Monday, December 31, 2018

Οι πλουτοκράτες, οι πληβείοι και τα Κίτρινα Γιλέκα!

Του Μιχάλη Τιγγιρίδη
Έχει περίτρανα αποδειχθεί στην πράξη τις τελευταίες δεκαετίες ότι στην Κύπρο τόσο οι ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΕΣ του οικονομικού κατεστημένου και της προνομιούχου μερίδας της μεσαίας τάξης, όσο και οι ΠΛΗΒΕΙΟΙ (δηλ. οι άνθρωποι του μόχθου και της εργατιάς, τα δεινοπαθούντα μικρομεσαία στρώματα, οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι κάθε λογής βιοπαλαιστές και τα θύματα της τελευταίας οικονομικής κρίσης), αποτελούν από κοινού (για διαφορετικούς όμως λόγους) την κύρια αιτία, μετά τον τουρκικό επεκτατισμό, για τα δεινά μας και για την επερχόμενη λαίλαπα που αναμένεται να προκαλέσει χάος, οδύνη και καταστροφή στον τόπο μας ! 

Οι ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΕΣ επαναπαύονται και απολαμβάνουν την οικονομική τους δύναμη και άνεση, χωρίς να δίνουν πεντάρα για τον τόπο τους και τους δεινοπαθούντες συμπατριώτες τους, έχοντας τη ψευδαίσθηση ότι ζουν σε ένα αιώνιο γήινο παράδεισο !
  Κύρια φιλοδοξία τους είναι η αύξηση του πλούτου, της δύναμης και της επιρροής τους με κάθε μέσο. Τα ενδιαφέροντα και οι έγνοιες τους είναι η καλοπέραση (η χλιδάτη ζωή, τα "parties", οι γκόμενες & οι γκόμενοι, οι κάθε λογής εκκεντρικότητες, τα εξωτικά ταξίδια, κλπ), η επίδειξη του πλούτου τους, η προβολή των "επιτυχιών" και των "κατορθωμάτων" τους κλπ. κλπ. Οι ηθικές και πνευματικές αξίες γι αυτούς τους "σπουδασμένους" & "ψευτο-μορφωμένους", ως επί το πλείστον, ανθρώπους είναι αχρείαστες πολυτέλειες. Πλείστοι απ' αυτούς τους ημιμαθείς και ακαλλιέργητους, στην πραγματικότητα, ανθρώπους αρέσκονται να είναι ταυτισμένοι με ένα κόμμα και είναι λαλίστατοι (ομιλούντες συνήθως "περί ανέμων και υδάτων") χωρίς να νοιάζονται στην πραγματικότητα που οδεύει αυτός ο τόπος και αυτή η κοινωνία. Νοιώθουν ότι, όπως κι αν εξελιχθούν τα πράγματα, στο Κυπριακό, στην οικονομία, στην κοινωνία κλπ, το δικό τους οικονομικό, επαγγελματικό και κοινωνικό "status" θα παραμείνει άθικτο και αλώβητο εσαεί. Βέβαια πλανώνται πλάνην οικτράν γιατί θα πνιγούν κι αυτοί μαζί με τους "πληβείους" όταν το Κυπριακό σαπιοκάραβο βυθιστεί !

Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΕΣ αποτελούν, σε μεγάλο βαθμό, την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια των σημερινών κυβερνώντων να επιβάλουν τις αντιλαικές τους πολιτικές
γιατί, όπως συνήθως συμβαίνει στα καπιταλιστικά πολιτικά συστήματα, υπάρχει αλληλοεξάρτηση της εκτελεστικής εξουσίας και του οικονομικού κατεστημένου.

Στην αντίπερα όχθη έχουμε τους ΠΛΗΒΕΙΟΥΣ, οι οποίοι επιδεικνύοντας τις τελευταίες δεκαετίες μια πρωτοφανή απάθεια, υποτακτικότητα, ατολμία και μοιρολατρεία, αφ' ενός μεν παρακολουθούν, άφωνοι θεατές, τις επικίνδυνες πολιτικές που ανάξιες πολιτικές ηγεσίες ακολουθούν στο Κυπριακό (διακινδυνεύοντας την τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου σε βάθος χρόνου), αφ' ετέρου δε ανέχονται αδιαμαρτύρητα τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνώντων, τη λεηλασία των ισχνών περιουσιακών τους στοιχείων και εισοδημάτων από τις αμαρτωλές τράπεζες και το ανάλγητο κράτος, τα απείρου κάλλους φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής που έχουν διαβρώσει την "άρχουσα" κυρίως τάξη του οικονομικού και κομματικού κατεστημένου και όσα παραπλανητικά και κακοπροαίρετα τους σερβίρουν οι κάθε λογής ντόπιοι επιτήδειοι και ξένοι εχθροί της Κύπρου.
 

Στη Γαλλία, η "επανάσταση" των "Κίτρινων Γιλέκων" κατά της ακρίβειας, των χαμηλών μισθών, της ανεργίας και των αντιλαϊκών μέτρων του Εμμανουέλ Μακρόν (που οργανώθηκε και ξεκίνησε από το
Facebook) γιγαντώθηκε, θέριεψε και απλώθηκε σε όλη τη Γαλλία και συνεχίζεται καθημερινά στους δρόμους των Γαλλικών πόλεων για πέμπτη βδομάδα με πρωτοφανή δυναμισμό και αποφασιστικότητα, από εκατοντάδες χιλιάδες επαναστατημένους Γάλλους πολίτες που δεν τα βάζουν κάτω. Και ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος με την ουρά στα σκέλια άρχισε ήδη να υποκύπτει μπροστά στο λαϊκό ξεσηκωμό, τα Γαλλικά "Κίτρινα Γιλέκα" συνεχίζουν απτόητα τον αγώνα τους μέχρι την τελική νίκη ! 

Διερωτάται ο φίλτατος Γιώργος Καλλινίκου σε πρόσφατο άρθρο του στο "Φιλελεύθερο" αν οι ρίζες του σπόρου που φύτεψαν τα "Κίτρινα Γιλέκα" στη Γαλλία μπορεί να φτάσουν μέχρι και τον τόπο μας.
 
Η κατάντια των Κυπρίων "Πληβείων" που έχω περιγράψει πιο πάνω δίνει από μόνη της την απάντηση στο ερώτημα του Γιώργου Καλλινίκου. Μπορεί μια μερίδα από 10 χιλιάδες Κυπρίους "Πληβείους" να έχει ήδη ενταχθεί στο νεοσύστατο "
Public Group" του Facebook υπο την επωνυμία "Κίτρινα Γιλέκα - Κύπρος" αλλά δυστυχώς ούτε μια δράκα απ αυτούς δεν είναι διατεθειμένοι να βγουν στους δρόμους και να πολεμήσουν τις κρατικές ορδές μέχρι τελικής πτώσης και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και να πάρουν πίσω την αξιοπρέπεια και την περηφάνια που τους έκλεψαν οι ανάλγητοι κρατούντες και το αμαρτωλό οικονομικό κατεστημένο, οι "Πλουτοκράτες"!

Τους παίρνουν οι τράπεζες τα σπίτια και τις περιουσίες τους και οι αξιοθρήνητοι Κύπριοι "Πληβείοι" δέχονται μοιρολατρικά και αδιαμαρτύρητα τη μοίρα τους !  Από τη μια τους οικτίρω και από την άλλη είμαι εξοργισμένος μαζί τους γιατί μόνο ο δικός τους ξεσηκωμός, η δική τους "Λαϊκή Επανάσταση", θα μπορούσε να σώσει αυτό τον τόπο από την επερχόμενη καταστροφή !

Το πιο κάτω συνοπτικό "ποιητικό" σχόλιο της Ελένης Σιούφτα αποτυπώνει πολύ εύστοχα και παραστατικά την θλιβερή πραγματικότητα για τα "Κίτρινα Γιλέκα" της Κύπρου:

<< Πόσο υπέροχα εκδηλώνεται από τον
  καναπέ μας.
Πατώντας τα κουμπάκια
του σμαρτ φόουν με μανία,
τόνοι τα λάικ και τα σχόλια σε εκείνη την ανάρτηση
σε κείνο το τολμηρό εγχείρημα,
στο τάδε και στο τάδε.
Πόση οργή για το άδικο σε κείνη τη σελίδα !
Και τί συγκίνηση για το βιντεάκι με τους επαναστάτες.
Τι βολικός , αχ! τι βολικός
ο κατ' οίκον
  πατριωτισμός! >>
  
Μιχαλάκης Τιγγιρίδης  (Facebook)
Πρώην Ανώτερο Στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου
Εφημ. Ο Φιλελεύθερος 28.12.2018

No comments: