Friday, January 8, 2021

Ιωάννα Παναγιωτακοπούλου, Συγγραφέας

Ιωάννα Παναγιωτακοπούλου

Η Ιωάννα Παναγιωτακοπούλου μιλά για το βιβλίο της

Η πρώτη της εμφάνιση στον χώρο του παιδικού βιβλίου, με το «Ονειρογέννητο δάσος» βραβεύτηκε, ενώ ενέπνευσε και θεατρική παράσταση που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας πριν δυο καλοκαίρια. Η εξ Ηλείας Ιωάννα Παναγιωτακοπούλου μάς ξεναγεί σήμερα στα μονοπάτια της γραφής της.

Το βραβευμένο «Ονειρογέννητο δάσος» είναι η πρώτη σας εμφάνιση, εκδοτικά, στον χώρο που παιδικού βιβλίου. Από ποια ανάγκη σας προέκυψε;

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία πυροδότησαν συναισθήματα μέσα μου, επηρέασαν τον ψυχισμό μου και δημιούργησαν ένα ονειρικό «ταξίδι» στο οποίο το παιδί αντιλαμβάνεται, λαμβάνει και απολαμβάνει την ανεκτίμητη αξία της ανιδιοτελούς αγάπης, της προσφοράς και του σεβασμού απέναντι στη φύση, στον συνάνθρωπο και κατ' επέκταση στον ίδιο του τον εαυτό.

Καθότι απευθύνεστε σε ένα ευαίσθητο κοινό, τι προσέξατε ιδιαίτερα ενόσω το γράφατε και ποιος ο στόχος σας;

Στοχεύω πάντα εκτός από την απόκτηση γνώσεων με λογοτεχνικό τρόπο, στην κινητοποίηση του συναισθήματος και στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών. Επιδιώκω χωρίς ματαιοδοξία, εκτός από επαρκής συγγραφέας να αναδειχθώ παράλληλα και σε πνευματικό άνθρωπο.

Θεατρική παράσταση εμπνευσμένη από το «Ονειρογέννητο δάσος» παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, το καλοκαίρι του 2018. Ποιες οι προκλήσεις που αντιμετωπίσατε;

Ο προβληματισμός μου ήταν μεγάλος, διότι ήθελα να επικοινωνήσω με το κοινό μου με έναν τρόπο ψυχαγωγικό και ιδιαίτερο. Να καταθέσω προβληματισμούς μου για καθημερινά θέματα, με σκοπό να αφυπνίσω, να ανασύρω ευαισθησίες και συναισθήματα. Αναδεικνύοντας παράλληλα και τα σημαντικά οφέλη των τεχνών στον άνθρωπο, διότι δεν θα μπορούσε διαφορετικά να φτάσει σε υψηλά επίπεδα διανόησης.

Ποιο το «κλειδί» για να αγαπήσουν τα παιδιά περισσότερο το βιβλίο;

Οι γονείς. Αρκεί να στηριχτούν στην έμφυτη περιέργειά και την τάση των παιδιών να μιμούνται το παράδειγμά τους, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό να τους δείξουν με διάφορους τρόπους ότι τους αρέσει το διάβασμα. Η συμβολή τους είναι σημαντική και απαραίτητη. Οφείλουν να τα συντροφεύουν την ώρα που διαβάζουν, σχολιάζοντας κι εξηγώντας τους ό,τι δεν καταλαβαίνουν.

Φέτος, ο κορονοϊός έβαλε «στοπ» σε πλήθος εκδηλώσεων. Έχετε κάποια σχέδια για το «Ονειρογέννητο δάσος» από φθινόπωρο;

Ο κορονοϊός είναι ένα θέμα παγκοσμίως πρωτόγνωρο και όλα πρέπει να γίνονται κατόπιν ώριμης σκέψεως και με την καθοδήγηση των επιστημόνων. Παρότι οργανώνονται ορισμένες εκδηλώσεις με την τήρηση κάποιου πρωτοκόλλου και αυστηρό αριθμό ατόμων, προσωπικά αποφεύγω να προγραμματίσω οτιδήποτε. Είμαι υπέρ των βραχυπρόθεσμων σχεδίων, ώστε να μπορώ να προβλέψω πιθανούς αστάθμητους παράγοντες.

Έχετε βραβευτεί και για άλλα σας έργα, ενώ έχετε συμμετάσχει με κείμενά σας σε δύο συλλογικές εκδόσεις. Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;

Αυτόν τον καιρό γράφω ένα θεατρικό έργο. Άλλωστε από τις πιο συναρπαστικές στιγμές στη ζωή ενός συγγραφέα είναι αυτές που αφήνει ελεύθερες ψυχή και φαντασία να συνθέσουν και να δημιουργήσουν ένα μύθο. Να πλάσουν ήρωες πάνω σε μιαν έμπνευση που προέκυψε από δικά του βιώματα ή από το περιβάλλον του.

Ποια τα «δώρα» που σας έχει χαρίσει η γραφή;

Η γραφή μού έχει χαρίσει «δώρα» ανεκτίμητης αξίας. Δραπετεύω μαζί της από την καθημερινότητα, δίνω μορφή στις ιδέες μου, εξωτερικεύω κρυφές σκέψεις και πραγματοποιώ όνειρα. Είναι ένα «μαγικό εργαλείο» για μένα, το οποίο κρατά το μυαλό σε εγρήγορση και με παρακινεί να παρατηρώ και να μην εφησυχάζω. Είναι ένας τρόπος παρατήρησης του εαυτού μου, διότι μου προσφέρει άπειρες στιγμές σκέψης, ανάλυσης, έκφρασης και δημιουργικότητας. Μαζί της κάνω τα πιο απρόβλεπτα ταξίδια του μυαλού και της ψυχής μου.


Συνέντευξη στην ΚΡΙΣΤΥ ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗ
Πηγή: pelop.gr
Η συγγραφέας Ιωάννα Παναγιωτακοπούλου
Το βραβευμένο βιβλίο της της Ιωάννας Παναγιωτακοπούλου
Ιωάννα Παναγιωτακοπούλου Facebook
Β' 
Βραβείο Παραμυθιού Π.Ε.Λ
Β' Διεθνές Βραβείο Παιδικού Παραμυθιού 
από την Π.Ε.Λ. (Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών) 
για το έργο μου «Το ονειρογέννητο δάσος»  

No comments: