Sunday, January 29, 2023

Κέλη Μελά: Συνέντευξη για την τέχνη

Κέλη Μελά: Η τέχνη δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά βαθιά ανθρώπινη ανάγκη που δεν απουσιάζει από καμία περίοδο της Ιστορίας όσο “ΣΚΟΤΕΙΝΗ” κι αν είναι αυτή

“Τα καλλιτεχνικά μου σχέδια για την ώρα αφορούν διοργανώσεις στο εξωτερικό όπως “BIENNALE” και την κατάκτηση του 4′ INTERNATIONAL PRIZE “LEONARDO DA VINCI” μία μεγάλου βεληνεκούς διοργάνωση στην Ιταλία που θα πραγματοποιηθει στίς 6 Φεβρουαρίου 2022 στο “BORGHESE PALACE” Φλωρεντία”.

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Θα μπορούσα να χαρακτηρίσω την χρονιά που έφυγε, ως μία συνταρακτική χρονιά. Μία χρονιά δύσκολη που σημαδεύτηκε, από μεγάλα και καταστροφικά γεγονότα. Για μία ακόμη φορά ο “Κυρίαρχος του παιχνιδιού” ήταν ο Covid-19 με αποτέλεσμα την απώλεια συναθρώπων μας σε καθημερινό επίπεδο και τη στέρηση της προσωπικής ελευθερίας. Με αποτέλεσμα η αποξένωση μας ως τελικός απολογισμός, σε σημείο που άλλαξε την ψυχοσύνθεσή μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε πράγματα και καταστάσεις. Οι διαπροσωπικές σχέσεις περιορίστηκαν και οριοθετήθηκαν …είναι τραγικό να σκέπτεται κανείς, πως σύμφωνα με την επιστήμη η αγάπη και η επικοινωνία είναι μία εξέλιξη του ανθρώπινου ενστίκτου επιβίωσης, που αρχικά ως σκοπός είναι να κρατήσει κοντά του τον άνθρωπο απέναντι σε απειλές με την έννοια της ομαδικοτητας. Αυτο δεν υπήρχε …εύχομαι πραγματικά η καινούργια χρονιά να είναι πιο ελπιδοφόρα και δημιουργική χωρίς φόβο και να βρούμε ξανά τη χαμένη αισιοδοξία μας!

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Θεωρώ ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί και μην ξεχνάμε ότι από την αρχή υπήρχε ένας άνισος αγώνας. Πρωτόγνωρος σε πλανητικό επίπεδο και που αφορούσε, όλες τις κυβερνήσεις στο πλανήτη και την πορεία της πανδημίας. Θα τολμούσα να πώ, πώς στην αρχή κάποια μέτρα, ελήφθησαν έγκαιρα για την αντιμετώπιση του CoviD-19. Αν και η χώρα πέτυχε να ανασχέσει το πρώτο κύμα της Πανδημίας γιατί πολιτικοί, πολίτες και γιατροί συστρατεύθηκαν τότε. Η παράταση όμως της υγειονομικής κρίσης και όσα αποδιοργανωτικά την συνοδεύουν πολλαπλασιάζουν τις κυβερνητικές ανησυχίες και τις ανησυχίες όλων μας. Η παρατεινόμενη πανδημία περιπλέκει την όλη κατάσταση και τροφοδοτεί το αρνητικό κλίμα. Όμως εδώ χαρακτηριστικά θα πρέπει να πώ… ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν αναπτύξει με τον καιρό άμυνες και η τηλεργασία αξιοποιείται στο μέγιστο βαθμό. Η κοινωνία επίσης παρά την κόπωση και κάτω από αυτή την υγειονομική απειλή δείχνει μία προσαρμοστικότητα. Η υπομονή και η ψυχραιμία είναι το μεγαλύτερο όπλο όλων μας.
Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Θα σας απαντήσω …με αυτό που αναφέρει ο ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ στο βιβλίο του το μέλλον του “Ευρωπαικού Πολιτισμού”. “Ο καθένας μας, έχει μία προνομιακή προοπτική …συναισθηματική… κατά κάποιο τρόπο, η οποία τον κάνει να επιλέγει …ένα …ανάμεσα σε άλλα, από αυτά τα στοιχεία”. Ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός είναι αρχικά ένας πλουραλιστικός πολιτισμός. Είναι ξεκάθαρο πώς καμία χώρα όσο και ισχυρή κι άν νιώθει, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις παρούσες κρίσεις της παγκοσμιοποίησης …τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν και οικουμενικές λύσεις. Αν δεν λυθούν βασικά κρίσιμα θέματα όπως η (Πανδημία, οικονομική κρίση κ.α) η πορεία του πολιτισμού θα χωλαίνει και το αναφέρω με λύπη, δεν θα μπορεί να εξελιχτεί στο ακέραιο. Σε μία Καπιταλιστική κοινωνία ο άνθρωπος έχει συνεχώς την αίσθηση του ανικανοποίητου. Ο ρόλος του πολιτισμού ταυτίζεται με τα ανώτερα προϊόντα… προϊόντα που έχουν να κάνουν με την υψηλή τέχνη, τη φιλοσοφία και τις Επιστήμες. Ωστόσο παρόλες τίς δυσκολίες της εποχής μας δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η τέχνη δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά βαθιά ανθρώπινη ανάγκη που δεν απουσιάζει από καμία περίοδο της Ιστορίας όσο “ΣΚΟΤΕΙΝΗ” κι αν είναι αυτή!
Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Κατ’ αρχάς θα πρέπει να πώ πως είμαι υπέρ των εμβολιασμών. Θεωρώ οτι η Ιατρική βιβλιογραφία έχει αποδείξει ότι η ανθρωπότητα πήγε μπροστά με κάθε μορφή εμβολιασμού. Που σκοπό πάντα είχε σε παγκόσμια βάση τον περιορισμό και την εξαφάνιση κάθε νόσου και πανδημίας…και αυτό τουλάχιστον έχει αποδειχτεί από την εποχή του ( 1796 ) με την πανδημία της ανεμοβλογιάς έως και σήμερα. Αξίζει να αναφέρω, πώς όλοι μας αρχικά είχαμε ενδιασμούς φόβους… για τήν αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ως άνθρωπος της τέχνης, απλά εύχομαι να ξεπεράσουμε όλα τα προβλήματα που έχει φέρει η πανδημία στην ανθρωπότητα με το λιγότερο δυνατό κόστος. Τά οφέλη της τέχνης είναι πολλά και μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά μας κάνει να βλέπουμε τον κόσμο διαφορετικά και αποδεδειγμένα η συμβολή τών τεχνών και ιδιαίτερα τώρα στήν εποχή του “Covid-19” ανέτρεψε αίφνης ό,τι σήμερα θεωρείται γνώριμο, αυτονόητο και δεδομένο. Εν κατακλείδι η τέχνη παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης και καλλιέργειας, είναι πηγή ζωής λειτουργεί δημιουργικά, ρυθμιστικά μεταμορφωτικά … είναι πνευματική διαύγεια.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Απομόνωση αποξένωση και Βία ένα θλιβερό φαινόμενο στίς συγχρονες κοινωνίες. Λυπάμαι πραγματικά που ανακαλύπτω ότι οι άνθρωποι έγιναν θηρία και έχασαν την ανθρώπινη υπόστασή τους. Ο άνθρωπος τελευταία χρησιμοποιεί και επιδεικνύει την δύναμή του με λάθος τρόπους αντί να προσπαθεί να καλλιεργεί το συναίσθημα της ενσυναίσθησης της αλληλεγγύης. Καταναλώνεται στο φαίνεστε και στα κοινωνικά δίκτυα με αποτέλεσμα να έχει χαθεί το αληθινό νόημα της ζωής. Κυνηγούν τα υλικά αγαθά αντί να προσπαθούν να καλλιεργήσουν το πνεύμα και την ανθρωπιά. Οι ρυθμοί είναι τόσο έντονοι και κουραστικοί και εδώ απανταει η ίδια η κοινωνιολογία. “Η Βία παράγει… Βία”. Με πληγώνει απίστευτα το γεγονός ότι υπάρχουν ανήμποροι ηλικιωμένοι που κακοποιούνται, παιδιά που εξαφανίζονται, γυναίκες που βιάζονται. Δυστυχώς μιλάμε για ένα άσχημο και σοβαρό φαινόμενο το οποίο πλήττει σήμερα όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο άνθρωπος αποτελεί εκ’ φύσεως ένα κοινωνικό όν και για αυτό χρειάζεται για την επιβίωση του να έχει δίπλα του ανθρώπους, για να συνδιαλέγεται και να συνυπάρχει. Πρέπει και οφείλουν οι τοπικές αρχές η πολιτεία να μεριμνούν για την κοινωνική ένταξη των πολιτών δημιουργώντας τις καταλληλες υποδομές και ενημέρωση.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Τα καλλιτεχνικά μου σχέδια για την ώρα αφορούν διοργανώσεις στο εξωτερικό όπως “BIENNALE” και την κατάκτηση του 4′ INTERNATIONAL PRIZE “LEONARDO DA VINCI” μία μεγάλου βεληνεκούς διοργάνωση στην Ιταλία που θα πραγματοποιηθει στίς 6 Φεβρουαρίου 2022 στο “BORGHESE PALACE” Φλωρεντία. Επίσης την εικονογράφηση παραμυθιών και την αρχή μίας ατομικής έκθεσης!
Πηγή: Polis Magazino

No comments: