Sunday, July 7, 2024

Ατόφια Ελληνική Μουσική Πανδαισία!

Γράφει ο Δρ. Ανδρέας Σοφόκλης

Ο Ελληνισμός του πόνου, της Ιστορίας, λαμβάνει τη σωστή του διάσταση, μέσα από τη μουσική κιθαριστική επιτυχία, παγκόσμιας πρωτοτυπίας, με την Κιθαριστική Ορχήστρα Κύπρου, των διακοσίων κιθαρών, στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Είναι ένα μουσικοτραγουδιστικό κιθαριστικό υπερθέαμα που μας ταξιδεύει από τη Μικρά Ασία, με όλες της τις πόλεις, τις γειτονιές, τις κοινότητες, με την ιστορία, με την παράδοση, περνά σ` όλο το μήκος,  σ` όλο το πλάτος του Ελληνισμού.

Μας φέρνει μπροστά μας, τα πάθη, τα λάθη, τα μίση και φυσικά τις ολέθριες συνέπειες αυτών μέχρι το 1974. Από τη Μικρά Ασία μέχρι την Κύπρο του 1974. Τα τραγικά, για τον Ελληνισμό, γεγονότα του 20ου αιώνα.

Μας ξεναγεί στην Κιθαριστική μουσική του φλοίσβου, των κυμάτων, της φουρτούνας και ξαφνικά μας επαναφέρει στην πρέπουσα γαλήνη της ψυχής.

Μας οδηγεί νοερά και νοητικά στη Γιαλούσα και από εκεί στο κέντρο του Ελληνισμού, στις πνευματικές δημιουργίες των μαθητών του Απόλλωνα και στην αγκαλιά του Γαλήνιου Ορφέα.

Ευχαριστούμε όλους τους Συντελεστές αυτής της προς μίμηση υψηλής πνευματικής δημιουργίας:

Τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Αντώνη Κοΐζα, τον Αντώνη Μυτακίδη, τον Γιώργο και τον Στέλιο Γκόλγκαρη, τον Βασίλη Λέκκα, τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τη Γεωργία Νεοκλέους, τους μαθητές, τους σπουδαστές Πανεπιστημίων, Ωδείων, Μουσικών Σχολείων.

Ευχαριστούμε όλους τους χορηγούς που συμβάλλουν οικονομικώς σ` αυτές τις αξεπέραστες πνευματικές δημιουργίες.

Ευγνωμονούμε, επίσης, όλους τους μεγάλους δημιουργούς και συνθέτες των υψηλών σε νοήματα ουσίας τραγουδιών.

Δρ. Ανδρέας Σοφόκλης

Συγγραφέας, Ερευνητής, Αρθρογράφος, Δοκιμιογράφος

No comments: