Thursday, February 9, 2017

Η Προπαγάνδα υποδουλώνει τον άνθρωπο. Μύθος ή Πραγματικότητα;

Γράφει η Φωτεινή Βρύνα
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη αντινομία: Ενώ η ραγδαία εξέλιξη στην τεχνολογία και η τελειοποίηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης, δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του σημερινού ανθρώπου, ως προϋπόθεση ελευθερίας, η κατάχρηση όλων αυτών των μέσων πληροφόρησης, από καθοδηγούμενες τεχνικές και μεθόδους, έκανε τον άνθρωπο περισσότερο δούλο.

Ένα είναι σίγουρο, ότι η προπαγάνδα συνδέθηκε και συνδέεται με τη διάδοση πεποιθήσεων, αντιλήψεων και τρόπων διαγωγής. Στόχος τους είναι η αφαίρεση από τους πολίτες, της ικανότητας να κρίνουν ορθολογικά και να έχουν προσωπική βούληση.

Στα πολύ παλιά χρόνια, στην εποχή του Μεσαίωνα, όταν κάποιος αντιστέκονταν στην πειθώ της, του «έκοβε το κεφάλι». Το 2017, η εξουσία έρχεται και κάνει κάτι πιο ανώδυνο, που είναι όμως το ίδιο αποτελεσματικό, του αφαιρεί τη δυνατότητα να σκέφτεται, να αντιδρά και χρησιμοποιώντας, την προπαγάνδα, τον οδηγεί έντεχνα και ανώδυνα σε σίγουρη υποδούλωση.

Την χρησιμοποιεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, έχοντας λάβει υπ’ όψιν, τις ανάγκες και τις συμπεριφορές του λαού και μάλιστα σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες που αυτός παρουσιάζει κατά ηλικία, φύλλο, κοινωνική και οικονομική κατάσταση, έχοντας λάβει υπ’ όψιν της τα συμπεράσματα της ψυχολογίας, όπως κοινωνιολογικά δεδομένα, συνήθειες, αντιλήψεις, προτιμήσεις, αξίες, παιδεία και στην αξιοποίηση κάθε πολύτιμης λεπτομέρειας, που ευνοεί την ευρεία και καταληκτική απήχηση του προπαγανδιστικού μηνύματος.
Ενδεικτικό παράδειγμα προπαγάνδας, είναι ο τρόπος που η σημερινή Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ παρουσίασε το Δεκέμβριο του 2016, το εφάπαξ επίδομα προς τους συνταξιούχους. 

Τι έκανε; Πολύ απλά το «βάπτισε» 13η σύνταξη. Λίγες μέρες μετά όμως, ο Υπουργός Οικονομικών και ο Πρωθυπουργός, δήλωναν δημόσια ότι: «αυτή είναι μια παροχή, η οποία δόθηκε μια φορά και σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό της φορολογικής μεταρρύθμισης».

Απέναντι στη δολιότητα των σημερινών μηχανισμών εξανδραποδισμού του, ο άνθρωπος πρέπει να αντιπαραθέσει την κριτική του δύναμη και τη διαρκή πνευματική του εγρήγορση. Απαιτείται να υποβάλλει τη δοκιμασία της κριτικής, σε κάθε πληροφορία, σε κάθε νέα ιδέα που προβάλλεται.

Πρέπει να κατανοεί τα αίτια, τις σκοπιμότητες, τα κίνητρα και τις προϋποθέσεις που κρύβονται πίσω από κάθε λόγο και πράξη. Μόνο έτσι μπορεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο της υποδούλωσής του.

Η εγκράτεια λοιπόν για το σύγχρονο άνθρωπο, είναι μια μορφή γενναιότητας, αν αναλογιστούμε ότι χρειάζεται μεγάλο ψυχικό σθένος για να αντισταθεί στην πληθώρα των μηνυμάτων που δέχεται καθημερινά.

Για να διατηρήσει λοιπόν την ελευθερία του, χρειάζεται να προστατεύσει αυτό στο οποίο στοχεύουν οι σύγχρονες μορφές δουλείας, τη ψυχική και πνευματική του ακεραιότητα.
Φωτεινή Βρύνα
Επικεφαλής Γραφείου Ισότητας των Φύλων ΕΝ.ΠΕ. 
Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.
Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής

No comments: