Thursday, August 28, 2008

Τα Βρετανικά ταξί


ΤΑ ΚΟΜΨΑ μαύρα ταξί χαρακτηρίζουν τους δρόμους του Λονδίνου όσο και το οδήγημα στην αριστερή πλευρά. Ο τουρίστας που επισκέπεται για πρώτη φορά τη βρετανική πρωτεύουσα, ανακαλύπτει σύντομα και άλλα γνωρίσματά τους, όπως το εξαιρετικά υψηλό κόστος τους και η εντυπωσιακή ικανότητα των οδηγών τους να γνωρίζουν περίπου όλους τους δρόμους και τα στενάκια το Λονδίνου, χωρίς να συμβουλεύονται χάρτες ή GPS (ικανότητα η οποία δεν οφείλεται σε υπεράνθρωπες ικανότητες μνήμης, αλλά σε πολύμηνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο τέλος του οποίου δίνουν ιδιαίτερα απαιτητικές εξετάσεις). Εδώ και κάποιους μήνες ωστόσο, το ΤΧ4, όπως ονομάζεται το μοντέλο, αντιμετωπίζει ανταγωνισμό.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes-Benz έχει κατασκευάσει ένα μαύρο μίνι βαν, πιο φιλικό προς το περιβάλλον, που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το παραδοσιακό όχημα. Με έξι θέσεις, αντί για πέντε που έχει το ΤΧ4, το Vito Taxi έχει την ίδια τιμή (35.000 στερλίνες), ηλεκτρικές συρόμενες πόρτες και καίει λιγότερα καύσιμα.

Μέχρι πρόσφατα, η Manganese Bronze, η εταιρεία που κατασκευάζει το ΤΧ4, είχε το ουσιαστικό μονοπώλιο στα μαύρα ταξί του Λονδίνου λόγω των πολύ αυστηρών προδιαγραφών που έχει θέσει η αρμόδια Αρχή, όπως η χαρακτηριστική δυνατότητα που είχε μέχρι πρόσφατα μόνο το ΤΧ4 να κάνει επιτόπια στροφή με ιδιαίτερη ευελιξία, κάτι που μπορεί να κάνει και το νέο όχημα.

Η Manganese Bronze πάντως δεν το βάζει κάτω. Εχει ανακοινώσει ότι θα αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό με την εισαγωγή περιβαλλοντικών μοντέλων -ήδη υπάρχουν σχέδια για ηλεκτρικό ταξί. Οι προσπάθειες μείωσης του κόστους έχουν εξάλλου ήδη οδηγήσει την εταιρεία να κατασκευάζει το όχημα-σύμβολο του Λονδίνου στην Κίνα.

6 comments:

Maria Verivaki said...

British taxis are my favorites - i tried toconvince my husband to buy into one of those, but he refused - what a shame

Phivos Nicolaides said...

Mediterranean kiwi. Maybe Maria he knows a little bit better than you!

Anonymous said...

Ένα φιλικό προς το περιβάλλον και οικονομικότερο όχημα δεν θα μπορούσε να εχει τη μορφή του κλασσικού αγγλικού ταξί και να είναι όλοι ευχαριστημένοι;

Anonymous said...

καλώς σε βρηκα κι εδώ αγαπητε Φοίβο!

Phivos Nicolaides said...

Penny. Πιθανό να μπορούσε Πέννυ.

Phivos Nicolaides said...

Cook. Άμα με βρήκες εδώ στη γωνιά μου Αναστασία, δεν με χάνεις πια με τίποτα!