Monday, July 11, 2022

Επανάσταση του 1821 και Πελοπόννησος

 Μαθαίνοντας την Πελοπόννησο

Η Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας που οδήγησε στην ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους, 9 Χρόνια μετά από την Έναρξη της! Όμως πως εξελίχθηκε η Επανάσταση στην Πελοπόννησο;

Στις 17 Μαρτίου 1821, η Επανάσταση ξεκινά επισήμως στην Αρεόπολη Λακωνίας από την Αδούλωτη Μάνη από τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη! Η επανάσταση είχε κατεύθυνση προς βόρεια με πρώτη την απελευθέρωση της Καλαμάτας (23/3/1821) ενώ δύο μέρες προηγουμένως είχε προηγηθεί και η κατάληψη της πόλης των Καλαβρύτων στην Αχαΐα από τους Σωτήρη Χαραλαμπη, Ασημάκη Φωτηλα, Βασίλη και Νικόλαο Πετμεζά και Νικόλαο Σολιώτη!

Μετά την απελευθέρωση των Καλαβρύτων και της Καλαμάτας ακολούθησαν η Καρύταινα, η Κορινθία, η Κυνουρία και η Κυπαρισσία στις 24 Μαρτίου 1821. Στις 25 Μαρτίου 1821 απελευθερώθηκαν τα Βαρδουνοχώρια, η Γαστούνη και το Φανάρι ενώ η Αργολίδα στις 26 Μαρτίου!

Μέσα σε 10 ημέρες ο ελληνικός στρατός κατάφερε να εγκλωβίσει τους Οθωμανούς μέσα στην Κεντρική Πελοπόννησο σε μια περιορισμένη έκταση!

Το Μάιο ακολούθησαν μάχες σε Βερβενα, Βαλτέτσι και Τρίπολη! Στο Βαλτέτσι, ενός χωριού νοτίως της Τρίπολης, ο ελληνικός στρατός με επικεφαλείς τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τους Πλαπουταίους, Κυριακούλη, Ηλία και Ιωάννη Μαυρομιχάλη συγκρούστηκαν με τους Οθωμανούς!

Τον Ιούνιο, οι μάχες στο Πούσι και στο Λάλα Ηλείας ήταν νικηφόρες για τους Έλληνες! Έτσι το μόνο μέρος που έμενε να απελευθερώσουν ήταν η Τρίπολη! Στις 18 Μαΐου ο Κεχαγιαμπέης συγκρούστηκε με τους Έλληνες στα Δολιανά και τα Βέρβενα και η ήττα του οδήγησε στην αποδυνάμωση του!

Παρά τις πολλές νίκες των Ελλήνων υπήρχαν αρκετές εκκρεμότητες σε διάφορα μέρη της Πελοποννήσου! Στις 23 Ιουλίου η Μονεμβάσια παραδίνεται στους Έλληνες ενώ ακολουθεί το Νιόκαστρο, η Μεθώνη, η Κορώνη και ο Μυστράς

Ο χρόνος παραμονής των Οθωμανών στην Πελοπόννησο αρχίζει να μέτρα αντίστροφα έως τις 23ης Σεπτεμβρίου 1821 όπου οι Έλληνες καταλαμβάνουν την Τρίπολη με επικεφαλής τον Μανόλη Δούνια να εισβαλει στην πόλη μαζί με το στρατό του!

Το κάστρο του Ακροκορίνθου απελευθερώνεται στις 14 Ιανουαρίου 1822. Ενώ μέχρι το 1823 όλη η Πελοπόννησος είχε σχεδόν απελευθερωθεί!

Μαθαίνοντας την Πελοπόννησο

No comments: