Διαθέτουν «λεξιλόγιο» κραυγών και διαφορετικών ήχων επικοινωνίας
.
Του Paul Kelbie
Του Paul Kelbie
.
Επιστήμονες διαπίστωσαν πως, όταν οι χιμπαντζήδες θέλουν να «πουν» κάτι, αυτό το κάτι μπορούν και το λένε δυνατά και ξεκάθαρα. Οι χιμπαντζήδες είναι οι στενότεροι συγγενείς του ανθρώπου, αφού μοιράζονται το 95% του DNA του και πολλά από τα χαρακτηριστικά του - ανάμεσα στα άλλα τη φιλοδοξία και την επιθετικότητά του που οδηγούν σε έριδες και συχνά σε βία. Ίσως διαθέτουν όμως και μερικές από τις ικανότητες του ανθρώπου για επικοινωνία.
.
Ύστερα από διετείς έρευνες, ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο Σεντ Άντριους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι χιμπαντζήδες στριγκλίζουν αλλιώς όταν κάνουν επίθεση και αλλιώς όταν είναι αμυνόμενοι, και ότι αυτές οι κραυγές προορίζονται για να πληροφορήσουν τους συγγενείς και τους συμμάχους που βρίσκονται εκεί κοντά για την ταυτότητά τους και τον κοινωνικό ρόλο των μελών της ομάδας που εμπλέκονται σε έναν καβγ. Έτσι, χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, οι χιμπαντζήδες που βρίσκονται κοντά μπορούν να πάρουν απόφαση αν είναι ή όχι απαραίτητο να επέμβουν κι αυτοί.
.
Ακουστικές διαφορές
«Οι χιμπαντζήδες που δέχονται επίθεση βγάζουν κραυγές ακουστικά διαφορετικές από εκείνες που βγάζει ένας χιμπαντζής όταν επιτίθεται», λέει η Κέιτι Σλόκομπ, μέλος της επιστημονικής ομάδας που έκανε την έρευνα, η οποία πέρασε οκτώ μήνες στην Ουγκάντα παρατηρώντας χιμπαντζήδες. «Οι ακουστικές διαφορές επιβεβαιώθηκαν και στους 14 χιμπαντζήδες που παρατηρήθηκαν, γεγονός που δείχνει ότι παράγουν αξιόπιστες πληροφορίες για τον κοινωνικό τους ρόλο στη διάρκεια μιας μάχης».
.
Προηγούμενες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι χιμπαντζήδες διαθέτουν ένα «λεξιλόγιο» περίπου 30 «λέξεων», ή ήχους που τους δίνουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με άλλα μέλη των ομάδων του. Όμως, η νέα έρευνα δείχνει ότι οι κραυγές των χιμπαντζήδων ίσως να είναι πολύ πιο σύνθετες και λεπτομερείς απ' όσο οι επιστήμονες φαντάζονταν έως τώρα. Σύμφωνα με την Κέιτι Σλόκομπ, «το επόμενο βήμα θα είναι η χρήση μαγνητοταινίας, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς θα αντιδράσουν οι χιμπαντζήδες ακούγοντας τις μαγνητοφωνημένες κραυγές. Πιστεύουμε ότι οι χιμπαντζήδες που δεν θα μπορούν να δουν τον καβγά, θα είναι σε θέση να μάθουν χρήσιμες πληροφορίες γι' αυτόν απλώς ακούγοντας τις κραυγές, όπως ακριβώς συμβαίνει και με εμάς όταν ακούμε μια συζήτηση και μαθαίνουμε πληροφορίες».
.
H γλώσσα μάς κάνει ξεχωριστούς
H ΓΛΩΣΣΑ είναι ένα από εκείνα τα αποκλειστικά όργανα συμπεριφοράς που κάνουν τους ανθρώπους να ξεχωρίζουν από τον υπόλοιπο ζωικό κόσμο. Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη οποιουδήποτε είδους γλώσσας στα άλλα είδη. H Κέιτι Σλόκομπ λέει: «Εξετάζουμε την εξέλιξη της επικοινωνίας. Κάποτε, θεωρούσαν ότι η ζωική επικοινωνία ήταν κάτι καθαρά συναισθηματικό: τα ζώα έκαναν ορισμένους θορύβους όταν ήταν χαρούμενα και άλλους θορύβους όταν ήταν λυπημένα. Σήμερα πιστεύουμε ότι η επικοινωνία τους είναι πολύ πιο σύνθετη από αυτό».
Όχι μόνο μιλούν οι χιμπατζήδες, αλλά βγάζουν και φωτογραφίες...
*
Ποιος φωτογραφίζει ποιον...
No comments:
Post a Comment