Sunday, August 24, 2008

Προσχή, η βλακεία σκοτώνει!

Η βλακεία σκοτώνει
(Λαϊκή παροιμία)

*
Ο ηλίθιος έχει την ικανότητα να πέφτει θύμα του ίδιου του εαυτού του. Μήπως η φύση έχει επιλέξει το είδος των βλακών; Ο Δαρβίνος βάσισε τη θεωρία του περί βιολογικής εξέλιξης στη φυσική απομάκρυνση όσων είχαν δυσκολίες επιβίωσης. «Πίσω από κάθε μας αντίδραση κρύβεται πάντα μια γενετική παράμετρος η οποία δύσκολα διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα κίνητρα δράσης», λέει ο Τζόρτζιο Σάλτσα. Και συνεχίζει: «Καθώς η επιλογή της φύσης λειτουργεί σύμφωνα μ´ αυτή την παράμετρο, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας γενικός περιορισμός των εκδηλώσεων ηλιθιότητας». Το πρόβλημα είναι ότι συνεχώς γεννιούνται νέες ηλίθιες αντιδράσεις. Το γεγονός ότι πολλοί φοβόμαστε να πετάξουμε, είναι κατά πάσα πιθανότητα επακόλουθο της φυσικής επιλογής. Μέχρι τον περασμένο αιώνα το να αφεθεί κάποιος στο κενό ισοδυναμούσε με θάνατο. Συνεπώς, σ´ αυτή την περίπτωση ο φόβος ήταν σαφώς ένα θετικό στοιχείο. Σήμερα με τα αεροπλάνα τα πράγματα έχουν αλλάξει, ωστόσο ο φόβος, αν και «βλακώδης» πια, έχει παραμείνει
Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ζωικό είδος με την ικανότητα να καταντά ηλίθιο.

Αντρέ Γκλούκσμαν, φιλόσοφος
Η βλακεία πάει παντού!

Όπως λένε, η τρέλα δεν πάει στα βουνά. Πάει παντού! Το ίδιο και η βλακεία! Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όμως, στις οποίες η βλακεία σκοτώνει κυριολεκτικά! Όλοι έχουμε κάνει κάποια στιγμή άτοπες και ηλίθιες κινήσεις που κατέληξαν σε αυτοτραυματισμούς. Εχουμε κοπεί φτιάχνοντας σαλάτα, επειδή, παρότι βλέπαμε ότι το δάχτυλό μας ήταν πριν από το μαρούλι, εμείς πιστεύαμε ότι με μαγικό τρόπο η λεπίδα θα το αγνοήσει. Εχουμε χτυπήσει επειδή «ξεχάσαμε» να τραβήξουμε το χέρι μας από το κούφωμα του παραθύρου τη στιγμή που κλείναμε τα πατζούρια... Ε! Δεν χρειάζεται περισσότερη επέκταση, το πιάσατε το νόημα! Τα παραπάνω παραδείγματα ωστόσο είναι αποτελέσματα ελαφριάς... βλακείας. Γιατί υπάρχουν και ανίατες περιπτώσεις που μετά την ηλιθιότητα και τον πόνο, δεν γελάς, αλλά, γίνεσαι είδηση!

Το www.darwinawards.com/ ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Δαρβίνου, του πατέρα της εξέλιξης. Καταγράφει θανάτους που προήλθαν από καθαρή βλακεία(!), καθώς και τις περιπτώσεις όσων τη γλίτωσαν στο παρά πέντε. Και «βραβεύει» τους θανόντες με το «βραβείο του Δαρβίνου» επειδή, όπως αναφέρει δηκτικά το site, «βοηθούν στην πρόοδο της ανθρώπινης εξέλιξης, απομακρύνοντας τους εαυτούς τους από αυτήν!» (...Named in honor of Charles Darwin, the father of evolution, the Darwin Awards commemorate those who improve our gene pool by removing themselves from it).

Παρακάτω θα διαβάσετε ιστορίες ανθρώπων που σκοτώθηκαν χωρίς να το καταλάβουν, κάνοντας ...απίστευτες μπούρδες! Πρόκειται για πραγματικές ιστορίες, αλιευμένες από τον Τύπο, ενώ υπάρχει και καταγραφή των πηγών. Οπου υπάρχει αμφιβολία για την εγκυρότητα της είδησης, επίσης καταγράφεται. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ιστορίες που διαβάζοντάς τες δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να κλάψεις από το μέγεθος της βλακείας.

* 8 Μαρτίου 2008, ΗΠΑ: Ο 18χρονος Κάμερον κάθησε μέσα σε ένα καρότσι σουπερμάρκετ και κρατήθηκε από ένα διερχόμενο αυτοκίνητο. Η βόλτα ήταν καλή μέχρι τη στιγμή που το καρότσι ανατράπηκε και εκείνος εκτινάχθηκε στον δρόμο. Πέθανε επί τόπου.

* 10 Δεκεμβρίου 2007, ΡΩΣΙΑ: Ο Σεργκέι ήθελε να νικήσει τον θάνατο. Μεγαλώνοντας έγινε βιολόγος και κατανάλωνε καθημερινά διάφορα δηλητήρια προκειμένου να πάθει ανοσία και να μην πεθάνει ποτέ(!). Εκτός από τα διάφορα χημικά δηλητήρια, έτρωγε και δηλητηριώδη μανιτάρια, αρσενικό, και τελοσπάντων ό,τι τοξικό έπεφτε στα χέρια του. Ελεγε συχνά στους συμφοιτητές του «δεν θα πεθάνω ποτέ. Τρώω δηλητήρια μια ζωή και δεν μου κάνουν τίποτα». Κάποια στιγμή, ήπιε λίγο κυανίδιο παραπάνω και άρχισε να μην αισθάνεται καλά. Ζήτησε νερό, αλλά αντί να το πιει σκέτο, ανακάτεψε σε αυτό την ποσότητα κυανιδίου που δεν είχε πιει ...ξεροσφύρι! Επαθε σπασμούς, έπεσε σε κώμα και τελικά πέθανε. Αντί για το ελιξίριο της ζωής, ανακάλυψε το ελιξίριο του δικού του θανάτου. Αξιοπερίεργο είναι ότι ο Σεργκέι ήταν πανέξυπνος σπουδαστής, τον είχαν δεχτεί δύο μεγάλα πανεπιστήμια και το μέλλον του διαγραφόταν λαμπρό...

* 26 Αυγούστου 2006, Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο θάνατος του 33χρονου Ντάρεν ήταν μυστήριο για τους αστυνομικούς. Τον βρήκαν στο σπίτι του μαχαιρωμένο στο στήθος να αιμορραγεί θανάσιμα. Αρχικά νόμιζαν ότι έπεσε θύμα ληστείας. Ομως από το σπίτι δεν έλειπε τίποτα, ούτε υπήρχαν ίχνη πάλης. Τη λύση στο μυστήριο έδωσε η γυναίκα του 33χρονου, που τη στιγμή του μοιραίου έλειπε σε διακοπές. Ο Ντάρεν είχε αγοράσει ένα καινούργιο μπουφάν, που, όπως του είπαν στο κατάστημα, είναι τόσο ανθεκτικό που δεν μπορούσε να το διαπεράσει ούτε μαχαίρι! Προφανώς ο Ντάρεν ήθελε να τσεκάρει την ορθότητα του ισχυρισμού. Και αντί να μαχαιρώσει κάποιο μέλος του άνω κορμού, όπου τα αποτελέσματα δεν θα ήταν ανεπανόρθωτα, όπως το χέρι του για παράδειγμα, επέλεξε να μαχαιρωθεί στην κοιλιά και την καρδιά...

* 17 Απριλίου 2006, Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που ξέρουν καλύτερα απ' όλους το καλό τους. Ο 60χρονος Φίλιπ βρισκόταν στο νοσοκομείο προκειμένου να θεραπεύσει ένα δερματικό του πρόβλημα. Ηταν πασαλειμμένος με κρέμα που περιείχε παραφίνη. Ο γιατρός του είπε ότι η κρέμα είναι εύφλεκτη και δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να καπνίσει. Ο 60χρονος όμως έπρεπε να ανάψει οπωσδήποτε τσιγάρο... Μόλις τελείωσε το τσιγάρο του, το έριξε στο πάτωμα για να το σβήσει. Σε δευτερόλεπτα τυλίχτηκε στις φλόγες και πέθανε στην εντατική λίγη ώρα αργότερα.
* 17 Νοεμβρίου 2006, ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ: Ο 16χρονος Li Xiao, μαθητής σε κολέγιο χοροπήδαγε στο κρεβάτι του με τη μουσική στη διαπασών. Τα χοροπηδητά του ήταν τόσο έντονα που ο 16χρονος εκσφενδονίστηκε έξω από το παράθυρο του τρίτου ορόφου, όπου βρισκόταν το δωμάτιό του, έπεσε με δύναμη στο κράσπεδο του ισογείου και σκοτώθηκε.

* 26 Μαΐου 2004, ΑΥΣΤΡΙΑ: Μεθυσμένος Αυστριακός αποφάσισε να μπει στο σπίτι του από το παράθυρο(!) Το παράθυρο οδηγούσε στην κουζίνα και ήταν ακριβώς επάνω από τον νεροχύτη. Επιπλέον, αν και μισάνοιχτο, είχε ασφάλεια. Ο Αυστριακός έβαλε πρώτα το κεφάλι του μέσα, παγιδεύτηκε και στην απελπισία του άνοιξε τη βάνα της βρύσης. Την άλλη μέρα τον βρήκαν πνιγμένο στο νεροχύτη με τα κλειδιά της πόρτας του διαμερίσματος στην τσέπη(!)

* 23 Σεπτεμβρίου 2002, ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Αγρότης στο Σάο Πάολο ήθελε να μετακινήσει μελίσσι από την πορτοκαλιά του. Ηξερε ότι πρέπει να βάλει φωτιά ώστε να απομακρύνει τις μέλισσες και ότι οι μέλισσες τσιμπάνε. Ηταν λοιπόν λογικό να θέλει να προστατευτεί. Εβαλε μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι του, την οποία έδεσε σφιχτά στο λαιμό του και άναψε φωτιά. Λίγες ώρες μετά τον βρήκε νεκρό η γυναίκα του. Οι μέλισσες δεν τον είχαν πειράξει καθόλου. Είχε πεθάνει από ασφυξία...

Το δίδαγμα; Προτού πράξουμε, σκεφτόμαστε!

2 comments:

Maria Verivaki said...

οι βλακείες σκοτώνουν, αλλά οι βλάκες συνεχίζουν να κυβερνούν...

Phivos Nicolaides said...

Και όχι μόνον... σκοτώνουν τους άλλους...