Wednesday, June 18, 2008

Θεραπευτικές ιδιότητες του γραψίματος

Μαγνητικοί τομογράφοι θα αναζητήσουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του γραψίματος

Με τον μαγνητικό τομογράφο θα γίνουν νευροανατομίες στον εγκέφαλο για να εντοπιστεί η θεραπευτική ιδιότητα του γραψίματος


ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ που ασχολούνται με τη νευροβιολογία υποστηρίζουν πως ο συσχετισμός του γραψίματος με τις θεραπευτικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό πρέπει να παραμείνει, προς το παρόν, σε θεωρητικό επίπεδο. Προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς για την απεικόνιση του εγκεφάλου πριν και μετά το γράψιμο έχουν επιφέρει λιγοστές χρήσιμες πληροφορίες, καθώς οι ενεργές περιοχές βρίσκονται βαθιά εγκατεστημένες σε αυτόν.

Πρόσφατες μελέτες που στηρίχθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι ο εγκέφαλος δραστηριοποιείται διαφορετικά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το γράψιμο, λέει ο Τζέιμς Πίνμπεϊκερ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν. Το πιο πιθανό είναι το γράψιμο να ενεργοποιεί ένα πλέγμα νευρολογικών παραμέτρων και πολλοί ερευνητές είναι αποφασισμένοι να τις αποκωδικοποιήσουν. Στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας ο ψυχολόγος και νευροεπιστήμονας Ρίτσαρντ Λέιν ελπίζει να καταφέρει να πραγματοποιήσει μια νευροανατομία των συναισθημάτων και των εκφράσεών τους, χρησιμοποιώντας τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου.

Η Νάνσι Μόργκαν, η οποία ήταν η βασική ερευνήτρια στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Οncologist», επιδιώκει να διευρύνει τις έρευνές της για τους λόγους που ολοένα και περισσότεροι ανθρώπους καταφεύγουν στην εκφραστική γραφή. Ο Τζ. Πινμπέικερ συνεχίζει να διερευνά τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην εκφραστική γραφή και σε βιολογικές αλλαγές όπως η ποιότητα του ύπνου, οι οποίες αντανακλούν την καλή υγεία.
ΤΑ ΝΕΑ 31 Μαΐου - 1 Ιουνίου 2008

No comments: