευτικό Συγκρότημα Θ.Ο.Ι Κυπερούντας και  οι σολίστες Κατερίνα Ανδρέου και  Μάριος Μελέκκης. Τους καλλιτέχνες συνόδευαν η ορχήστρα του διαγωνισμού και η Χορωδία «Λέανδρος Σίταρος» της Πνευματικής Στέγης   Λευκωσίας, υπό τη διεύθυνση της Μάρως Σκορδή 
 
Αλεξία Καρακάνα  
Την Κριτική Επιτροπή απάρτιζαν οι:
-              Λυγία Κωνσταντινίδου, Μουσικολόγος, Ερευνήτρια (Πρόεδρος)
-              ΄Αντρη Χ΄΄ Γεωργίου, Εκπαιδευτικός, Επιθεωρήτρια Μουσικής
                                         Μέσης Εκπαίδευσης
-              Αγγελίνα Νικολαϊδου Σπανού, Μαέστρος Χορωδιών,
                                                          Καθηγήτρια Μουσικής
-              Μαριάννα Γαλίδη, Μουσικολόγος, Παραγωγός  Ραδιοφώνου
-              Λόλος Γιωργαλλέτος, Μουσικοσυνθέτης, Πρόεδρος Πολιτιστικής    
                                              Επιτροπής  Δήμου Λεμεσού
-              Παντελής Κακολλής,  Ερευνητής Κυπριακής Μουσικής
-              Γιάννης Μυράλης, Επίκουρος Καθηγητής Μουσικής στο Τμήμα  Τεχνών
                                         στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο 
                                Ακούστε το τραγούδι : Ο πόθος της επιστροφής

4 comments:

Rena said...

Συγχαρητήρια στους βραβευθέντες και σε όλους όσους πήραν μέρος!

jf said...

Βρίσκουν το στόχος τους οι στίχοι του 1ου τραγουδιού...
Να τα 100στήσει ο θεσμός!

Λεμέσια said...

Πολύ ενδιαφέρον! Ευχαριστούμε για την ενημέρωση.

Anonymous said...

ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ: ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΤΟΝ κ.ΝΙΚΛΑΪΔΗ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΜΕΣΩ ΤΟΥ BLOCK ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΥΡΕΣΗΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΩΣΗΣ. ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΣΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΜΕΡΗ ΜΑΣ!

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΙΑΛΑΣ (ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ - Ο ΠΟΘΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ)