Monday, September 26, 2016

Διοργάνωση συναυλίας με τη Γαλλική χορωδία Mikrokosmos στην Πάφο

Ένας μικρόκοσμος στην Άρμου

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη τόσο από την κοινότητα όσο και από τις γύρω περιοχές καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου εκδηλώσεων.

Κατά την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων έγινε επίσκεψη σε γηροκομείο της Πάφου όπου μέλη της χορωδίας τραγούδησαν αποσπάσματα από τη συναυλία στα πλαίσια της προσφοράς του Οργανισμού μας σε κοινωνικά σύνολα που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Με μεγάλη χαρά είδαμε το κοινό να συμμετέχει ενεργά στο μουσικό εργαστήρι στην «Άρμου» στις διάφορες δραστηριότητες που σχεδιάστηκαν για τον σκοπό αυτό, στην έκθεση γλυπτικής, στην ανάγνωση ποιημάτων στα ελληνικά και γαλλικά.

Η συμμετοχή ήταν ακόμα μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια του μουσικού περίπατου την 2η μέρα των εκδηλώσεων όπου μέλη από την χορωδία περπάτησαν και τραγούδησαν μαζί με τον κόσμο στους δρόμους του χωριού.

Μετά τον μουσικό περίπατο οι επισκέπτες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία του χωριού για να απολαύσουν τη βραδινή συναυλία « La nuit dévoilé » (η αποκάλυψη της νύχτας). Οι επισκέπτες δεν συνάντησαν μια παραδοσιακή χορωδία που βρισκόταν στατικά απέναντι τους. Η σκηνογραφία είχε με τέτοιο τρόπο σχεδιαστεί ώστε η χορωδία βρισκόταν σε κίνηση και ανάμικτη με το κοινό.

Τέλος κατά τη βραδινή συναυλία επιτεύχθηκε ακόμα ένας πολύ σημαντικός σκοπός της εκδήλωσης που ήταν η εμπλοκή και ουσιαστική συμμετοχή νέων από την κοινότητα με τη δημιουργία ερασιτεχνικής χορωδίας που τραγούδησε μαζί με τον «MIKROKOSMO» ένα τραγούδι στα Ελληνικά με το οποίο έκλεισε η βραδιά. Είναι ένας καινούργιος τρόπος γνωριμίας μέσα απο την τέχνη και εξοικείωσης του κοινού με την σύγχρονη μουσική και το πολυφωνικό φωνητικό σύνολο που ονομάζουμε χορωδία.

Συνέντευξη για εφημερίδα «Σημερινή» - Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης 2016  – Μουσική Παράσταση Χορωδίας Mikrokosmos – Κοινότητα Άρμου


·         Τι είναι το πρόγραμμα «Πολιτιστικής Αποκέντρωσης» και που ακριβώς αποσκοπεί;

Το πρόγραμμα «Πολιτιστικής Αποκέντρωσης» του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού θεσμοθετήθηκε από φέτος πιλοτικά και σκοπό έχει την προώθηση της πολιτιστικής αποκέντρωσης και την επαναδιαπραγμάτευση του πολιτιστικού  γίγνεσθαι του τόπου μας.

 Στα πλαίσια αυτού του θεσμού αναπτύχθηκαν διάφορες  πολιτιστικές δράσεις υψηλού επιπέδου  σε διάφορες κοινότητες της Κυπριακής Υπαίθρου που στέφθηκαν με επιτυχία.

Κύριος στόχος μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιούνται στις κοινότητες κατά το 2016 είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η πορεία ισορρόπησης της ετεροβαρούς, από τα μεγάλα αστικά κέντρα στις απομακρυσμένες κοινότητες της υπαίθρου, με ισόρροπη ανάπτυξη τόσο γεωγραφικά (συμμετέχουν κοινότητες από όλες τις επαρχίες)  όσο και θεματολογικά (περιλαμβάνονται δράσεις από ποικίλους τομείς των Τεχνών).

Σημαντικό  βέβαια είναι ότι όλες οι συμμετοχές   διακρίνονται για την υψηλή τους ποιότητα και για την αυθεντικότητα της έμπνευσης, η οποία έχει ως αφετηρία τη σύζευξη των μη αστικών χώρων φιλοξενίας με μη δοκιμασμένες ή ελάχιστα δοκιμασμένες στην ύπαιθρο μορφές τέχνης και πνευματικής έκφρασης.

·         Ένα από τα δρώμενα τα οποία θα γίνουν στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, είναι και το διήμερο καλλιτεχνκών συναντήσεων στην κοινότητα Άρμου της επαρχίας Πάφου, κατά το οποίο όσοι παρευρεθούν θα γνωρίσουν την διεθνούς φήμης γαλλική χορωδία Mikrokosmos. Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα:

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την διεθνούς φήμης γαλλική Χορωδία Mikrokosmos  υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Pierre Loïc με γνώμονα την ανταλλαγή ιδεών και τέχνης μέσα απο τις πλούσιες καλλιτεχνικές δραστηριότητες :  μουσικό εργαστήριο, έκθεση γλυπτικής, ποίηση (ανάγνωση στα ελληνικά και γαλλικά), μουσικός περίπατος, θερινή συναυλία με τίτλο « La nuit dévoilé » (η αποκάλυψη της νύχτας). 

Το μουσικό πρόγραμμα θα αποτελείται από έργα του 20 ού αιώνα και με νεότερα έργα που γράφτηκαν συγκεκριμένα για την χορωδία Mikrokosmos απο παγκόσμια καταξιωμένους συνθέτες (Joby Talbot, Meredith Monk, Francis Poulenc, Edvard Grieg, Grete Pedersen...). Ένα απο τις ιδιαιτερότητες της Χορωδίας Mikrokosmos είναι η αναζήτηση κατάργησης των συνόρων μεταξύ των τεχνών. Οι επισκέπτες δεν θα συναντήσουν μια παραδοσιακή Χορωδία που θα βρίσκεται στατικά απέναντι τους. Τα μουσικά έργα τυγχάνουν ειδικής σκηνογραφίας όπου η χορωδία τραγουδά άλλοτε σε κίνηση ή ανάμικτη μέσα στο κοινό. Η μελέτη του ήχου και η μετάδοση του είναι ένα απο τις κυριότερες πηγές έρευνας του καλλιτεχνικού διευθυντή και Μαέστρου Pierre Loïc. Τα φωνητικά χρώματα της μουσικής προκαλούν τον χορό και την trance μέσα απο τις φανταστικές γλώσσες και τις ξεχασμένες διαλέκτους. Η σκηνογραφία σχεδιάστηκε έτσι ώστε να βυθίζει καλύτερα το κοινό στα χρώματα των φωνών και τις διάφορες μελωδίες. 
Εκτός απο την παρουσίαση ενός υψηλού αισθητικού και καλλιτεχνικού επιπέδου προγράμματος στο κοινό με τη χορωδία, η Arts Spontanés έχει σαν στόχο εκτός από την δημιουργία συνεργασίας υψηλού επιπέδου ξένων καλλιτεχνών, την ανάπτύξη και προώθηση της μουσική στους νέους.
Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων γύρω από τις « φωνές» και τη φιλοξενία της Γαλλικής Χορωδίας, η Arts Spontanés  φέρνει κοντά μικρούς και μεγάλους δημιουργώντας μια ερασιτεχνική χορωδία συγκεντρώνοντας κάτοικους της κοινότητας και των γύρω χωριών. Μέσα από διάφορα μουσικά εργαστήρια στο συγκεκριμένο διήμερο, θα προετοιμάσει τους εθελοντές να τραγουδήσουν μαζί ένα έργο έκπληξη στην συναυλία!   

Είναι ένας καινούργιος τρόπος γνωριμίας μέσα απο την τέχνη και εξοικείωσης του κοινού με την σύγχρονη μουσική και το πολυφωνικό φωνητικό σύνολο που ονομάζουμε χορωδία.  

·         Ποιες ημέρες και ώρες θα μπορούν οι επισκέπτες να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα;
            Καταρχήν να πούμε πως η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και τις δύο μέρες.
Οι κάτοικοι της κοινότητας και οι ξένοι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ξένους καλλιτέχνες μέσα απο πλούσιες δραστηριότητες :
·           Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016:

·         Εργαστήρια μουσικής με την Χορωδία Mikrokosmos : 18.00
·         Λογοτεχνική ποιητική συνάντηση στο Εργαστήρι Αρμός (στα Ελληνικά και στα Γαλλικά): 19.00
·         Έκθεση γλυπτικής στο Εργαστήρι Αρμός : 19.00


·         Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016:       Μουσικός περίπατος στο χωριό :  17.30 - 19.00

Σε τέσσερα συγκεκριμένα σημεία του χωριού, μετά απο μελέτη της μετάδοσης του ήχου, ομάδες απο μουσικούς της χορωδίας Mikrokosmos θα τραγουδήσουν μικρά μέρη τραγουδιών στους διαφορετικούς χώρους. Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις ικανότητες και το ταλέντο τους δοκιμάζοντας να τραγουδήσουν με τους επαγγελματίες μουσικούς και οι πιο θαρραλέοι να τους διευθύνουν παίρνοντας το ρόλο του Μαέστρου!

·         Συναυλία στην κεντρική πλατεία της κοινότητας : 19.30

·         Η μουσική παράσταση όπως προαναφέρθηκε γίνεται σε συνεργασία του Κοινοτικού Συμβουλίου Άρμου και του οργανισμού. Ποιος είναι ο χαρακτήρας και ο στόχος του οργανισμού;

Ο οργανισμός Arts Spontanés ιδρύθηκε στο Παρίσι έχοντας σαν γνώμονα την ανάπτυξη και προώθηση της μουσικής και γενικότερα των τεχνών στην Ευρώπη. Κύριος στόχος μας είναι αφενός η προώθηση και αναβάθμιση της Κυπριακής και Ελληνικής μουσικής στο εξωτερικό και η διευκόλυνση διακίνησης καταξιωμένων Κύπριων και Ελλήνων καλλιτεχνών στην Ευρώπη.  Αφετέρου, η διοργάνωση συναυλιών, ή ό,τι άλλο αγκαλιάζει η έννοια Τέχνη  και η προσφορά τους σε κοινωνικά σύνολα που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως νοσοκομεία, φυλακές, γηροκομεία τα οποία θα ενθαρρυνθούν να συμμετέχουν, να εκφραστούν και να δημιουργήσουν μαζί με τους καλλιτέχνες.

Η Arts Spontanés συνεργάζεται με καταξιωμένους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα όπως ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, Γιώργος Καλούδης, Dimitri Tchesnokov, Mikrokosmos Choir, Loïc Pierre κλπ. σε παραγωγές στο εξωτερικό όπου διοργανώνει ή είναι συνδιοργανωτής.

Μια μεγάλη επιτυχής συναυλία διοργανώθηκε το Μαΐου 2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων της UNESCO στο Παρίσι (σε συνεργασία και συνδιοργάνωση με τη μόνιμη αντιπροσωπία της Κύπρου στην UNESCO και την Roll Out Vision Services) με πρωταγωνιστές τους καταξιωμένους καλλιτέχνες Αλκίνοο Ιωαννίδη και Γιώργο Καλούδη όπου συμμετοχή είχε και η παιδική Γαλλική χορωδία Notre Dame de France που τραγούδησαν συγκεκριμένα ένα έργο του καλλιτέχνη στα ελληνικά και γαλλικά. Μια εξαιρετικά συγκινητική βραδιά αλλά και τεράστια προσωπική μου ανταμοιβή και συγκίνηση να ακούω τους εκατό μαθητές μου της α’γυμνασίου να τραγουδούν στα ελληνικά!!  

·         Ποια τα επόμενα σχέδια του οργανισμού; Αναμένονται και άλλες εκδηλώσεις στην Κύπρο; Αν ναι ποιες;

Η Arts Spontanés συνεχίζει την δημιουργική της συνεργασία με τους προαναφερθέντες καλλιτέχνες  μέσα απο πολλαπλές εκδηλώσεις στο εξωτερικό και κυρίως στη Γαλλία που έχουν είδη προγραμματιστεί για το έτος 2017-2018. Επιστρέφοντας πίσω έχουμε την τιμή και ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάσουμε στο Παρίσι την νέα δισκογραφική δουλειά του Γιώργου Καλούδη , J.S Bachs Suites for Solo Cello, on the 4-string Cretan Lyra.
Δεν αναμένονται άλλες συναυλίες για το τέλος του 2016 στην Κύπρο αλλά ελπίζουμε να υπάρξει μια συνέχεια συνεργασίας μεταξύ των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και του οργανισμού Arts Spontanés για να δοθεί στο Κυπριακό κοινό η δυνατότητα να γνωρίσει την τέχνη και τους καλλιτέχνες με ένα μοναδικό τρόπο.

·         Και τέλος μια πιο γενική ερώτηση; Θεωρείτε ότι το κυπριακό κοινό είναι εξοικειωμένο με τέτοιου είδους μουσικά δρώμενα σαν το προαναφερθέν ή χρειάζεται περαιτέρω προώθηση και στήριξη από τις πολιτιστικές υπηρεσίες;

Σίγουρα υπάρχουν πράγματα να γίνουν. Την ευθύνη όμως δεν έχουν μόνο οι Π.Υ. για την στήριξη του Πολιτισμού και των Τεχνών. Δεν είναι αρκετό αλλά ούτε και δίκαιο να περιμένουμε στήριξη μόνο απο  αυτές. Είναι αναγκαίο να ξεκινήσουν και οι μικρότεροι φορείς όπως οι κοινότητες, οι μικροί Δήμοι, κλπ να επενδύσουν περισσότερο στη τέχνη και στην παιδεία της. Ο καθένας με τις δυνατότητες του και φυσικά βοήθεια δεν ονομάζω μόνο την χρηματική. Σκεφτείτε πόσα περισσότερα θα προσφέρονταν στο κοινό εαν κάθε χρόνο ο κάθε φορέας ξεχωριστά συνεργαζόταν δημιουργώντας ευκαιρίες σε καλλιτέχνες απο την Κύπρο και το εξωτερικό. Ένα «φεστιβάλ» - που λανθασμένα καταλαβαίνουν τον όρο οι περισσότεροι και τον υλοποιούν - δεν φτάνει για να στηριχθεί ο Πολιτισμός και η τέχνη. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη των τεχνών και νέες δημιουργίες. 

Ας μην ξεχνάμε πως πολλές τέχνες έχουν μείνει στο περιθώριο. Όπως για παράδειγμα η σύγχρονη τέχνη στη μουσική, το χορό, στις εικαστικές τέχνες κλπ. Το κοινό για να τα αγαπήσει (ή και το αντίθετο) πρέπει πρώτα να τα γνωρίσει. Και όλοι εμείς οι εμπλεκόμενοι αν θέλετε σε αυτά τα θέματα έχουμε ευθύνη και καθήκον να διαφυλάξουμε την ποιότητα και να μεταφέρουμε την κουλτούρα αυτή στο κοινό που απευθυνόμαστε. Με τη συνεργασία και τη στήριξη όλων μας τα πράγματα γίνονται συνεχώς πιο αισιόδοξα.

Δείτε το βίντεο: Μικρόκοσμος στην Πάφο
Δείτε το βίντεο: Το δέντρο της σιωπής


No comments: