Monday, September 17, 2018

Το Εθνικό Κίνημα των Ελληνοκυπρίων, Σοφίας Αργυρίου

Παρουσίαση του βιβλίου 
της Σοφίας Αργυρίου, 
στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (19 Σεπτ. 2018)
από τον Πέτρο Παπαπολυβίου
Την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018, στις 19:30, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στα κεντρικά κτίρια της Καλλιπόλεως 75, στην Αίθουσα Α112, η παρουσίαση του βιβλίου της Σοφίας Αργυρίου, «Το Εθνικό Κίνημα των Ελληνοκυπρίων κατά την τελευταία περίοδο της Αγγλοκρατίας (1950-1960)», που κυκλοφόρησε το 2017 από τις εκδόσεις Ασίνη.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Πέτρος Παπαπολυβίου,
και η συγγραφέας, Σοφία Αργυρίου, διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Το εξώφυλλο του βιβλίου:
Η Σοφία Αργυρίου (Facebook) ζει στην Αθήνα όπου διδάσκει στη δημόσια εκπαίδευση. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ιστορία της Κύπρου και σε θέματα εθνικισμού, αποικιοκρατίας και ιμπεριαλισμού.

Όπως γράφει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της, “Το εθνικό κίνημα των Ελληνοκυπρίων, ως κίνημα αυτοδιάθεσης και ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα, πήρε μεταπολεμικά τη μορφή ενός μαζικού, αντιαποικιακού και εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. 

Στο βιβλίο αυτό καταβάλλεται προσπάθεια να ακουστεί η φωνή των Ελληνοκύπριων και να παρουσιαστεί η δική τους πλευρά μέσα από τον Τύπο και τις αρχειακές πηγές. Επιπλέον εξετάζεται η πολιτική της αποικιοκρατικής κυβέρνησης και ο τρόπος με τον οποίο επηρέασε τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του νησιού και όχι τόσο η “βρετανική πλευρά των γεγονότων” ή η διεθνής διάσταση του κυπριακού ζητήματος ή η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, θέματα που τόσο έχουν αναλυθεί σε άλλες μελέτες.

Αυτό ακόμη που επιχειρείται εδώ είναι μια ανάλυση του πώς η ανάληψη της ηγεσίας του αγώνα από τη δεξιά και την Εκκλησία και η δυναμική παρουσία του ΑΚΕΛ οδήγησαν στην έξαρση των εθνικών αισθημάτων και στην ανάπτυξη ενός αντιστασιακού πνεύματος στον πληθυσμό. Και βέβαια, πώς κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ δημιουργήθηκε μια συλλογική δυναμική που εκδηλώθηκε και με βίαιες συγκρούσεις με την αποικιακή δύναμη. 

Στο συγκρουσιακό πεδίο εντάχθηκαν και οι Τουρκοκύπριοι. Το γεγονός της βίας των δυο εθνοτικών ομάδων, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, ερμηνεύεται όχι μόνο ως απόρροια της ανάπτυξης δυο αντίπαλων εθνικισμών, αλλά και ως αποτέλεσμα του ρόλου της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία υποδαύλισε τη διαίρεση του πληθυσμού.”
Πηγή: www.papapolyviou.com

No comments: