Monday, December 7, 2009

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρωτοστατεί στην στήριξη του εθελοντισμού

Του Τάσου Μητσόπουλου
Βουλευτή

Ο εθελοντισμός αποτελεί στην εποχή μας κορυφαίο πυλώνα μιας δημοκρατικής, φιλελεύθερης και πολυφωνική κοινωνίας καθώς επίσης και μια χειροπιαστή έκφραση ανθρωπισμού και αλληλεγγύης. Αυτό που σήμερα ωθεί την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την πρόοδο και την εξέλιξη δεν είναι μόνο η επίτευξη της ενιαίας αγοράς ή της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και ένα σύστημα κοινών αρχών και αξιών που στηρίζει τον στόχο για μια κοινωνία της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της συνοχής και της ευημερίας.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με την ενεργό συμμετοχή του Δημοκρατικού Συναγερμού, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο του εθελοντισμού και των εκατομμυρίων εθελοντών στις κοινωνίες μας, ανέλαβαν την πρωτοβουλία ώστε το 2011 να κηρυχθεί «Έτος Ευρωπαϊκού Εθελοντισμού». Θέλουμε με τον τρόπο αυτό να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή και αναγνώριση σε όλους εκείνους τους ανώνυμους εθελοντές που καθημερινά, σε κάθε γωνιά της Κύπρου και της Ευρώπης, εργάζονται και μοχθούν με όραμα, πίστη και ανιδιοτέλεια.
Παραμένουν ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, με κίνδυνο πολλές φορές της ζωής τους, για να προσφέρουν στήριξη και συμπαράσταση, χωρίς διακρίσεις, σε όσους την έχουν ανάγκη, εμπνεόμενοι από τις αξίες της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και του ανθρωπισμού.
Χάρη στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Ε.Λ.Κ., έγινε εφικτή η έγκριση από την Κομισιόν, πρόσθετων κονδυλίων ύψους 8 εκ. ευρώ για το «Έτος Ευρωπαϊκού Εθελοντισμού». Έτσι αναμένεται ότι μεγάλο τμήμα αυτού του ποσού θα είναι διαθέσιμο για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο από τις διάφορες εθελοντικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και της πατρίδας μας, τις οποίες και καλούμε να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία.

Αναγνωρίζοντας εξάλλου έμπρακτα την προσφορά των εθελοντικών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, ο Δημοκρατικός Συναγερμός στο τελευταίο 13ο Παγκύπριο Συνέδριό του που ήταν αφιερωμένο στο περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές, προσκάλεσε εθελοντικές οργανώσεις που ασχολούνται με το μείζον αυτό ζήτημα της εποχής μας να παρουσιάσουν τη δράση τους και να ενημερώσουν τους συνέδρους. Έτσι είχαμε τη χαρά στο χώρο του συνεδρίου μας να φιλοξενήσουμε έναν αριθμό οργανώσεων, που με την παρουσία τους εμπλούτισαν τη θεματολογία του Συνεδρίου μας. Με τον τρόπο αυτό ο Δημοκρατικός Συναγερμός πρωτοπορεί ανοίγοντας νέους δρόμους και επιδιώκοντας οι εθελοντικές οργανώσει να αναλάβουν πιο αποφασιστική δράση οικοδομώντας μια ισχυρή κοινωνία των πολιτών.

Τάσος Μητσόπουλος
Βουλευτής Λάρνακας
Επίτροπος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Volunteerism worldwide
Volunteers, this is your moment. Celebrate International Volunteer Day 2009! IVD offers an opportunity for volunteer organizations and individual volunteers to concretely show their contributions to peace and development. Over the years, rallies, parades, community volunteering projects, environmental awareness, free medical care and advocacy campaigns have all featured prominently on IVD.

Recognizing the crucial role volunteers play in addressing environmental issues, the United Nations Volunteers (UNV) programme is inviting everyone to join the 'Volunteering for our Planet' campaign. Together with the UN's 'Seal the Deal' movement, the campaign aims to gather the number of volunteering hours and report this at the United Nations Climate Change Conference (7-18 December) in Copenhagen.
World Volunteer

No comments: