Wednesday, December 20, 2023

Γέννησης του Ιησού Χριστού

 Γράφει ο Δρ. Ανδρέας Σοφόκλης

Η Εκκλησία μας εορτάζει τη Γέννηση του Ιησού Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου.

Ο Ιησούς Χριστός γεννήθηκε σε φάτνη της Βηθλεέμ, όχι σε πολυτελή σπίτια ή σε παλάτια, ούτε μέσα στη χλιδή.

Η φάτνη είναι διαχρονικώς ζεστή, αφού είναι το σπίτι των αγαθών ζώων, των άκακων, αυτών που υπηρετούν τον άνθρωπο και ζουν λιτά με λίγο νερό, με λίγο σανό.

Από τις φάτνες καταδεικνύεται η αγαθότητα, η απλότητα, η καλοσύνη. Τα παλάτια και τα πολυτελή σπίτια από μόνα τους, μόνο παγωνιά τον χειμώνα και ανυπόφορη ζέστη το καλοκαίρι διαθέτουν, δείγμα του πρόσκαιρου και του εφήμερου, γι` αυτό χρειάζονται τεχνητά μέσα για να είναι λειτουργικώς κατοικήσιμα.

Ο Ιησούς Χριστός, γεννήθηκε στη φάτνη της Βηθλεέμ, ζεστάθηκε από τα αγνά ζώα. Ως βρέφος δέχθηκε τους προορατικούς Μάγους=Σοφούς, με τα δικά τους δώρα, ως τεκμήρια της Κυριαρχίας Του.

Τίθεται το ερώτημα=ζήτημα ή/και κάποιοι πιστεύουν ότι το γεγονός αυτό είναι τόσο απλοϊκό που δείχνει ότι δεν πρόκειται για τη γέννηση του Θεού και Υιού, αφού οι Ισχυροί έχουν δύναμη, διαθέτουν πλούτο, ελέγχουν στρατούς, χώρες, χρήμα, διαθέτουν χρυσάφι, συνεπώς ο Θεός δεν είναι αυτός ο Ιησούς Χριστός.

Οι άνθρωποι κάθε εποχής και της δικής μας, για να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, χρησιμοποιούμε όλων των ειδών την πολυτέλεια, για να εντυπωσιάσουμε. Ποιους εντυπωσιάζουμε; Τους εαυτούς μας; Για ποιους λόγους; Για ευτελή κίνητρα και για συμφέροντα! Τι αποδεικνύουμε; Ότι είμαστε κενά δοχεία ουσίας!

Πόσοι διαχρονικώς δοξάζονται για τον πλούτο, για την πολυτέλεια, για τη δύναμη, για τον στρατό, που είχαν; Ουδείς. Αντίθέτως πολλοί από αυτούς είναι καταγεγραμμένοι από την Ιστορία ως παραδείγματα προς αποφυγήν ή/και με καταδικαστέες τις πράξεις τους.

Ο Ιησούς Χριστός είναι ο Ηγέτης, ο Φορέας των αξιών, τις συνένωσε, ως αλυσίδα σωτηρίας. Απέδειξε διά της Γεννήσεως, διά της Διδασκαλίας, διά της Πορείας, διά του Μαρτυρίου, διά της Σταυρώσεως, διά της Αναστάσεώς Του ότι ο ωφελιμισμός, διά των διαχρονικώς ακολούθων-μιμητών-οπαδών του, δεν έχουν θέση στη Ζώσα Ζωή.

Οι αλτρουιστικές πράξεις, σε κοινωνικό επίπεδο, χωρίς πίστη, δίχως προσευχή, χωρίς μυστικότητα, μακριά από την ταπείνωση, απλά είναι ενέργειες για προσωπικό όφελος, για κοινωνικοοικονομική προσωπική προβολή, ειδικά όταν συνοδεύονται αυτές οι ενέργειες με δημόσια εαυτοπροβολή.

Στην Ορθοδοξία, το μόνο που ισχύει είναι η απλότητα, η μυστικότητα, στην προσευχή, στην προσφορά προς τον συνάνθρωπο: «Μη γνώτο η αριστερά τι ποιεί η δεξιά».

Τα Χριστούγεννα είναι η πορεία και η ημέρα, που μας δίνουν την ευχέρεια της ψυχικής, της πνευματικής ανασυγκροτήσεως και αναγεννήσεως. Είναι ο χρόνος αυτός σημαντικό εργαλείο αυτοκριτικής και επανατοποθέτησης της ζωής μας στις σωστές ορθόδοξες διαστάσεις.

Χριστούγεννα πνευματικώς συνδυασμένα με την του Αγίου Βασιλείου ημέρα, μας δίνουν το έναυσμα για μια αρχή Νέα.

Εύχομαι ευλογημένα Χριστούγεννα και πνευματικώς ευτυχές το Νέο Έτος.

Δρ. Ανδρέας Σοφόκλης

Συγγραφέας, Ερευνητής, Αρθρογράφος, Δοκιμιογράφος 

No comments: