Wednesday, December 20, 2023

Λκ.ιδ` 16-24, Ευαγγέλιον Κυριακής προ των Χριστουγέννων

 Γράφει ο Δρ. Ανδρέας Σοφόκλης

Ερωτώ σε, έχε με παρατημένο.

Δύο παραβολές, είπε ο Ιησούς Χριστός, που αφορούν τη συγκεκριμένη Κυριακή και που αρμόζουν στην εποχή μας.

Η πρώτη αφορά το εν ολίγοις μεσημεριανό τραπέζι, με το κάλεσμα προς αυτούς που θεωρούσαν και θεωρούν τους εαυτούς τους εκλεκτούς και καλούς ανθρώπους.

Η δεύτερη παραβολή αφορά τον βασιλικό γάμο με το βασιλικό δείπνο.

Η πρώτη παραβολή αναφέρεται στο τραπέζι του πρόσκαιρου γήινου κόσμου.

Η δεύτερη παραβολή αφορά τον γάμο της βασιλείας των ουρανών, που περνά μέσα από το ειλικρινές μυστήριο της Θείας Μεταλήψεως, μετά από προσευχή, νηστεία, εξομολόγηση, με πνευματική ταπείνωση.

Το πρώτο τραπέζι το απέρριψαν οι θιασώτες και οι μιμητές του υλισμού, της σάρκας, των ηδονών.

Οι τρεις κατηγορίες- υλικές καμπάνες της πρώτης περιγραφόμενης ομάδας είναι:

Α. Ο υλισμός, το χρήμα-πλούτος- πολυτέλεια, με τον αυτοσκοπό της απόκτησης όλο και περισσότερων.

Β. Ο αισθησιασμός-ναρκισσισμός.

Γ. Ο σεξισμός.

Η πρώτη κατηγορία είναι οι άνθρωποι οι κλεισμένοι στον βασανιστικό κύκλο της φυλακής και της αυτοαπομόνωσης των όλο και περισσότερων, χωρίς μέτρο, σχηματίζοντας τον δικό τους κύκλο της φυλακής τους, αφού δεν τους μένει χρόνος για τα πνευματικά θέματα και για την άσκηση της ψυχής.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι άνθρωποι του αισθησιασμού. Τα πέντε ζεύγη βοών είναι, φυσικά, τα πέντε ζευγάρια των αισθήσεων, που αποτελούν το μέσο του επίπλαστου σκοπού των συνεχών άκρατων αισθησιακών απολαύσεων. Πρωί, μεσημέρι, βράδυ, είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Σήμερα τα κατώτερα αυτά ποιοτικώς θέλω των αισθήσεων ικανοποιούνται με πολλούς φθηνούς τρόπους, άλλωστε αυτός είναι ο στόχος τους να είναι προσβάσιμοι σε όλους τους ανθρώπους όλων των επιπέδων, όπως τηλεόραση, διαδίκτυο.

Όσοι παρακολουθούν μανιωδώς ανόσια και ανούσια προγράμματα, οι συνέπειες είναι τραγικές και γνωστές.

Η Τρίτη κατηγορία ευτέλειας και πνευματικής ατέλειας είναι ο σεξισμός.

Η κάθε κατηγορία είναι, βεβαίως, συνδεδεμένη με τις άλλες, ως αλυσίδα, η μία οδηγεί στην άλλη.

Γυναίκα πήρα. Δηλαδή δεν έχω κάνει γάμο με πνευματικές αρχές αλλά πήρα, δηλώνει, γυναίκα, με γάμο ό,τι να` ναι, με σκοπό μόνο την ικανοποίηση σαρκικών ηδονών. Πού να έχω χρόνο για την πνευματική τράπεζα; Αυτή είναι πλέον στο περιθώριο, ας λάβουν μέρος άλλοι που δεν γνωρίζουν τα «ωραία» θέλγητρα των σειρήνων αυτής της ζωής.

Πάμπολλοι και πολλών κατηγοριών είναι οι ανόσιοι γάμοι, όπως αυτόν που στόχευαν να κάνουν οι μνηστήρες, οι ασεβείς και παραβάτες κάθε ηθικής τάξεως, αντιστοίχως με την Εξάπολη των Σοδόμων και Γομόρρων, που σήμερα κατοικούν μέσα στην Νεκρά Θάλασσα, για όσους τα μελετούν.

Αυτά τα τρία σαράκια βρίσκονται συνεχώς μέσα μας. Μας τριβελίζουν τον νου, γι` αυτό κάποιοι Άγιοι δηλώνουν ότι η Κόλαση δεν γεμίζει από κακούς, από πόρνες, από όποιους περιθωριακούς αλλά γεμίζει από καθώς πρέπει και από καλούς. Γι` αυτό πρέπει να ετοιμαζόμαστε για την Τράπεζα αυτού του κόσμου και να λαμβάνουμε μέρος σ` αυτήν, με τη σωστή προετοιμασία και άθληση, ώστε να έχουμε πιθανότητες για το Αιώνιο το πραγματικό Βασιλικό Δείπνο.

Ανδρέας Σοφόκλης

Συγγραφέας, Αρθρογράφος, Δοκιμιογράφος 

No comments: